Home » Техника и Тактика » Термобельо

Термобельо

Термобельото – първото ниво на защита.

Така се получава, че на първо място ние обръщаме внимание на ските и обувките, по-рядко – на якето и панталоните, понякога – на ръкавиците или очилата, или топлите и красиви полари от полартек или флис. А за това, което се намира под марковите ни дрехи се сещаме най-често на сутринта, когато обличаме върху своето отпочинало тяло първия слой дрехи – бельото.
Производителите на съвременно спортно бельо го наричат долен или вътрешен (първи) слой на дрехата, понякога – функционално бельо.
По-популярното му име в магазините, както и самите „бельоносители” го наричат с традиционната дума „термобельо”. Това не е съвсем вярно, а в някои случаи – категорично неправилно. Разбира се, ако става въпрос за зимен риболов или някакъв друг вид толкова „подвижен” зимен спорт, терминът „термобельо” ще е верен почти 100% . „Почти” – защото във всички случаи това дебело бельо трябва не само да топли, но и да изпълнява още една функция: да отвежда влагата от повърхността на кожата. Всъщност, точно това свойство на високотехнологичното бельо се явява основно. особено в случаите, когато става въпрос за ски (сноуборд). Но – всичко по реда си.
 
Тънко, по-дебело, много дебело…
Всяка фирма, която произвежда функционално бельо, произвежда няколко различаващи се по свойства (зависещи от дебелината и състава на тъканта) модели. Най-тънкото бельо е предназначено за занимания с летни видове спорт, лека тъкан, която максимално бързо отвежда влагата и практически не запазва топлина. Подобно бельо през зимата използуват и тези, които предпочитат ски-бягането.
Бельо с максимални топлоизолиращи свойства от най-дебела и топла тъкан се използува от тези, които прекарват много време в относителна неподвижност – „състезателите” на моторни шейни или любителите на зимния риболов.
В промеждутъка между най-дебелото и най-тънко бельо съществуват много различни варианти, които съчетават две основни качества: отвеждане на влага и запазване на топлина. Защо ? Например – бельото на каякари рафтъри изобщо не трябва да попива влагата, тъй като тя постъпва и отвътре и отвън. Напълно други са изискванията към моделите за многодневни зимни походи, когато бельото трябва ефективно да отвежда влагата и едновременно да топли при екстремални студове в продължение на много дни, при това – без пране. Специфични са изискванията към тези, които редуват активно движение и отдих – например – скиори. За нас между другото, най-подхожда бельо с интензивни влагоотделящи и средни „топлещи” качества. Разбира се, произвежда се маса бельо за повседневна употреба – умерено топло, много комфортно. Но способността бързо да отделя влагата за това бельо не толкова важна, затова за спортни занимания то не е подходящо – бързо се овлажнява от потта и даже у неактивен собственик ще се появи чувство на дискомфорт.
 
Памук ? Вълна ? Синтетика ?
От каквото и да е направена тъканта на функционалното бельо, тя минава специален тест за състав – отсъствие на алергени, а също така и влакна, които могат да повредят кожата. Като тъкани за функционално бельо се използуват различни съчетания на полиестер, полипропилен, вълна и памук. Наличието в състава на тъканта на памук или вълна прави бельото по-приятно за носене. Обаче, такова бельо работи отлично 3- 8 часа, а след това време, вълната и памука, които се явяват хидрофилни материали (попиват влагата) се напояват с вода. С други думи – колкото повече наближава края на деня, толкова по-некомфортно ще се чувствате при интензивно каране.
Чисто синтетичните материали по-добре отвеждат влагата (полипропилена изобщо не попива влага и я отвежда цялата навън) и бельото изсъхва за минути даже върху тялото без усещане за дискомфорт. Някои фирми изготвят най-топлите си модели от чиста вълна, но за каране такова бельо не се препоръчва. Даже, ако сте зиморничав и заради това предпочитате да се обличате по-топло, имайте пред вид, че правилно направено функционално бельо от синтетични тъкани с добавка на памук може да стане пълен аналог на по-тежкия вълнен комплект. Нещо повече – при физически натоварвания облечената на тялото вълна може да травмира кожата и да предизвика сериозна алергия.
 
Мирише – не мирише, съхне, не съхне…
Функционалното бельо за ски има и още една особеност. Когато сме на ски, ние караме поне няколко дни поред, а условия за ежедневно пране може и да няма. Значи след три-четири дни, бельото може, меко казано да почне да понамирисва… Производителите използуват за борба с това антисептична и специална антибактериална обработка за намаляване за намаляване на неприятния мирис при дълго носене. Понякога гранули с антибактериално действие се включват в структурата на влакното и осигуряват по-продължително действие. За съжаление, тези съставки не са дълготрайни и след 2-5 изпирания се измиват – тъй като не може изобщо да не се пере бельото. Затова в най-високотехнологичните тъкани за борба с микробите и съпътстващия мирис в последно време се прилага вплетена в тъканта много тънка сребърна нишка. Бельо от такава тъкан се използува даже в многодневни експедиции – например то отлично се е държало по време на зимна експедиция на най-високата планина в Северна Америка – Мак – Кинли – тогава бельото не е прано повече от два месеца…
Но не само състава и дебелината на тъканта играе роля при формирането свойствата на бельото. Важен елемент от технологията се явява и начинът на плетене на влакната от тъканта. В най-технологичните модели голямо разпространение е получило използването на двуслойни тъкани. Вътрешния слой на такова бельо е изготвен от полимер (плътен или мрежест слой). Към тоя слой има специални изисквания: да осигури плътен контакт с тялото, да са водонепроницаем и да отвежда влагата от тялото. Външния слой на материала има клетъчна структура., при това клетките ефективно разпределят влагата по повърхността и по тоя начин осигуряват бързо изпарение чрез капилярен ефект. Освен това, клетките играят роля на своеобразни микроджобове, в които се съдържа въздух осигуряващ допълнителна топлоизолация. Такива хитрини водят до това, че двуслойния материал става „насочен”. Какво значи това – ако вземем например памук и капнем на повърхността му капка вода, то тя бързо ще премине през тъканта и мокрото петно от двете страни ще има еднакъв размер. А случая на насочената тъкан нещата стоят по друг начин: капката, капнала върху тъканта отвън ще се стопи като голямо, леко влажно петно. Благодарение на това се осигурява и бързо разпределение на влагата от местата с интензивно потоотделяне и се разпределя на голяма площ, изпарява се интензивно и съхне по-бързо.
 aa0240ec01fc869fdee7da7dc766b2bc
От това, доколко бързо материала изпълнява функцията по отделяне и изпарване на влагата, зависи не само усещането за комфорт или дискомфорт. Бельо, което бързо отвежда влагата от тялото позволява на неговия собственик да не хаби енергия за нагряване и изпаряване на водата , която се отделя от организма при интензивно физическо натоварване. До голяма степен, именно поради тази особеност функционалното бельо спасява от преохлаждане, а съвсем не благодарение на дебелия слой топла материя. И усещанията са съответни: даже в момент на натоварване често ви е леко хладно, отколкото твърде горещо. Има и още един „положителен полюс” на насочените тъкани: бельото, което бързо отвежда влага съхне също толкова бързо, така че, връщайки се от каране може само да го метнете на простора и на следващата сутрин то ще бъде сухо.
 
А вътре в обувките ?
Чорапи. Въобще, този детайл заслужава отделен разказ, но чорапите носим непосредствено върху кожата. така че, ще засегнем и този елемент от първия слой. Всичко, което бе казано по отношение на дебелината, функционалността и състава на тъканите, важи и за чорапите. Може да се каже, че чорапите са доста по-сложни от което и да е даже най- „нановронно” бельо. Та нали те се експлоатират в доста по-сложни условия от колкото една риза или едни панталони. Съответно и тъканите, които се прилагат са още по-високотехнологични.
Постепенно даже най-простите и евтини специализирани за зимен спорт чорапи стават доста сложни. Заради това максимално плътно, без гънки, да обвиват крака днешният чорап се произвежда с толкова технологични „номера”, че това го прави произведение на инженерното изкуство, а не на леката промишленост. Най-качествените чорапи за скиори и сноубордисти практически нямат шевове. Чорапът изглежда като едно цяло, а шевовете минават по страничните оси и са изпълнени по дифузионна технология (двете половинки на чорапа са като вплетени една в друга), която, на пръв поглед изглежда като декоративна рисунка. Както и в случая с функционалното бельо, най-високотехнологичните модели са двуслойни. Вътрешната част на чорапа е изпълнен като своеобразна мрежа – с употреба на синтетични влагоотвеждащи материали. Освен основната си функция – отвеждане влагата и задържане не топлината чорапи с такава обвивка добре предпазват мускулите на краката от микроудари и вибрации. Външния слой е сплетен с вътрешния в единно цяло по специално разработена за това технология.
Конструкцията на добрите чорапи включва следните особености:
в областта на глезена плетката е по-плътна, по-долу и по-горе материала е по-обемен, осигуряващ равномерен контакт на цялата повърхност на крака с обувката.
от външната страна на пръстите материала е по-плътен – за да се предотврати бързото му износване при контакт с обувката.
 
Безшевни технологии
Най-сложните изделия на чорапената промишленост се отличават, в допълнение на всичко това и със специална конструкция в областта на прасеца – чорапите са изпълнени във вид на плетеница от материали с различни дебелини. Плетенето и еднопосочните свойства на материала в най-тънките области осигуряват бързо отвеждане на влагата от кожата на стъпалото, а в допълнение на това – транспортирането на влагата нагоре – към мястото, където чорапите излизат извън обувката. Участъците с голяма дебелина отлично амортизират налягането на обувката върху кожата на крака, а по тънките зони влагата се отвежда навън. Допълнителни амортизиращи участъци със специална форма има в областта на кокалчетата – това е свойство само на редки и скъпи модели, а също така – области с различна плътност в долната част на чорапа – отстрани на стъпалото и на ходилото.
 
А какво е отгоре ?
Функционалното бельо се използува като първи слой на многослойната дреха. Изградена на принципа на зелката, такава многослойна дреха може да се състои от два слоя (вътрешен слой – бельо + външен слой от ветроизолираща мембранна тъкан) или повече слоеве. Като добавъчни слоеве, разположени между тях, в зависимост от температурата и интензивността на карането се добавя 1-3 слоя дрехи (неопрен, полар, подплатата на якето), желателно от съвременни функционални материали от типа на Polartec, които не само осигуряват изолация, но и отвеждат влагата от бельото навън. Разбира се, функционалното бельо може да осигури комфорт и в случаите, ако външния слой дрехи е направен от “неправилни” материали, но до определена степен: ако влагата, която първия слой е пропуснал през себе си се „опре” във водонепроницаемата преграда, то следващата порция отвеждана влага от тялото просто няма да има къде да се дене и бельото ще се намокри. Затова е необходимо да се помни. че функционалното бельо е именно първи слой и пълните му достойнства могат да бъдат усетени само ако и външните слоеве са изпълнени от технологични съвременни тъкани.
 
На какво да обърнем внимание
На първо място да си изясним – за какво време и температурни условия го купуваме. Помислете – какво ще обличате отгоре, колко дни ще го носите без да го перете. Определете за себе си – къси или дълги ръкави, изберете типа на якичката – тип поло или изрязана, с цип или не, проверете колко са еластични и колко стягат маншетите. След това трябва да се избере модела според вашата фигура – („правилно” бельо се произвежда и за мъже и за жени). Размерът има огромно значение. постарайте се да го определите колкото се може по-точно. Функционалното бельо стяга плътно, но без да причинява дискомфорт, не стеснява движенията, но и не виси като на плашило (бел. прев.) Понятно е, че този вид дрехи работят в непосредствен контакт с тялото, затова качеството на кройката и материалите е особено важно. „Не така” разположени „неправилни” шевове или ластици може да предизвикат дискомфорт в процеса на последваща експлоатация и даже да предизвика протъркване или раздразнение на кожата в особено чувствителните зони. Между другото, един от критериите за качественото бельо е така наречения „плосък” шев – мек и еластичен, той никога няма да протърка кожата, защото е разположен от външната страна. Обърнете внимание на етикетите – в моделите на „правилните” фирми всички те са разположени от външната страна на дрехата.
Не забравяйте и за външната естетика – много от моделите и разцветките на горните части от комплектите бельо (тениски) позволяват на собственика си да изглежда напълно пристойно дори в кафето, по време на краткия отдих, когато якето може да се свали. А най-напредничавите модели се отличават със своя фирмен дизайн, имат логото на компанията на якичката, а плоските им контрастни съединителни шевове подчертават кройката. В Норвегия ходят по дискотеки с функционално бельо.
А на цената обръщайте внимание на последно място. Работата е там, че в зависимост от ценовата политика фирмите-производители и местните им представители, а също така и от популярността на марката цените на комплектите на различни фирми с близки характеристики могат да се различават два пъти. Но да се купува „правилно” бельо препоръчваме само в „правилните” магазини. Иначе след първото обличане може да установим, че „правилни” са само надписите на етикетите.
 
Статията е взета от форума на ПСС и е превод от сайта www.ski.ru с автор Георгий Дубенецкий

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *