Home » Как да » Мулти риг (multi rig)

Мулти риг (multi rig)

Мулти риг (multi rig)

Най–критичната част от риболова ви винаги се свежда до шепа неща – местоположение, стръв и едно от най–важните – монтаж. Относно монтажите съществуват множество противоречия в шаранджийското общество, понеже всеки от нас има собствени виждания.

Тези наши виждания са изтъкани от увереност и сигурност в монтажа. Моята основна гледна точка е ефективност и простота на монтажа. Има много извращения по водоемите, които ви карат да се чудите….

Мултирига заема огромна част в риболова ми на шарани, толкова прост и въпреки това ефективен и може да се използва както при попъпи, така и с потъващи топчета с едно просто премахване на утежнението – какво повече можем да искаме!

Освен ако не сте от тези които обичат да прекарват половин час ровейки в кутията с такъми, с пръчки извън водата.

Колко често отивате на водоема с една тактика и се оказва, че рибите не са точно там където сте очаквали и тактиката ви става неприложима в случая? В тези моменти на помощ идва мултиригът. Сещам се за множество ситуации при които този монтаж с минимални изменения може да работи.

Всеки ползва различни продукти в които има доверие, моите са следните:

  • Куки Gardner Covert Chod (обикновено размер 4 или 5, в зависимост от размера на стръвта);
  • Atomic Tackle Jel-E-Wyre в 25lb (Не съм срещал до сега по–добър материал);
  • Gardner Covert Large Rig пръстени;
  • Thinking Anglers Hook ring вирбели;
  • Gardner Covert Size 12 Flexi-Ring вирбел;
  • Gardner Silicone tubing (ползвам 0.5mm малко твърди, но стегнати и прибрани)

Като ползвам този монтаж с попъп се стремя да го направа колкото се може по–нисък, до там, че едвам да можете да извадите куката от примката – колко монтажи предлагат възможността да смените куката без да започвате всичко от начало? Ако ползвам монтажа по този начин предполагам, че дъното е сравнително чисто и няма да пречи на презентацията на стръвта ми.

Мулти риг (multi rig)

Обичам да запазя ефективността която получаваме при монтажа с попъп  – монтажа ви изглежда като всички останали топчета на дъното. При добре разпръснато петно рибата ще се движи над него достатъчно дълго за да приспи бдителността си.

Мулти риг (multi rig)

За да направите попъп монтажа направете примка, предпочитам да е около 20мм, понеже е достатъчно голяма за да прекарате куката, можете да ползвате голям пръстен или малък вирбел. Предпочитам да ползвам стандартен пръстен, понеже държи стръвта близо до стеблото на куката. После слагам малко парче силиконова тръбичка, за да предпазя „D” то да не се приплъзне надолу при замятането, понеже ползването на по–голям вирбел с по–голяма халка предразполага към това.

Мулти риг (multi rig)

Като приключите откъм страната на куката, правите клуп от другата страна под формата на осмица, дължината на монтажа зависи от дъното на което ще ловите и от вашите предпочитания. Обикновено намирам 12 инча за достатъчни, след което обелвам брейда, като се стремя да остава около 10мм. обелени, след които слагам сачмата, достатъчно голяма за да помогне на монтажа да се завърти.

Още един съвет за тези които вече имат представа колко големи искат да са клуповете, можете да направите няколко монтажа и да ги оставите за резерва в ригборда ви, после единственото което трябва да направите на водоема е да ги вържете за основната линия.

Безкрайни са видовете стръв, единственото което е от най–голямо значение е плаваемостта на попъпите. Препоръчвам серията на CC Moore Airball, те са с изключителна плаваемост и са направени така, че да поемат голямо количество дип и са по – добри от повечето попъпи на пазара.

Обикновено ползвам 18мм попъп и размер BB сачма с кука 4ти номер, така получавам перфектен баланс. Ако ползвате 15мм стръв, можете да ползвате по–малка кука и сачма. Обикновено пробивам попъпа, нанизвам го на конец, слагам стопер и го връзвам за D монтажа на куката. Можете да вържете попъпа с примка, но с пробиване става по–бърза смяната на топчето. Според мен пробиването на топчето не се отразява по никакъв начин на плаваемостта му.

Мулти риг (multi rig)

Когато ловя с потъващо топче сменям сачмата с волфрамово пути, което позволява на монтажа да работи все едно е шарнир. Също така трябва да вържете косъм на халката на D монтажа, просто правя голям клуп с малко брейд с помощта на втори клуп в който слагам стопер за спиране на стръвта от изнизване. Размера на косъма ще зависи от големината на стръвта ви. Винаги предпочитам балансирана стръв с достатъчна плаваемост, така че да преодолее и тежестта на куката. Това може да се постигне по няколко начина  – със снежен човек 50/50 попъп и обикновено бойли. CC Moore предлагат голямо разнообразие от бойли и подходящи за тях попъпи, вариантите са неизчерпаеми.

С добавянето на няколко топчета пути по монтажа ние го завършваме изцяло. Винаги следете за остротата на куките ви, ако са тъпи, какъвто и да е монтажа, става безполезен.

Причината поради която харесвам гореспоменатия брейд е, че можеш като го стиснеш с пръстите да му придадеш форма, без да са необходими чайници и други парни приспособления.

Ако не сте изпробвали мултирига все още – сега е момента за това, сигурен съм , че ще приветствате простотата му.

Успех

David Boult

 

Check Also

Как да балансираме стръвта

Балансираната стръв е най-универсалната стръв, която можем да ползваме. Дали ще балансираме единичен тигров фъстък …

Шаран на царевица

Царевицата притежава всичко, което е необходимо: хранителна и лесно смилаема от шараните, икономична и лесна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *