Home » Техника и Тактика » Куки с право или извито навътре острие?

Куки с право или извито навътре острие?

шаранджийска кука
Каква кука да изберем – с право или с извито острие?

Право или извито острие?

 Кевин Неш: Право острие
Използвам изключително много куки с право острие и те са ми любими. Ето начина, по който гледам на въпроса. Куките с насочено навътре острие гарантират по-доброто задържане на рибата на куката, тъй като те проникват на по-дълбоко в устата. По-малко вероятно е, обаче, да убодете шаран с кука, чието острие е извито навътре, от колкото при кука с право острие. В това се убедих лично през 90-те, когато забелязах, че на куките с прави остриета имах значително повече вземания, в сравнение с извитите остриета. Тогава драматично увеличих броя на вземанията при употребата на куки с право острие. Беше ясно, че острите ми куки с право острие се забиват в устата при поемане или изплюване, докато куките с извито навътре острие биваха изплювани.Когато започнах да използвам за монтаж Чод Риг куките с извито острие изглеждаха идеални за целта и рибите бяха дълбоко зашити. Обаче, бях озадачен от броя на единичните „биип-вания“, които не даваха нищо като резултат. Както не веднъж съм казвал, прав или не, смятам, че всяка индикация би могла да бъде провалено поемане на стръвта, от колкото например риба ударила се в линията. Започнах да си правя Чод Риг-овете с Nash Fang Twister куки. Броя на единичните индикации спадна, а вземанията се увеличиха, за това смятам, че дори и при Чод Риг правото острие има много по-голям шанс за убождане от извитото.
Ако някой иска да направи експеримента с правото острие при Чод Риг, ето как го връзвам аз. Вместо да прокарвам повода от вън на вътре, както обикновено, аз го правя по обратния начин. Ъгълът, който поводът образува е перфектен. Надявам се това да Ви помогне.

Дани Феърбрас: Извито острие

Защо да изберем извито пред право острие? Представете си извитото острие като ноктите на животно, те са направени така, че животното да сграбчва плячката си. Природата не греши, или животното ще изчезне. От този пример можем да стигнем до заключението, че извитото острие ще държи рибата по-добре от правото. Лично аз смятам, че това се дължи на факта, че когато куката проникне в устата на шарана тя се извива в нея, и когато шаранът разклати глава или линията се отпусне, куката трябва да се извие обратно навън, за да се откачи, което е малко вероятно да се случи при извито острие, но по-вероятно при право такова.
 
Другото, обаче, е, че извитото острие може да не се насочи толкова агресивно, колкото правото. Поради тази причина куката може да не убоде рибата толкова бързо, което може да я направи по-лесна за изплюване в последствие. Ако поставите кука с извито острие на ръката си ще видите, че то не сочи толкова към кожата ви. При кука с право острие то сочи повече към кожата. Веднъж забило се добре, с извитото острие е по-вероятно да извадите рибата. Правото острие е по-вероятно да материализира поемането в убождане, но може да доведе до откачания в някои случаи.
 
Някои хора, като Деймиън и мен, обичат извитите остриета, като при Wide Gape. Други, като Том Доув, не могат да извадят риба с тях. Това предполага, че той ги използва грешно, или просто не пасват на начина, по който той връзва поводите си. Той предпочита Kurv Shank. Те му пасват и той се придържа към тях и тук ще ви посъветвам: Ако нещо не е счупено, не го поправяйте.“
превод Мирослав Бонев

Review Overview

User Rating: 5 ( 1 votes)

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *