Home » Истории » Интервюта » Интервю с Ян Федерман

Интервю с Ян Федерман

–           Здравей Jan, да започнем нашето интервю от разстояние. Къде живееш сега?

В малко китно градче Dorf in der Pfalz

–           Женен ли си ?

Не, все още има малко време.

–           Имаш ли деца?

Не, или поне аз не знам J.

–           Какво работиш в момента?

В индустрията съм. В отдела по продажби на едно предприятие за производство на всякакви фуражи. Все пак Германия е най-големият производител в това.

–           Как и кога започна с риболова?

Риболова, това най-вероятно ще остане един от най-важните моменти в живота ми. Спомням си го много добре. Това беше моят първи риболов месец Май  2004г, въоръжен с една въдица, седнал край водата. Тогава извадих първият си шаран.

Очарован от борбата и силата на това създание шарана, в мен се случи нещо.

И от тогава шаранът е моята цел.Chris Ackermann ми направи първата снимка с първият ми уловен шаран. В негово лице също така открих и перфектният учител и идеалната компания при риболова на тази удивителна риба.

Ян Федерман - Imperial Baits

–           Къде и кога хвана за първи път на протеиново топче?

След като си хванах първия шаран, не след дълго успях да уловя и малко по-голям екземпляр, на протеиново топче. Беше около 5,5кг. Лошото беше, че тогава все пак бях само на 14 години и хубавите протеинови топчета, които се продаваха по магазините не бяха по моя джоб. Но за щастие имах добри приятели. Marco Beck и неговата фирма за топчета тогава “Beckes Baits”. Бях получил няколко топчета от него, с които не ми трябваше много време за да уловя шаран.

–           Имаш ли спонсор или някоя компания, която да те поддържа един вид?

Моето „спонсорство” започна през 2007г, тогава бях поканен в младежкия отбор на Imperial Baits. Тогава,  аз силно вярвам в продуктите и просто се чувствам комфортно в този отбор. Разликата от тогава и сега, е че вече не само вярвам в продуктите, а просто съм убеден че те работят отлично. В допълнение също съм спонсориран от краля на принадлежностите Carp ‘R’ us. Imperial Fishing пое тяхната дистрибуция за териториите на Германия и Австрия.

–           Какъв е твоят монтаж за повечето ситуации?

Главно използвам монтажа  „Line Aligner”. Използвам повод с покритие, което покритие заголвам в близост до куката около 2-3см. С помощта  на термосвиваем шлаух или още по добрият вариант „Mauth Snagger” си достигам до необходимата извивка на монтажа. За финал слагам олово в близост до удължението на куката и така се получава моят монтаж „чудо”.

Ян Федерман - Imperial Baits

–           Имаш ли нещо да кажеш или да добавиш за нашето хоби? Искаш ли нещо в него да се промени към по-добра светлина например или …?

Тук не са едно и две неща или един или два момента. Нашето хоби го намирам за много привлекателно или по-точно казано много уникално,  всичките красиви моменти прекарани  в търсенето на големите и трофейни риби по бреговете на езерата са незаменими, това прави хобито ни много специално. Събитията в ежедневието ни, монотонните ни работни дни, позволяват на това хоби да се открие в истинската си светлина. Аз намирам страшно голямо удоволствие в улова на шаран. Целта ми е да се развивам успешно във всеки един водоем, знаен или незнаен за мен и разбира се да се забавлявам през това време.

–           Какво прави риболова на шаран особено важен за теб?

Преживяванията, които ми предлага това хоби са напълно достатъчни за мен.

–           Къде, кога и кой е най-незабравимият ти излет?

ОХ, имам толкова много любими и незабравими риболовни излети, как да разкажа за всичките. Ще споделя за един излет, споменът за който ми е най-пресен. С трима мои приятели на легендарния Касиен. Имаше много положителни и отрицателни емоции. Продължителността на този излет бе четири нощувки. Още с пристигането ни се започнаха така да се кажа главоболията. Една от четирите лодки беше много добре нагризана от мишки и тя ставаше единствено за боклука. Така че ние бяхме четирима риболовци с три лодки. А за Касиен това си е лошо начало. Мотивацията на моите приятели спадна до най-ниската си точка, а и от там излета вървеше към провал. Така и се случи. След четвъртата нощ с няколко добри екземпляра, ние си напуснахме топлата южна Франция и си поехме към Германия, като се бяхме мотивирали за друг риболовен излет, но само че този път на Германска територия, защото този 10 часов път направо ни изтощаваше. След няколко дни почивка от пътя и главоболията се насочихме към едно езеро на което направихме доста добър риболовен излет. Всеки бе с повече от 10 класни риби.

snimka 03

–           Имаш ли цели, които искаш задължително да постигнеш в риболова на

шаран?

Разбира се. Има няколко езера и няколко трофейни риби, които съм си поставил в моя списък.

–           Ти от кои тип шаранджии си? От тези които предпочитат водните обекти около населените места, където живеят или от тези които са способни да пропътуват стотици километри?

В моята област където живея има доста места, които си посещавам често и ми доставят удоволствие. Но в един или два излета винаги се насочвам към по-далечни дестинации.

–           Старата или новата школа?

Един добър микс и от двете.

–           Какво искаш да споделиш на риболовците, особено на младите риболовци?

Това което мога да препоръчам на новодошлите в това хоби е: „правете нещата бавно”.

Не разчитайте изцяло на медиите, като списания, интернет портали и форуми, Facebook или Youtube. Всичко там е много впечатляващо, но по-важното е да сте за риба и да експериментирате. За да не се загуби забавната и интересната страна от риболова, човек трябва да навлиза бавно и славно в него. Трябва да му отнеме малко време и да напредва с малки стъпки.

Jan Federmann
Team Imperial Fishing

Check Also

Лятна ваканция в южна Франция

През зимата, аз и моят приятел Joseph, запланувахме едно пътуване до Франция в началото на …

Corbu lake (язовир Корбу)

Към средата на месец октомври ми се освободиха няколко свободни дни. Естествено най-добрият начин за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *