Home » Как да » Шаран на протеинови топчета

Шаран на протеинови топчета

Протеиновите топчета ни позволяват да се пригодим към условията за риболов, като променяме съответно тяхната хранителна стойност, размер, цвят, състав, аромати…

Ето няколко въпроса и отговора относно тяхното използване:

Да използваме ли едни и същи топчета през различните сезони ?

Не!  Трябва да адаптираме топчетата към условията за риболов. През лятото съставките на микса трябва да са по-богати отколкото през зимата. Трябва да избягваме използването на богати на животински протеини топчета в студени води. Те са трудни за храносмилане от шараните по това време.  Също така трябва да държим сметка и за количеството топчета, използвани за захранка. На едно и също място, където можем да захраним със стотина топчета през лятото, на същото място двайсетина бройки ще бъдат достатъчни през зимата.

топчета

Да използваме ли едни и същи топчета за захранване и стръв ?

И да, и не! Възможно е да имаме регулярни кълванета на едни и същи топчета в по-рядко посещавани места, където риболовът не е интензивен. Но много често се налага да прибегнем към едни и същи по състав и аромат топчета, но с различен размер: например 16 или 18 мм за захранване, 22 или 24 мм за монтажа. За да направим последните по-атрактивни, съветваме да се потопят за известно време в ароматизатор или дип със същия аромат.

Влияе ли размерът на топчето върху размера на улавяните риби ?

Да! Тъй като дребните шарани и другите по-малки мирни риби като платиката не могат да поемат твърде големи топчета от сорта на 28-30 мм. От друга страна, много е вероятно и даже често се случва големите шарани надхвърлящи 20 кг да са привикнали към малките по размер топчета като например 14 или 16 мм. Така, че в зони, където има голяма популация на шарани и други мирни риби, можем да влияем върху размера на улова като използваме топчета с голям диаметър.

Можем ли да съхраняваме дълго време топчетата ?

Да! Топчетата, продавани в магазините, съдържат най-често консерванти, които им позволяват да запазят привлекателните си свойства няколко месеца, от 6 м до една година. Ако си ги правите сами, няма проблем да ги запазите няколко седмици, след като сте ги изсушили добре на сухо и проветриво място. Ако искате да ги запазите по-дълго време, можете спокойно да ги замразите след изсушаването им, като не забравяйте да напишете вътре в пликчето датата на производство, както и всички детайли по съставките им.

Трябва ли задължително всички топчета да бъдат сладки ?

Не! Те могат да бъдат солени, горчиви, люти, с различни подправки. Производството на домашно направени топчета има за цел да се противопостави на привикването на често улавяните риби към традиционните аромати. Трябва задължително да им предложим както нови, така и комбинация от различни аромати. Но бъдете внимателни! Топчетата с твърде силни аромати и съставки могат да станат отблъсващи за шарана. Необходимо е внимателно да се тестват малки количества от произведените серии, преди да се убедим в тяхната ефективност.

Check Also

Как да балансираме монтаж ”Снежен човек”

За тези които не са запознати с гореспоменатия монтаж поясняваме, че това е монтаж когато …

Как да балансираме стръвта

Балансираната стръв е най-универсалната стръв, която можем да ползваме. Дали ще балансираме единичен тигров фъстък …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *