Home » Техника и Тактика » ТЕХНИКА ЗА ЗАХРАНВАНЕ С ПОМОЩА НА РАКЕТИ НА ГОЛЕМИ ДИСТАНЦИИ – трета част, Тери Едмъндс

ТЕХНИКА ЗА ЗАХРАНВАНЕ С ПОМОЩА НА РАКЕТИ НА ГОЛЕМИ ДИСТАНЦИИ – трета част, Тери Едмъндс

Тери Едмъндс продължава публикациите на серията от статии за методите за доставка на стръвта и захранката на големи разстояния.. Този път ще става дума за нюансите при захранванетоп с хранилки-ракети. 

В наши дни, прътите за ракети и метода „спод“, трябва да бъдат най-разпространения способ за захранване за водоемите със шаран.Това е ефективен способ за захранване със всички видове храна в облавяния участък, на разстояния от няколко до 150 ярда(около 140 метра). Аз искам да ви помогна, да захранвате тези отдалечени участъци за риболов . За ефективното му използване се изискват правилни монтажи и методи, но веднъж усвоен, могат да се постигнат убедителни резултати. Риболовците-спортисти знаят какво е това “ пределна дистанция“.

Изисквания към оборудването 
Първото изискване на което трябва да отговаря пръта за захранване на големи дистанции – това е качествена бланка с тест на кривата не по малко от 4.5 либри , до колкото тежките замятания на ракети с тегло до 7 унции (около 200гр.)могат много бързо да покажат наяве слабите места на бланките. Това многократно са го виждали хора, наблюдаващи моите показни замятения . За изпълнението на цялата работа свързана със захранването, аз отдавам предпочитания към бланките на Harrison, до колкото те действително са доказали своята надежност. Аз също така ползвам без проблеми Fox Horizon, и много пъти съм хвърлял с тях ракети на расстояния до 150 ярда ( около 140 метра). Ако в процеса на закупуване на пръта за ракети имате възможност да направите индивидуална поръчка , то това е още по-добре, до толкова че ще бъде направено според вашите лични изисквания и потребности. Много от прътите за ракети имат по-късо от необходимото, разстояние между ръкохватките, което довежда до това че при замятане оста на въртене силно се изкривява в посока към долната част на бланката. Това води до увеличаване на натоварването в процеса на захранване с ракета. Аз препоръчвам да поставите лакета върху предния край на най-долната ръкохватка и да протегнете ръка по протежение на бланката. Това място на което ляга китката на ръката върху пръта, е идеалното за местоположението на макародържача. Това ще попречи на неправилното въртене около оста и и ще облекчи замятанията на тежките ракети .
Най-добрия набор от водачи за спода, започва с 50 мм.диаметър на долния водач и завършва със 16мм.диаметър на връхния водач. Долния водач със диаметър 50мм. действително помага за увеличаване на дистанцията на хвърляне с макари от типа “ биг-пит“, независимо от това кой, какво казва по този въпрос. Аз съм ползвал водачите с такъв диаметър при подобряването на няколко британски рекорда, което само може да говори в тяхна полза по отношение на влиянието им за постигането на далечните дистанции.

На пазара се предлагат много макари, подходящи за захранване с ракети. Към важните характеристики на тези макари следва да се отнесе и високата скорост на обратното прибиране на линията с ракетата , високата мощност, доброто полагане на влакното и удобния клипс на шпулата. Макарите които аз ползам и който никога не са ме подвели, са Shimano Biomaster. С тези макари се постига всичко необходимо и не струват цяло състояние- отлични макари!!

Аз смятам, че използването на плетено влакно Whiplash 20 lb с лидер Whiplash 65 lb, свързани с насрещен 5-навивков възел “ гриннер“, е много ефективен монтаж за захранване с ракети на големи разстояния. Плетеното влакно Whiplash улеснява захранването с помоща на ракети по няколко причини :

– До колкото плетеното е плаващо , то това улеснява прибирането на ракетите. Минофила може да е потъващ което ще затруднява прибирането на ракетите.
– Възлите съединяващи шок-лидера с основната линия са много малки, поради което без затруднения минават през водачите и не създават проблеми когато са между навивките на влакното върху шпулата; това фактически намалява и вероятноста от скъсване на линията или връзката между нея и лидера.
– При замятанията с фиксарана върху клипса линия, неразтегливоста на плетеното влакно способсвта за значително повишаване на точноста , до толкова , до колкото трябва да се отчита разтегливоста на монофила на дистанции от 100м , примерно.
За безпроблемна работа с пръта за ракети, аз винаги топвам във вода макарата, преди първото замятане за да се намокри плетеното влакно. Това възпрепятства образуването на “ бради“. За избягване на срязването на влакното от клипса, аз обвивам с изолационна лента тази част от влакното, която влиза под клипса .Монофила също може да се използа без проблемно, в този случай аз бих посъветвал да се ползват диаметри от 0.26 до 0.28 мм с лидер Whiplash 65 lb. Аз също много често използвам монофил поради това че подмяната им не е проблематична (ценово) и не е толкова потдатливо на правенето на „бради“.

При изпълнението на замятанията на големи дистанции, не забравяйте да ползвате ръкавица за показалеца; в противен случай може да се получат тежки срязвания на пръста. Аз ползвам предимно такива на MCF.

Техника на замятане 
Ако се върнете към моята статия за “ замятане над главата“ , то техниката на замятане с пръти с ракети, е точно тази!

След като ракетата полети, насочете пръта така, че неговото направление да съвпада с това на изнизващата се от шпулата линия. В края на полета повдигнете пръта почти вертикално, в момента в който плетеното/монофила се натегне и почувствате ракетата, отпуснете върха на пръта в хоризонтално положение. Това ще спомогне да се амортизира удара на влакното в клипса , а ракетата ще се приводни с мек плясък.

До като влакното е фиксирано върху клипса, дистанцията на хвърляне ще съответства на разстоянието на което се намира маркера или необходимия участък; точно изпълнявайте всички необходими действия за “ замятане над главата и необходимата точност ще бъде постигната.

Видове хранилки-ракети 
На пазара се предлага широк асортимент от ракети и аз ползвам много от тях, но съм се спрял на тези които считам за по-добри към сегашно време. Ползвам различни видове ракети за доставката на различните видове захранка.

Първата ракета, която ползвам най-често, е Korda Skyliner. Тя в действителност се замята добре, устойчива е в полет и великолепно се прибира обратно. Основно я ползвам за доставката на тежки захранки ( смеси) на разстояния до 150 ярда (около 140м.); големите отверстия в действителност помагат добре за разтоварването на тези смеси.

За захранване с протеинови топчета аз използвам, специална за тази цел, ракета на MCF, защото е направена от дебела пластмаса и е достатъчно тежка, което я прави стабилна и устойчива при полет, дори и при страничен вятър. Тя добре се намотава обратно, ако и се приповдигне задната част, и може да захранва с топчета до 16мм. на дистанциите на които е необходимо. Аз често пълня ракетата с коноп в началото, а след това с протеинови топчета, но винаги, преди замятане, топвам ракетата във водата.

Друга ракета която ползвам, е неголяма ракета без отверстия на MCF. Тази ракета прекрасно подхожда за захранване със зърна и сухи смеси на разстояния до 130 ярда (около 120м.)Тя има специално устройство което се откача след замятането и позволява ракетата да се обърне с носа към брега при обратното намотаване. Това е отлична идея за ракетите без отверстия, която значително улеснява процеса на захранване. Ракетите се произвеждат в няколко типоразмера.

Последния вид ракета, която ползвам, е изделие на Gardner, размер от „джобен“ до XXL, в зависимост от това, колко захранка искам да заметна. Тези ракети ги ползвам за течни смеси. Те летят отлично , но се намотават обратно доста тежко. Имат висока плаваемост, което помага за за изливането на течните смеси .

Пълнете ракетата не повече от 3/4 от пълния им обем, в противен случай тя няма да лети стабилно, далечината и точността ще бъдат силно намалени.

Смеси за ракетите 
Съществува несметно количество смеси за ракети и всеки има своите предпочитания и фаворити. Моите смеси си остават доста опростени. Аз им отдавам предпочитание, поради това че ходя на краткосрочни излети и не искам да да вземам със себе си безчислени количества, различни видове захранки. Предпочитам да ползвам това в което съм сигурен.

Моята най-често използвана захранка се състои от 60% конопени зърна или зърнени смески, които добре привличат шарана, а и също така способстват за доброто „разтоварване“ на ракетите, от 40″ пелети с различни размери, малки протеинови топчета и някакви количества от използваната при конкретния излет стръв , без значение каква е тя. След това към микса добавям течни атрактанти и малки количества сол и захар

Течните смеси-това са просто преовлажнени смеси, предназначени за образуването на стълб от мътилка във водата. Те често се ползват при риболов с монтажи “ зиг-риг“ за създаването на привличащ ефект и без рис от прекомерно прехранване. Ползват се и в кристално чисти води, където облака мътилка може да доведе до това, рибата да се храни по-уверено. Това е отличен способ за привличане на риба, с минимално количество захранка и е особено ефективен зимата!

Моята обичайна смес- това е отлично работещите дънни захранки Active на Mainline, млян коноп и много течни атрактанти, такива като кокосово мляко и кленова меласа Maple 8 Mainline, които правят силна мътилка и и имат силен привличащ ефект. Дънната захранка става много активна и започва да се издига през слоевете вода , с различна скорост.

В процеса на захранването с ракети на голяма дистанция, трябва да се стараете да държите всичко необходимо “ под ръка“ и да влезете в ритъм- това ще спомогне по отношение на точноста и равномерноста, а следователно и на ефективноста от захранването.

Изпробвайте вашите захранващи смеси още на брега, за да се убедите как те ще взаимодействат със водата. Просто напълнете ракетата и я хвърлете във водата до брега. Така ще видите това което ще постигнете като резултат, на разстояние повече от 100ярда . Това ще позволи да се разбере и колко време ще е необходимо за разтоварването на съдържанието на ракетата. След приводняването на ракетата я подръпнете няколко пъти, това ще спомогне за изсипването на съдържанието и в захранвания участък- това е важен момент, ако не искате да я намотавате обратно с част от захранката в нея , разсипвайки я по обратния път.

До като ракетата лети към захранвания участък, известно количество от сместа често излита от задната част, в резултат на което захранката се разсипва на голяма площ. За да се избегне това, може да се запечата задния край на ракетата със непреовлажнена захранка, след като се убедите че ракетата е е запълнена на не повече от 3/4 от обема.

Захранването с ракети на големи разстояния, може да бъде тежка работа, но ако усвоите правилната техника, монтажи и захранки, може да стане приятна и изпълнима задача!.

Успех и успешни замятания! 

Аз ще помогна на всеки, който се обърне за помощ в областта на усъвършенстването на методите си за риболов на големи разстояния !!!

Бачо Илия

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *