Home » Техника и Тактика » Характерни места за риболов и „горещи“ точки

Характерни места за риболов и „горещи“ точки

Мисля, че повечето шаранджии, в това число включвам и себе си са привлечени от характерни места над и под повърхността. Краища на острови, надвиснали дървета и храсти, места с растителност, чисти петна, които се виждат от брега, на всички тези е трудно да им се устои. Видимите особености на водоема като тези, често държат шарани по различни причини, те също така привличат и шаранджиите като магнит. В пресираните водоеми търсенето на по–малко очебийни места или дори ловенето на риба на места различни от тези които болшинството предпочитат, може често да се окаже огромно предимство.
В началото на излета първото нещо което всеки от нас прави е да хване маркера. Дори и да си напълно незапознат с водоем, бързото замятане на маркера наоколо, бързо ще покаже местата които биха могли да държат шарани.

На повечето водоеми има незабележими особености на релефа, които са наистина трудни за намиране и често остават незабелязани. Дори да отделите време за продължително изследване на района в нериболовния сезон, вие никога няма да ги откриете всичките. В миналото съм имал възможност да изследвам водоеми за които съм си мислел, че познавам с лодка и винаги съм намирал особености и интересни неща, които съм пропуснал. Веднъж имах шанса да обходя част от езеро, на което бях ходил за риба често когато то бе изпразнено, като тази разходка ми отвори очите. Установих неща, за които ако знаех преди това, със сигурност щяха да ми помогнат да хвана повече риба, така че никога не подценявайте стойността на знанието.

На някои водоеми на които съм ловил риба, започването на излета с маркер е като целувката на смъртта. Дори и да е имало някакъв шаран наоколо, той изчезва за дълго и са необходими много часове преди първото кълване. Тактиката „едно кълване“ е начинът за ловене на риба на тези водоеми, ярка стръв с малко разпръсната захранка работи добре като за начало. Единична стръв в комбинация със захранка в PVA с аналогичен аромат също е един вид незабележим капан за шарани, като тази комбинация е работила особено добре при мен при подобни ситуации. След като захранката се разтвори, същата създават огромна активност във водата, която както изглежда се следи от шарана. След като шарана започне да се храни с разпадналата захранка, тя създава у него настървеност за хранене и обикновено стръвта на куката бива погълната почти веднага. Също така ми харесва начинът по който останките покриват и замаскират повода, което е още едно предимство в трудните водоеми. След като хванете първата си риба, идва ред на майсторството и тук е момента когато вашите знания и опит се проявяват. С много внимание и наблюдение, можете да подберете подходящият момент за вкарване на допълнителна захранка. Малко по малко изграждате привлекателно петно и ако сте направили всичко правилно ви очакват множество удари и продължителна активност на рибата.

50f80ad0e1c02_resizeОт друга страна има водоеми, където намирането на точното място за ловене е жизнено важно. Вследствие природните цикли на естествената храна или може би просто поради факта, че захранката е била изядена от рибите, тези петна могат бързо да се преместят и променят. Ако не сте заметнали върху тях, количеството уловена риба ще намалее. В такива случаи имайки едно на ум, че може да подплашите рибите, винаги започвайте риболова с маркер и намиране на подходящото петно.
На всички езера вероятно ще има някаква особеност на дъното, която ще определи най–подходящото място за риболов. Повечето рибари ловят на множество петна с множество въдици, което по мое мнение е недостатък. Повечето шарани се плашат от основното влакно, или най-малкото те усещат неговото присъствие във водоема, така че много влакна на различни места биха работили в наш ущърб. Шараните са идеално приспособени към тяхното местообитание. Дори ако ползвате невидим флоурокарбон, отпусната линия или ползвате бакледове, аз съм убеден че шарана усеща, че те са там. За рибарите които ловят с много въдици следващата ми идея ще е трудна за смилане. Но ловенето само с една въдица на подходящото петно и оставянето останалите в калъфа, всъщност ще ви помогне да уловите повече шарани, по големи и дори специален такъв.
Ако това звучи малко плашещо или твърде радикално, може би начинът по който често ловя риба ще започне да изглежда все по-привлекателна идея с времето. Ако имаме късмет да намерим подходящото „горещо“ място, защо да не заметнем всички свои пръчки на това място. Иска се време и практика за да можем да ловим по този начин точно и ефективно, но след като усвоим този метод на риболов, няма и да си помислите да се върнете към стария. Дори бих казал, че 3 основни влакна разположени близо едно до друго плашат рибата толкова, колкото и едно влакно.

Плътно ловене

За мен точното ловене е толкова важно, колкото презентацията на стръвта и ъгъла под който е разположена линията. Обичам да ловя на едно петно с плътно разположени въдици с различна стръв. Смесени частици, коноп, Monster Crap пелети, цели и натрошени топчета, могат наистина да привлекат много риба, така пагубния спод също е предпочитан от мен метод за захранка. Също така добавям и друга стръв към микса според предишният ми успех с нея на конкретно езеро. Има добавки в асортимента със стръв на Неш, които дават на моя микс допълнителна атрактивност. Например ползването на подхождащ дип за захранка, е като плътна обгръщаща течност, която се процежда в дъното и продължително привлича рибата. Дори след като всичката храна е изчезнала, рибата продължава да се връща на петното и да търси неуловимата миризма на храна. Като контраст дипа за топчета на маслена основа създава завеса която сваля рибата на петното. Добавяне и на двете наистина подсилва атрактивността на захранката ми и я прави още по неустоима до такава степен, че дори изключва важността на релефа на дъното и на точното петно. Ако съм на водоем за няколко дена може да започна със захранване с 8 до 10 килограма топчета още в началото на излета, което може да изглежда като прехранване и плашене на рибата, но с повече практика, шума предизвикван от спода може да бъде сведен до минимум. Аз го ползвам доста уверено и често хващам много бързо риба, след като съм уцелил подходящия микс и подходящото място за риболов.
Ако езерото изобилства от естествена храна, добавянето на Pure Crustacean Extract и Green Lipped Mussel в микса спомага за привличането на вниманието на шараните встрани от естествената храна и насочването им към стръвта. Тези атрактори привличат всякакви буболечки и пълзящи ракообразни към петното, което е допълнителен стимул за шарана.
Въпреки силната ми връзка със страховития спод, започвам бавно да възприемам концепцията на бързоразтворимите топчета, особено на места които са захранвани със спод до дупка. Тези топчета всъщност имат доста сложен състав и са направени от обработени зърнени храни, частици, екстракти, храни и други вкусотии на които шарана трудно устоява. 50f80a5f5dfbf_resize

За да стане още по комплексна захранката ми, ползвам различни аромати Soluballs в микса, потапям някои от тях в дип, като по този начин се забавя времето им на разпадане, за да стане петното ми още по–привлекателно. Като се срещнат с водната повърхност, те издават различен звук от този на спода и на обикновените топчета, хвърлени с катапулт или кобра и могат да бъдат поднесени със смъртоносна точност. Друг фактор който трябва да се вземе под внимание е вълнообразността на дъното. Например, ако ловим на определено петно и там няма растителност, кръглите топчета могат да се изтърколят, та отново споменавам важността на това, да имате ясна представа в главите си над и на какво точно ловите риба.
Разбирайки движенията на рибите и техните пътеки за патрулиране също е от критична важност, имайки предвид възможността шараните да са наплашени или на нокти от влакната ви във водата, ние не искаме да разпънем влакната си през местата, където рибата се храни. По възможност трябва да се опитаме да презентираме захранката и стръвта си така, че рибата да среща първо тях, а не влакната на въдиците ни. Това може да включва разполагането на въдиците на различно място от това, на което са хвърлени и дори ако е разрешено, от брега от който до сега не е ловена риба. Но каквото и да е необходимо винаги трябва да правим необходимите допълнителни усилия, за да увеличим шансовете си.

Монтажи
Всичката тази тежка работа ще бъде на вятъра, ако не подберете най-ефективния монтаж, също така аз съм много придирчив за начина му на презентиране на дъното и въобще не се колебая да презамента всяка една пръчка по дузина или повече пъти, докато не се уверя, че стръвта ми е разположена правилно на дъното.
Обичам да се придържам към сравнително простите неща, но и обичам да чета в какво се забъркват останалите рибари. Също като моите по-опитни колеги, рядко обръщам внимание на статиите тип стъпка по стъпка, за най–новите невероятни монтажи и компоненти за направата им. Извървял съм този път в миналото и сега предпочитам да се придържам към монтажи за които съм уверен че работят.

Имам огромна увереност в комби рига, който ползвам за повечето от моите риболовни излети, съдържащ твърд флоурокарбон и гъвкава секция в края му. 10 инчова твърда секция осигурява антиизплюващия ефект и 2 инчова секция от мек брейд зад куката подсигурява, че куката ми ще е легнала на дъното, независимо дали същото е чисто или не. Пробвал съм да я скъся, но винаги се връщам към по дългата такава.
Fang Twister е моята любима кука, дългото и опасно остро жило и агресивно извито надолу ухо, я превръщат в бързозавъртаща се, сериозно сграбчваща кука, работеща абсолютно ефективно и без добавянето на ТСШ. Намирам и блоу бек монтажа за идеален в комбинация със снежен човек, балансираната стръв презентира стабилно куката в устата на шарана. Но напоследък на монтажа му пречи бързо растящата през пролетта подводна трева и преминах на по тривиалните силиконови тръбички. Сливащите се компоненти увеличават невидимостта и наистина повишават увереността ми, че нищо не е оставено на случайността.
Надявам се че сте се забавлявали с моите несвързани лъкатушещи мисли – запомнете – стойте фокусирани върху детайлите и не оставяйте нищо на случайността.

Наслука!
Адам Гарланд

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *