ribolowen magazin

Вкусове и добавки

Ловя шаран още когато в България да се говори за риболов на протеиново топче беше ерес. Хлябът беше основната примамка, а леко свареният картоф – класика, това бе и първообразът на протеиновото топче.

     Когато реших да си правя свои собствено топчета за стръв, навлязох в едно по-сериозно проучване на композицията от съставки и аромати. Прекарах много време, експериментирайки с всички видове и вкусове на примамките, което увеличи крайните ми резултати. Успях да излъжа доста шарани да кълват на тази примамка, много от които успях да извадя, но и с много не успях да се справя.
     На края, аз знаех адски много за миксовете, варенето, плътността на примамката, pop-up-а, монтажите и пр. Основен елемент за направата на ефикасно и качествено топче е ароматът. И от там идваха и повечето проблеми. Ароматът или изветряваше или беше много силен, или се губеше при различните термообработки.
     Някои шаранджии предложиха да се намали времето на печене на топчетата при правенето на плаващи такива, защото при високата температура някои от ароматите се неутрализират. Същите предложиха да се намали и времето на варене до минимум, пак по тази причина. Малко по-късно, беше предложено да топим и киснем топчетата в различни атрактори и сиропи, за да се подсилят някои аромати, привличащи рибите, но изгубени при варенето.
     Това изглеждаше логично за мен, защото аз имах известен опит в прилагането на вкусове към примамките, така че започнах да експериментирам с атракторите с различни аромати, за да видя какво ще се получи. През последната ми година на риболов за шаран на топчета, 80% от всичката риба ми удари на монтажи с топчета, при които съм използвал допълнителен атрактор, който позволява на стръвта да изпъква над захранката с аромат. Преди риболов всичките топчета се третират с атрактор и след това се замразяват в пакети от петдесет бройки във фризер, докато ни потрябват.
     И така, какво е добър вкус? Има три вида аромати, които работят по различни начини. Първият вид е такъв аромат, който е с бързо, но много силно действие. Той се пропуска навън във водата бързо, носейки се на потоци и водни стълбове, предупреждавайки рибите за наличието на храна. Вторият вид аромат е с малко по-бавно действие. Той пропуска бавно, давайки време на риба да се нахрани, да преработи храната и пак да се върне, ориентирайки се по миризмата. Третият вид е аромат, който остава максимално дълго в примамката или при него изпускането на аромата става извънредно бавно, за да оформя ореол на атракцията около топчето. Това е ароматът, който всъщност е най-добър и кара шаранът да засмуче стръвта.
     Моето проучване показа, че, подлагайки стръвта на различна термообработка вкусовете се променят и стават негодни. В действителност горещината разрушава непостоянните активни части от който и да е вкус. Което означава, че кипването на примамките не е подходящо. Но ние трябва да ги кипнем, за да ги направим по-твърди с цел да ги предпазим от малките рибки и раците. И така – хем така, хем иначе! Какъв е извода – добавяне на аромат след топлинната обработка! Това става чрез потапяне, накисване на стръвта в атрактор. Можете да замразите така ароматизираната стръв. Процесът на замразяването не уврежда ароматите, а всъщност това, което той прави, е изтегляне на аромата във вътрешността на топчето по време на размразяващия процес.
     Пoчти ви чувам да казвате: “Но защо вътрешното ароматизиране не е толкова сполучливо, както външното?” Разбира се, щом се отнася до вашите пари е редно да питате. Това е моето мнение, но при положение, че примамката е изградена обикновено само от натурални миксове, като рибното брашно и птичата храна например, тогава външният ароматизатори е много полезен, и необходимо само да накиснете топчето преди да заметнете въдицата. Елементарно, така се пестят огромни количества ароматизатор! Рибата е привлечена и останалата част вършат модерните монтажи.
     Но помислете за миг какви са преимуществата на неароматизираните топчета! Създавате ги такива и само прибавяте външен ароматизатор към тях и с един микс можете да имате стръв в безброй аромати. Взимате само толкова топчета, колкото ще са ви необходими за излета, ароматизирате ги и ги пъхате в камерата на хладилника за няколко часа, за да попие по-плътно аромата в топчетата. О’кей, да речем, че вие ловите само с един готов аромат топчета винаги и навсякъде и затова ароматизатора го слагате още в базовия микс. Добре, но просто опитайте на една от трите си пръчки да сложите и топче с външен ароматизатор, няма какво толкова да загубите, можете само да спечелите. Повтарям – това може само да ви донесе положителни емоции. Почти всички шаранджии, които аз познавам, и които са изпробвали този начин на ароматизиране, са имали страхотни резултати и изживявания.
     Трябва да направя малка забележка тук. Защо понякога нямаме положителни резултати с този начин на ароматизиране?!
1 ) ароматът може да е изветрял;
2 ) вкусът е недостъпен за рибата, защото е останал под кората на топчето;
3 ) размразяващият процес вгражда неподходящ дъх във обвивката на топчето, към което рибата не остава безразлична. Това става, когато във фризерът се държат и други храни.
Кой е неподходящ вкус? Аз съм ужасен от някои от смесите, които са предлагат за продажба. Има някои шишенца на пазара, които съдържат 2 % вкус и 98 % преносител. Има други, които действително са копия на трети, но с различно име и с различни цветове. Има само 7 или 8 добри вкусове на пазара, а останалите са точни вариации на темата под различни имена.
Има течности, които вършат страхотна работа – това са мазнините от есенции. Те са доста плътни, много бавно се разтварят във вода и имат отличен вкус.
    Вкусове – основани на прочутото P.G. (Ppropylene Glycol) са водно-разтворими, тези на Е.A. (Ethyl Alcohol) са супер водно разтворими, така че единственият начин да се уверите, че те остават в примамката, е да ги “заключите” под външната кора на топчето, с предварително споменатите неудобства.
    Така и аз осъзнавам, че се повтарям, но едно замразяване при ползването на Е.А. аромати ще ви помогне неимоверно много да задържите аромата за по-дълго време в стръвта, което ще доведе и да по-голям шанс рибата да избере предложената от вас стръв, а не тази от захраненото петно.
Когато аз започнах да ловя шарани на един от местните водоеми преди няколко години в зората на платения риболов, беше относително лесно да се улови шаран. Сладката царевица и топчето тесто бяха формулите за успех, степенувани по същия начин. След няколко месеца на “промишлен” риболов шараните започнаха да се отнасят все по-недоверчиво към тези примамки и все по-рядко кълвяха. При разговор с един от колегите за положението, затова колко трудно вече се лови шаран тук и затова каква стръв използва, той ми каза, че е опитал на всичко. И тогава извади от джоба си едно малко шишенце и ми го показа, казвайки – “това е тайната”. Извади една от въдиците си, взе повода със стръвта и го топна вътре, а аз гледах с недоумение. Попитах го какво е това, а той ми каза “Атрактор! Правя си го сам.” Ароматите, които беше смесил вътре, бяха на ягода и мед. Миришеше божествено! Та това беше моят първи урок за кисненето и атракторите. Следващия път вече и аз бях с бурканче в джоба. И аз бях използвал ягодово сладко и мед, като бях добавил и малко слънчогледово олио, за да се разреди сместа. Този излет завърши с повече риба отколкото хващах в началото със сладката царевица.
    Разбира се, че след доста излети шаранът “усети” и тези аромати и спря да кълве и на тях. Но всичко това преодолявах с непрестанно експериментиране с ароматите и съставките. Просто отивах до супермаркета и си купувах това, което ми бе нужно. На запад тези атрактори са достъпни за всеки и има огромно изобилие от аромати, предлагани от още толкова много фирми. Тук в България положението е малко по друго. Но не виждам проблем, всеки сам да си ги прави и да експериментира. Така хем може да спести някой и друг лев, хем може да се позабавлява.
    Ето няколко идеи, с които можете да започнете. След като веднъж усвоите нещата, можете да почнете да си правите и свои експериментални комбинации, което пък може би ще ви донесе по-добри резултати и повече уловени риби.
     Първото нещо, от което вие ще имате нужда, е основна течност. Това може да бъде маслинено олио или мазнина за пържене, като зеленчукова или слънчогледово олио, или моята любима – мазнина от сусамено семе. Друга течност, подходяща за база, е сокът от консерва сладка царевица. Това е вкус, който е добре познат на шараните от поколения наред, и с който всяка година се хващат стотици големи шарани. Ако вие искате да получите вкус на рибно месо, опитайте да прибавите мазнината от консерва сардини.
     След като веднъж сте направили вашата течна база, вие можете да прибавите и вашите вкусове. За сладка смес опитайте да прибавите бадемово масло или вкусове като ягода, ванилия, праскова, шоколад или всичко, което вие искате и смятате, че би работило добре. Медът е добър подсладител. Сиропите също са полезно допълнение. Лъжица сироп има прекрасен ефект и помага за сгъстяването на подсладителя. Ако вие искате да постигнете пикантен аромат, тогава лютата чушка, кърито на прах и чесънът са ви необходими като ароматизатори.
     За летния риболов, когато температурите на вода са високи, аз работя с мазнина от риба, ползвана за база, защото тези мазнини изтичат по-лесно от примамките и образуват маслено петно, което привлича шарана. В по-студено време съм по склонен да залагам на ароматизатор, който няма да се носи надалеч, а ще остава концентриран около примамките. В този случай базата от сок от сладка царевица е добър вариант. Сок от ферментацията на царевични или други зърна също е добра основа за течна база, използвана през студените периоди на годината.
     Запомнете, вие не трябва да правите атрактора твърде лесно разтворим, това означава, че колкото е по-плътна течността, толкова по-бавно ще се отделя от стръвта. А колкото е по-гъста течността, толкова по-дълго ще трябва да киснете топчето в нея. Ако вие искате силно аромата да се пропие в топчето, вземате няколко топчета и ги накиснете още вкъщи, след което ги замразете и ги извадете точно преди излета или преди да ги поставите на куката. Докато те се размразяват във водата, техният аромат ще се изпуска много по-бавно, а пък ще е попил и много по-плътно. Ако искате атрактора да попие още по-плътно в топчето, размразете ги и отново повторете процедурата. Просто помнете едно, не прекалявайте с ароматизирането. Това може само да доведе до отблъскване на рибата. И не забравяйте, не само топчетата могат да се ароматизират и накисват. Независимо каква е стръвта, може да пробвате да доовкусите и нея с вашите атрактори. Също опитайте да покриете вашата стръв с мед или мармалад. Двете субстанции са доста плътни и сладки и шаранът не би ги пренебрегнал.
     И така, погледнете във вашия шкаф какво има, отидете до супермаркета и си вземете необходимото. Малко експериментиране и може Фортуна да се окаже на ваша страна и да получите предимство пред колегите си, ловящи на същия водоем.
Мартин Дойчинов
riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *