ribolowen magazin

Избор на въдици за риболов

От много години съм шаранджия и съм забелязал, че самата подготовка за риболов понякога надхвърля по времетраене самия излет. Планиране на пътуването, изграждане на стратегия, направа на стръв – всичко това са елементи от съвременния шаранджийски риболов. Всичко това за мен е голямо удоволствие, но понякога и голямо главоболие, особено когато трябва да избирам нови такъми. Този сезон вече е към края си, а аз продължавам да ловя със старите си въдици от миналата година.

Предишни години по това време, като по правило, купуването на нови въдици ми беше навик. Не, не следвам модата, просто все още не бях намерил въдици, които да ме задоволяват напълно.

въдици за риболов на шаран

Смятам, че много шаранджии ще се съгласят с мен, като кажа, че въдицата е най-важната част от такъмите. От въдицата зависи, колко далеч можем да заметнем, но и как ще уморим рибата, защото въдицата трябва леко да понася и омекотява поривите на рибата. От нея зависи, дали ще видим полегнало на дюшечето това, което сме закачили.

С избора на въдица поставяме ограничение в избора на останалите такъми с които можем да ловим – големина на макарата, употребата на плетено влакно, тежестта на оловото и пр. Когато преди двадесетина години реших да заменя старите и верни Germina с модерни и качествени шаранджийски въдици, имах нещастието с моите малки познания да попадна на продавач, които знае за тези въдици дори и по-малко от мен, но е “експерт в търговията”. Показа ми въдици, които много приличаха на тези, които бях виждал по списанията. А именно – бяха двуделни, дълги около 4 метра и на външен вид доста стройни. Тежест от 100 грама изглеждаше съвсем нормална за такава въдица. Дори при употребата на препълнена хранилка не бих могъл да ги претоваря. Идеално! И всичко беше така, докато не започнаха ударите. Не бях сигурен дали имам на въдицата риба от 3-4 килограма, куп водорасли или някоя стара печка. Тогава осъзнах, че малко съм се поизхвърлил с тежестта на изхвърляне и акцията.

Помъдрял от този опит и малко повече начетен от достъпната литература, следващия път за малко да не сгреша. Това вече бяха истински и скъпи, точно като истински шаранджийски въдици с дължина 3.60 м и Т.С. 3 lb. Нещо, което не знаех, когато продавачът ми се кълнеше в децата си, че въдиците са от карбон, е, че той изобщо не е женен! Но не беше страшно, че не са от карбон, а че сякаш бяха от картон. Едната се счупи още при първото замятане, другата се спука след няколко месеца при едно закачане на системата и последвалите “леки” напъни от моя страна. Третата я продадох за 10 евро на един досаден комшия. Следващия път вече “майсторски” избрах една италианско-английско-китайска комбинация. Това бяха въдици на италианската фирма Linaeffe – модел Spencer, произведен в Китай. Бяха красиви черно-ярко жълти въдици, имаха и карбон. А и “качеството” им ми позволи да ги ползвам цял сезон.

Спирам да се хваля със своите „сполучливи” покупки (комшията може да го потвърди), за да обърна внимание на някои подробности при избора на нова пръчка. Как да си изберете такава, каквато вас ви устройва и задоволява, без да минавате по моя път, макар и да зная, че човек най-добре се учи, когато сам се опари.

въдици за риболов на шаран

Повечето хора си купуват това, което им хареса на външен вид – мобилни телефони, МР3 плеъри, маратонки – винаги на преден план е това, което изглежда добре, а не това, което ще ни върши най-добра робота. Не казвам, че въдицата не трябва да изглежда добре, но това трябва да е последният критерии за избор.

Универсална въдица

На всеки е ясно, че такава не съществува. Някои са произведени за далечни замятания на големи водоеми, други са по-добри за малки водоеми. В началото се замисли, в какви най-често ситуации ще ловиш. Колко ще ти е необходимо да замяташ? За далечни дистанции ти е необходима стройна въдица (с по-високо Т.С.) с бърза акция. Но, първо нека разграничим двата термина: Т.С. (test curve) се означава в lb и се измерва с тежестта, която е необходима да сгъне върха на въдицата на 90 градуса спрямо дръжката й. Колкото е по-високо Т.С., толкова въдицата е по-стройна. Казано по просто – Т.С. ни дава информация, КОЛКО въдицата ще се свие под някакво напрежение. Акцията на въдицата ни показва, КАК въдицата ще се сгъне когато е поставена под напрежение. Някои шаранджии повече харесват въдици, които “работят” само с върха, докато други харесват да ловят с въдици, които се “гънат” като кифла. Ако въдици с еднакво Т.С., но с различна акция, ги поставим под еднакво напрежение, ще видим очевидната разлика в свиването.

Въдиците могат да имат следните видове акции:

–                     параболична (почват да се свиват още от дръжката);

–                     средна;

–                     бърза;

–                     ултра бърза (свиват се само в първата си една трета).

Точните особености на въдицата можем да вземем под внимание, само ако гледаме двете характеристики заедно. Въдиците за големи дистанции имат ултра бърза или бърза акция и висока стойност на Т.С. Сега се питате: “Добре де, важно е да мятам далеч, но ако ми се наложи и на близко мога да хвърля! Какъв е проблема тогава?”. Прави сте, няма никакъв проблем да хвърлите и на близка дистанция! Но минусът на такава въдица е, че тя е доста твърда и слабо амортизира ударите на рибата. Всяко повличане на такава малка дистанция носи голямата възможност устата на рибата да бъде разкъсана от куката. При риболов с такава въдица трябва да си много внимателен, когато рибата дойде близо до брега. Твърдият връх не поема ударите на рибата, а монофилното влакно вече не може да амортизира ударите й със своята разтегливост. Но пък уморяването на по-едра риба с такава въдица е много по-лесно, отколкото с въдица с параболична акция и малко Т.С.

Обратното, всички плюсове на меката въдица с малко Т.С. се превръщат в минуси, когато се лови на големи водоеми и на големи дистанции. Т.е. ако искате да покриете повече възможни ситуации, трябва да направите някакъв компромис при избора на въдици, като спечелите от нещо и изгубите от друго. Ако искате въдица с бърза акция, то тя няма да е с малко Т.С. В този случай няма да можете да ползвате въдицата за големи дистанции и обратното – параболик с голямо Т.С. ще ви даде добро “усещане” на вадената риба без притеснение за това, че ще й разкъсате устата. Още един елемент е важен тук – дължината на въдицата. Изберете въдица в зависимост от това къде ловите най-често – големи водоеми – необходимост от далечни замятания – дълга въдица и обратното – малки водоеми – близки замятания – къса въдица.

въдици за риболов на шаран

Когато прецените всичко детайлно и реално, ще стигнете до оптималния вариант на въдица, която ще ви е полезна и ще ви служи най-добре в повечето ситуации, в които ще се озовавате. Една примерна среда при избора на въдици е дължина 3,60 м, средна акция и Т.С. 2,75 lb. Това, разбира се, не трябва да се приема като универсална въдица, но е най-добрият компромис с уравновесени плюсове и минуси.

Дребни неща от значение

Вече сте определили характеристиките, на които трябва да отговаря вашата въдица и можете да продължите натам. Каква макара да изберете? Въдицата, като по правило, трябва да се избира в комплект с макарата. Усещанията, когато държите в ръка само въдица или въдица с макара, са съвсем различни. Големината и тежестта на макарата не са без значение. Все пак макарата трябва да се явява и като някакъв балансьор. Големите макари не са за всички въдици. Разположението и броят на водачите пък определя и границите за макарите. Не можете да сложите макара с Long Cast шпула (необходимост за далечни дистанции), ако първият ви водач е прекалено близко до макародържача и е с диаметър по-малък от 40 мм – губи се смисълът. Ако имате намерение да ползвате плетено влакно за основна линия, то тогава има и специални изисквания за водачите – не може те да са обикновени. Няма да сгрешите, ако те са SiC–ови. Подразбира се, че и макарата трябва да бъде високо-качествена.

Обърнете внимание и на разстоянието на ръкохватките на въдицата. Това не е стандартна величина и ако сте двуметров мъж, много от въдиците няма да са ви удобни. Комплектът от въдица и макара трябва да ви “легне” в ръцете и да ви е супер удобен за замятане. Тук няма никаква формула. Трябва да пробвате няколко варианта, за да изберете това което най-добре ви “приляга” и отговаря на вашите изисквания и очаквания. Помолете продавача да сложи макара на избраната от вас въдица и да намотае малко влакно на нея. Промушете го през всички водачи и помолете някой да задържи свободния край на влакното, докато вие подложите въдицата на различно напрежение. Всяко припукване на въдицата под напрежение със сигурност крие някой скрит дефект или минус на самата серия.

Едва сега можете да се замислите и за външния вид на въдицата. На някои повече им харесва дръжка от корк, на други пък дръжка от EVA материал. Това са субективни неща, определящи вашия избор. Пак ще повторя – отдавайте повече внимание на качеството, отколкото на външния вид. Няма да ви препоръчвам нито един модел, защото не би било коректно, но знайте, че и тук важи правилото – “колкото парите, толкова и музиката”.

Най-добре е да пробвате въдиците, с които вече ловят ваши колеги и добре да разпитате за модела, който вас ви интересува. За щастие вече има много добре заредени магазини, които предлагат голям избор от всякакви въдици. И все пак не е лошо да знаете, дали продавачът има деца, когато се кълне в тях!

Накрая, ако не можете да си намерите въдица, която да отговаря на всички ваши изисквания, остава ви единствено възможност да си я поръчате персонално от някой производител да ви я произведе с характеристики по ваше желание и вкус. Тогава изписването на вашето име на въдицата няма да е проблем, но по-добре изчакайте и я тествайте, че ако е некачествена, с вашата монограма върху нея трудно ще я продадете на съседа!

Бранислав Ковачевич

riboloven magazin

3 comments

  1. Много полезна статия. Благодаря!

  2. Сполучлива и навремена информация за „избор на качествена въдица“…..Задълбочено прегледах целият материал,но не „усвоих“критериите ,необходими за закупуване на „универсална“въдица…..Както й да е-искам само да утечня един факт,който за непросветен,е безмислен-„от две-три години масово започнаха да предлагат калпави аксесоари на завишени цени…..За сеха,което мога,си наподпбявам от стари доказали се във времето въдицо-например от спининг да превърнате в кастингова въдица…..като я пробвам на водоема,ще пиша допълнително…..

  3. Не мога да разбера има ли значение дали въдицата е с акция или lb?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *