Home » Техника и Тактика » Стръв за риболов. Правилният избор!

Стръв за риболов. Правилният избор!

Винаги, когато пуснем нова стръв на пазара има един период, когато всички полудяват да разберат колкото се може повече за нея. Какви са съставките? Колко дълго е била тествана в полеви условия? Ще работи ли през зимата? Добра ли е за всички езера? Ще работи ли в ­реките?

520d9b99b042beb65f509ab57980376d

ИСТИНСКО ЧУДОВИЩЕ

Monster Squid първоначално бе пуснат като стръв, с която да изпитаме останалите ни аромати във води, за които знаехме че са покорени от тях.

Защо тестваме нова стръв с друга такава? Някой от хората, който тестват нашите продукти никога не използват доказалото се. Предпочитат риска да ползват нещо ново. Не всички от новите ни аромати работят, така че понякога и те биват сполетени от неуспех. Правилният тест на една стръв е да я поставиш срещу „хващаща“ такава, иначе един добър рибар не би намерил разликите. В този ред на мисли Monster Squid беше създадена да лови срещу предполагаемите успешни нейни опоненти на пазара, позовавайки се на информацията от многото шаранджии и техният опит за нова рецепта със същите успешни съставки. Това е отговора на „Какво е Monster Squid?“, всъщност е просто нова рецепта с познатите съставки.

Съставките й всъщност не са тайна. Тя е общ резултат от два „специалитета“.

Основните аромати в началния вариант са ScopexNo1 и Shellfish Sense Appeal. Тези атрактори ловят навсякъде и то шарани свикнали да се хранят с това, което им предоставя водоема в богати на храна езера. ScopexNo1 и Shellfish Sense Appeal са доста отличителни аромати, което ги прави добри за ранна пролет, но не толкова за лятото и късната есен. George Benos, който е един от най – доверените ми тестери използваше Scopex или Shellfish доста дълго и изкара добри риби от различни водоеми, но в края на сезона се наложи да промени стръвта си. Други също стигнаха до този извод.

Получи се така, защото S Mix Squid е „силен“ микс и не винаги е подходящо да се добавят други атрактори към него, първоначалните Monster mixes значително по – „постни“ в това отношение от Monster Pursuit base mix. Открихме веднага, че след като добавим Squid Essential Extract се получи една доста успешна стръв, затова включихме и една трета от Squid Essential Extract като сила на аромата. Scopex/Shellfish обаче, не ставаше за презентиране през цялата година, затова добавихме и следващият елемент – познатия Banana Squid. Тази наша стръв съдържа Banana Oil, Red Liver Oil, Palatants и Robin Red. След комбинацията на всички тези наши аромати и миксове заедно и добавени към тях Intense и Protaste подсладител, ние бяхме сигурни, че новата ни стръв ще работи, защото създадохме един значително по-сладък профил.

Това са съставките от преди 6-7 години, който в последствие сформираха толкова успешната стръв, която изненадващо измести други успешни аромати от водите, в които властваха. По това време доверените ми шаранджии, които тестваха нашите иновации работеха с друг базов микс през зимата, наподобяващ Amber Attractor base mix. Аромата на Monster Squid сработи отлично с него през зимата, но взе да отстъпва със затоплянето на времето. Поради тези причини следващата година решихме да променим Monster Pursuit base микс-а малко, като добавим храна за птици и постигнахме това посредством смесването му с S Mix Squid base mix.

Monster Pursuit е относително прост микс, затова съставките на Squid mix паснаха идеално към оформянето на хранителния профил на крайният продукт. Главната цел все още беше да направим „специална“ стръв, с която да тестваме другите, но през това време Monster Squid се справяше отлично на полевите тестове.

ЦВЕТА

През следващите няколко сезона стръвта получи няколко „щипки“ от различни аромати, малки промени в базовия микс и Robin red като промяна в цвета. Основно предпочитаното оцветяване е натуралното, но хората които тестват нашите продукти не използват такива, защото всички други го правят.

c23a0a1e8c5e1d71aa631367e35fb59cПрез годините аз лично стигнах до извода, че цвета в определен момент може да промени нещата, но основният проблем е, че няма определени правила и рамки, по който да се водиш при избора му. При първоначалната разработка на Amber Strawberry например, пуснахме няколко различни цвята и през зимата най–резултатен беше белият. Това не беше изненада, но доказа, че цвета има значение. Съставките на Monster Squid не предлагат много опции за оцветяването му. Предвид всички тези тестове, с помощ от консултантите ми, след които бях стигнал до извода, че бялото е най–добрият избор за дълги излети, лилавото също даваше добри резултати, но жълтото и розовото бяха загуба на време. Въпреки това най – наситен се оказа Robin Red/Fismeal, заедно с тъмно кафявият получен посредством добавянето на червени кръвни клетки. Затова Monster Squid e Robin Red/Fismeal, бледо червен и натурален.

АРОМАТИТЕ

След като бяхме доволни от ароматите, започнахме да експериментираме с нивата им, направихме стръв с високо съдържание и почти натурална. По този начин доказахме, че не успеха не зависи от силата на ароматите,а от правилното им балансиране. Докато всички нива са нормални и няма доминиращ атрактор или прекалено много подсладител, резултатите не се променят. Лимита ни беше 15ml течности и 4 яйца на микс, но след като го удвоихме или преполовихме, шаранът продължаваше да го харесва. Променим ли формулата или нивата на ароматите, резултатите се влошаваха.

Това е моето мнение и затова Nash Baits водят в иновациите в света на стръвта, имаме 25 годишен опит, на който се осланяме. Ние произвеждаме собствени аромати от 15 години в Nash Bait Laboratory и това е защото сме на мнение, че индустрията не е това, което беше и когато качеството е притеснително, правилните съставки липсват. Не искам да се хваля, но аз лесно формулирам нови рецепти, дори и тогава се позовавам на интензивното им тестване в полеви условия, защото ние се учим по този начин и постоянно подобряваме продуктите си.

Убеден съм, че съотношението е по–важно от силата на ароматите, шаранът лесно може да намери стръвта, дори и слабо ароматизирана. Важното е да го накараме да се храни с нея и то не един път, а дори и да бъде уловен, да посегне към нея отново. Това прави една рецепта добра.

b14450e95044b76b1c676c3197301ec7

ДЪЛГОТРАЙНИ ИЛИ ЗАМРАЗЕНИ?

Радваме се, че основната част от хората тестващи нашите продукти предпочитат дълготрайните топчета. Реално ние произвеждаме много повече такива, отколкото замразени, въпреки това е важно за всяка нова стръв да се пробват и двата варианта. Има някой съставки, които няма как да бъдат запазени без замразяване, затова в дълготрайната версия те липсват. Решихме този проблем като ги заменихме с други еквивалентни и също толкова ефективни. Дрождите не са удачни за ползване при незамразените топчета, защото то при по високи нива на влага почват да се разлагат, както и другите малцови продукти. Нашите дълготрайни продукти са с ниски нива на влажност, около 8%, това е начинът да останат стабилни за дълго време.

Добавите ли вода ще почнат да се разпадат, защото ние не използваме консерванти, затова не ползваме продукти, които няма да издържат дори и в малко по–влажна среда. Тествахме доста различни съставки през последните няколко десетилетия, така направата на дълготрайно топче не е толкова голям проблем, но нивата на хранителност винаги са първостепенни и за да сме сигурни в продуктите си тестването им е на първо място.

Съставките на базовия микс имат основно влияние върху начина, по който работят ароматите и това дали ще работи стръвта през различните сезони.

Преди години създадох стръв наречена Tangee Squid, която всъщност беше Мандариново масло, подсладител и S Mix Squid. Един рибар се влюби в нея, защото се справяше доста добро и искаше да направи малки промени.

Добавихме пудра от говежди дроб, една от любимите му съставки и повече не хвана риба на нея, пудрата уби стръвта. Мисля, че знам защо сега, но тогава ми се струваше доста странно. Старата Banana Squid съдържаше големи количества от същата пудра и даваше завидни резултати.

Лично аз предпочитам да използвам дълготрайна стръв през цялото време, когато не тествам нови аромати. Не мога да издам метода ни за създаването им, затова полевите тестове са основно с малки количества миксове и замразени топчета. Дълготрайните топчета са мултифункционални, можете да си държите в колата, в случай че закъсате за стръв някъде. Нашите топчета от този вид ще си стоят на дъното изпускайки аромати и атрактори, без да спрат няколко дни. На по-трудни води са подходящи дори и рибата да не се завърти над хранителното ви петно веднага. Съдържанието на аромати е по–високо, което не е проблем когато съотношенията са правилни, това ги прави всесезонни, имайки предвид, че дадоха по–добри резултати от замразените ни топчета през зимата са определено перфектната целогодишна стръв.

4d1367ebe3c3a1b6de4f3a864bac91d3През лятото не изядените топчета почват да се разлагат и развалят за около 24 часа и всеки, който е видял топче престояло във вода 48 часа би бил сигурен, че няма да е апетитно за шарана. Замразената и дълготрайната ни стръв ще изплуват на повърхността преди този период, което ще остави хранителното ви петно чисто от стара стръв. За мен това е изключително важно.

В Nash Bait произвеждаме и пълна гама периферни продукти към всяка стръв, които също са тествани, защото те са изключително важни за нас като рибари.

Всеки може да направи pop up топче, но нашите pop up миксове съдържат и съставки от базовия микс, както е примерно в Monster Carp Pellets, Soluballs, Food и Boilie диповете, Arousers, Chain Reaction и всичко, което включва рецептата на аромата. Няма смисъл да продаваме нещо, което не е тествано и да го дадем на рибарите да ловят с него.

Всички въпроси, който получавам за нова стръв биват изяснени още преди да я включим в продуктовата ни гама, няма смисъл да не направя това нещо.

Monster Squid беше тестван в продължение на 6 години, не само във води, в които всичко ще хваща, но и в такива където риболова е труден и през всички сезони.

Monster Squid вече хвана доста добри риби, сигурен съм, че е победител! Ще продължавам да го ползвам в сериозните си излети за напред.

Гари Бейс

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *