Home » Новини » Наистина ли никотина отблъсква рибите?

Наистина ли никотина отблъсква рибите?

Има ли доказателство, че пушенето е не само лошо за вашето здраве но и пречи на риболова?

Всички знаем, че никотина действа пристрастяващо на хората, но как действа на рибите? Основния начин по който шарана може да бъде изложен на никотин е от ръцете на на риболовеца, който пипа стръвта.

Ако въпроса е дали шарана усеща никотина, то отговора е – да, както и всички останали химически вещества намиращи се в цигарите като формалдехид и катран. Но това не значи директно, че ще бъде отблъснат от тях.

„Запознат съм с научното изследване на мой приятел по въпроса в университета“ – разкрива експерта – риболовец Джеймс Андерсън.

„Изследването бе дали цигарите отблъскват рибите, чрез стръвта пипана от пушач риболовец. На тестови субекти бе предложена стръв замърсена с цигари и такава която не е. Въпреки, че се наблюдаваше леко предпочитание на незамърсената стръв пред замърсената такава, резултатите не са достатъчно убедителни, за да се направи научен извод относно това.“

Резултата от това изследване както и количеството риби хванати от риболовци пушачи подкрепя идеята, че миризмата на никотин не оказва голямо влияние върху кълването на шарана. Количеството което се трансферира от ръцете на пушача върху стръвта е вероятно минимално.

Има вероятност ако рибата е хващана многократно със стръв замърсена с никотин той да започне да й действа отблъскващо. Няма достатъчно доказателства, че никотина отблъсква рибата повече от например миризмата на сапун върху ръцете ви, но като основно правило се опитвайте да нямате силни миризми върху ръцете си като боравите със стръвта – няма да сбъркате.

Риболов с цигара

Какво мисли Тери Херн по въпроса…

„Винаги си мия ръцете преди презареждане на стръвта, но не съм сигурен дали това има голямо значение. Имам впечатления от един познат риболовец на мач, който беше страстен пушач и според него това не оказваше никакво влияние на рибата, дори издухваше дим върху двойката бели червеи и хващаше същото количество риба както и преди“.

„Така или иначе аз гледам на всичко в проценти. Помня, че преди доста години един приятел Пинки беше болен и пиеше някакво миризливо лекарство. Спомням си, че беше ядосан от това и си миеше постоянно ръцете като казваше, че дори да се отрази 1% на риболова му е длъжен да го прави. Аз виждам смисъл в неговите думи и от тогава спазвам максимата, че малко повече миене на ръцете преди слагане на стръвта на куката няма да навреди на никого.“

Check Also

Международна изложба ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ 30.03-03.04.2016

Международната изложба  ПРИРОДА, ЛОВ РИБОЛОВ е най-мащабният в България форум за опазването на природните богатства  …

10  неща от които тайно се страхувам на брега

На пръв поглед – най-обикновените неща карат кръвта ви да се смрази. Ето 10-те най–страшни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *