ribolowen magazin

Зз – Шаранджийска енциклопедия

Забита кука
Когато куката е проникнала в устата на шарана. Шаранджиите се стараят да правят най-ефективните монтажи за добро забиване и оставане в дадени части от устата на шарана. Тези части са където кожата е най-здрава, за да е по-малък шанса от откачане.

Заден водач
Първия и обикновено най-големия водач на въдицата. Той е най-близък до макарата и е направен да намалява „усукването“ на линията от макарата, като я насочва заедно с останалите водачи. Стандартните биват  40 и 50мм.

Задни тежести
Малки тежести, които се прикрепят към основното влакно, като го свалят на дъното. Това е поради две причини. За да не закачи минаваща риба влакното ни, и за да не събере вече хванатата риба останалите линии при борбата. Има много видове задни тежести. Главно се разделят на две категории – свободни и „привързани“. Свободните се закрепят на основното влакно и се спускат надолу по него, променяйки ъгъла на линията. „Привързаните“ са прикрепени към късо въженце и се слагат на брега пред въдиците. Тези тежести могат лесно да се откачат и посредством въженцето се прибират.

Закачки
Корени, дървета и други препятствия, в които шараните се укриват. Ако ловите до закачки го правете отговорно и с нужните такъми.

Забрана за риболов
Традиционно, риболовът се забранява от средата на април до началото на юни. В днешно време забраната за риболов е динамична и със Заповед на министъра на МОСВ може да се променя периода и интервала. В последните години се налага и практиката за разделяне на водоемите според надморската височина. Нещо което работеше преди две десетилетия.
Има целогодишно забранени обекти за риболов, както и такива които целогодишно са разрешени. Те също се определят ежегодно от Министерство на околната среда и водите.
По правило тези забрани важат за водоемите стопанисвани от държавата, но, макар и рядко, някои арендовани водоеми също въвеждат подобни забрани.

Захранване със спод (сподинг)
Сподингът навлиза преди около 15 години и сега изглежда, че всеки рибар има и използва спод. Сподът, сам по себе си, аксесоар с формата на ракета, който се прикрепя към края на линията и се хвърля пълен със захранка. Той лети през въздуха, приводнява се и накрая плавателната част в носа го кара да се изправи и изсипе захранката на петното. Усъвършенстването на тактиката може да достави големи количества захранка на малко петно на значителни дистанции, но той може да бъде успешен и на близки дистанции. Има много различни по форма и размери сподове.

Захранка
Термин за ядивните и изкуствени частици, които привличат рибата до монтажа Ви.

Зиг риг
Много популярен метод за риболов през последните 5 години. Риболова с такива монтажи представлява ловене с плуваща стръв и повод дълъг няколко метра, като стръвта се представя над дъното, в горните или средни слоеве на водата. Със зиг риг може да се лови над дъното, та чак до повърхността. Тежестта е нормално монтирана, като при сейфти болт риг. На много езера шараните прекарват повечето си време във водните слоеве различни от дъното или повърхността, така че зиг рига е за тези риби. Освен предлагането на храна под формата на поп ъп или като муха, шаранджиите смятат, че шаранът ще поеме нашата стръв от любопитство. По който и да е начин, този монтаж е много ефективен.

Зима
Времето, когато шаранджийския риболов става тест за издръжливост. Обаче, на правилните водоеми, шараните могат да бъдат хванати, дори през зимата. Също така със спада на пресата от риболовците през този сезон, ще имате повече възможности на езерото. Изберете правилното място, захранка и тактика, вземете топли дрехи и няма причина да не се радвате на зимен риболов.

Зип олова
Тежести, популярни през 90-те, но сега подобрени в много нови версии. Днес почти всички тежести с подобна форма на първоначалните – удължени и заострени от всеки край, идеално пасващи за риболов на дистанция, често са наименуват zip олова.

Зрение
Много е написано какво може и не може да вижда шарана, и съществуват много теории за влиянието му върху нашия риболов. Въпреки, че учените могат да ни кажат много за това, ние не знаем до къде точно се простират способностите на зрение на шарана. За шаранджиите очите са главен инструмент в риболова. Наблюдаването на водата, намиране на знаци от риби и правилното разчитане на бреговете ще ни донесе само успехи.

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *