Home » Истории » Стратегия на отбора на SERT (републиканско първенство по улов на шаран 2004 г.)

Стратегия на отбора на SERT (републиканско първенство по улов на шаран 2004 г.)

Поради големият интерес и възникналите много въпроси и запитвания от колеги относно Републиканското първенство по улов на шаран на яз. Овчарица си позволих да напиша някои интересни подробности.

0e64aada381a4f1420ce7cf3e178552a

     Тъй като не всички познавахме останалите отбори, решихме да си изградим тактика на риболов още от тренировката. Задача №1 бе да видим на каква дистанция ще хранят и ловят останалите отбори, дали имат някаква стратегия или ще хвърлят безразборно – пък каквото стане. Още от самото начало на тренировката двата обора – стоящи ни от ляво и от дясно започнаха да хранят, като едните целенасочено мятаха на максимална дистанция, на която могат да хвърлят, а другите хранеха безразборно. Ние бяхме готови с въдиците, но изчаквахме да започнат всички отбори да захранват, за да видим кой колко и на каква дистанция мята. Два часа само наблюдавахме без да правим нищо. Тъй като и ние никога не бяхме ловили на това място, наблюдавахме и дистанцията, на която “играеха рибите”. Премерихме с маркера дълбочината и опипахме дъното – то беше тинесто в първите 30-40м и после ставаше твърдо, а там където свършваше тинята бе около 3,5м. Нагазих до глезените във водата с цел да разбера каква е тинята, веднага ми стана ясно без да има нужда да се навеждам. Беше черна и около мен петна, като от масло. От опит знам, че в тази тиня шарана не се храни, но въпреки това бях длъжен да пробвам!
         24e7385a516e1091ae0badb1c7ae2c48Седнахме с моя съотборник и избрахме тактика на тренировката, а именно: да ползваме въдици 3,90м с акция 31/2 lb. на SERT за далечна дистанция, влакно 0.30мм с тежки олова, за да храним максимално на вътре и да можем да вкараме рибите максимално навътре и ако друг отбор изтегли нашия сектор, да не може да стигне нашето хранително петно, тъй като те заложиха на къси въдици! Подхранихме обилно с протеинови топчета, пелети /гранули/ и царевица с ракетата на дистанция около 100м, където дълбочината бе около 6,5-7м и ако бяхме изтеглили същия сектор /което  не стана!/ щяхме много лесно да си хванем дистанцията отново, тъй като хвърляхме на максимум с олова от 90гр., а ако излезе вятър бяхме готови и с по-тежки олова. Относно ароматите бяхме заложили на два, които никога на са ме подвеждали – на единият аромат много добре кълват амури и шарани, а другият пък е уникален за едри шарани, но е проблемно, че го харесват много и каналните сомчета. Все пак бяхме длъжни да пробваме! Още на тренировката стана ясно, че има много канални сомове и вторият аромат става абсолютно непотребен – топче с него не можеше да стои и половин час във водата без да бъде атакувано от сомче. Остана да отбележим дали има течение и на коя страна е то. След 24 часа тренировка си направихме всички изводи, освен един – ще успеем ли въобще “да спасим капото” на състезанието, тъй като всички бяха капо на тренировката! Остана само да чакаме жребия, за да видим в кой сектор ще се паднем. Жребия започна и това, което не исках се случи – изтеглих сектора, в който бяха тренирали момчетата от Colmic. Те също достигаха 100м дистанция с ракетите и най-вероятно бяха хранили навътре, а миналата година бях на съвместен риболов с единият от тях и знам какво могат. Задачата ни стана още по-трудна, тъй като те също бяха хвърляли топчета с неизвестен за нас аромат!
         Всичко започна отначало! Единственото, за което бях спокоен бе, че в нашия сектор се падна тим Mosella!
         c83ee73abd8afe293744f068604e403dЗапочнахме със захранване на две петна – на средна и далечна дистанция с по две въдици на всяко петно /една на царевица и една на топче/. След първия ден отново всички бяхме капо, на втория ден вече отбор ЕСТИ имаха един шаран в нормата 2100гр, уловен на царевица. Бяхме силно разтревожени, тъй като бе ясно, че рибите ще са случайни! Още нещо много важно – много каракуди тормозеха всички колеги, ловящи на царевица и ние разбрахме, че постоянното захранване, което практикуват от страх да не би каракудите “да са изяли всичката” царевица вероятно плаши шараните. Решихме отново да сменим тактиката. Всичко или нищо! Сложихме големи куки, монтирахме по едно топче на четирите въдици, привързахме на PVA шнур по още 3 топчета, за да сме сигурни, че непосредствено да куката ще има захранка. Три от въдиците заметнахме на максимална дистанция и една на средна – все пак трябваше да се подсигурим. Започнахме да храним само на средна дистанция с разкиснати пелети и царевица, за да привлечем каракудите там и да оставят на спокойствие останалите ни въдици. Дохранвахме постоянно и докато съотборника ми пълнеше поредната ракета, а аз я заметнах в този миг чух дълго очаквания звук на сигнализатора в съпровод на аванс! Докато се обърна той вече бе вдигнал въдицата и засякъл, а аз побързах да извадя ракетата от водата, извадих също и всички останали въдици, за да съм сигурен,че няма да стане някой фал /уплитане/ бях взел кепа и чаках да видя како точно има на куката. След като “кепчосах” рибата изпитах облекчение – това може би беше един от най-желаните ми шарани! От прав поглед разбрах, че е над 2кг, но незнаех колко точно! Спасихме капото – камък ми падна от сърцето! Дойде съдията и двамата капитани на съседните отбори, единият от коитo

9a7f1e5cb4b5ca9df28ee1f1935bc89c

 

бе свидетел на цялата случка от кълването до изваждането на рибата, и претеглихме шарана – точно 3000г
р. Засега бяхме първи, но имаше цяла нощ и половин ден /до 10:30ч./ до края на състезанието! Е, нататък вече знаете какво последва – никои не улови по голяма риба и ние станахме първи! Такъмите, които използвахме бяха: пръчки SERT 390MX3 31/2lb. Макари SERT Scorpium FD, влакно 0,30мм монтажът беше Safety Rig, оловото 90гр., поводът Reveal 20lb., кука SB100 №2, протеиново топче на фирмата Nutrabaits ф18мм.
         Отборът на SERT изказва своята благодарност на организаторите на състезанието и по-специално на г-н Петър Воденичаров.
Христо Георгиев
1636be623feb7053b6544cdec1565f58

Check Also

За едри риби във Франция

След дълго обмисляне аз и моят приятел взехме решение да отидем до Франция, за да …

Лятна ваканция в южна Франция

През зимата, аз и моят приятел Joseph, запланувахме едно пътуване до Франция в началото на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *