ribolowen magazin

Спорът за големите водачи

8bb32e1c931c4de7524b771bfa728a8eЕдна от дискутираните теми при кастинга и при шаранджийския риболов е тази за големината на водачите: 50 мм. или НЕ. Има много теории дали тези водачи помагат за постигане на по–голяма дистанция или напротив. Когато ловим на дистанция, много неща могат да повлияят на разстоянието на което замятаме. Например техниката на замятане, влакното което ползваме, акцията на пръчката, избора на водачи и на монтаж, всеки един от тези елементи може да добави разстояние към нашето замятане. Като обърнем внимание на всяко едно от тези неща, ще видим скоро, че увеличаваме дистанцията си, вниманието към детайлите е всичко.

Ще се опитам да ви помогна с избора на водачи. Това което ще ви споделя не е базирано на теории и реклама на компаниите произвеждащи водачи или пръчки, то е базирано на мой личен опит от меренето на сили с едни от най–добрите състезатели по кастинг на света, върху часове от тестване, демонстрации и риболовстване с шаранджийски и сърфови пръчки.
Видял съм много рекорди за далечно замятане с фиксирана шпула да бъдат подобрявани и съм един от късметлите подобрили някои от тях, с моето най–добро хвърляне от 262 метра с макара с фиксирана шпула и 50мм. водач.

С ръка на сърцето мога да кажа, че всички мои върхови постижения са били с 50мм. водачи или дори по–големи. Казвам по–големи, защото съм ползвал и пръчки със 70мм. водачи. Разговаряйки с уважавани от мен състезатели на състезателните полета, те самите заявяват, че ползването на големи водачи се е превърнало в стандарт в този вид спорт.

Ще кажете, че не сте състезатели, а обикновени шаранджии, но много от такъмите за далечно замятане които използваме в ежедневния риболов, са били разработени в хода на години състезания по кастинг, където всеки сантиметър е важен.

Технологията за правене на пръчки, за правене на макари, размерите на водачите, всичко това е тествано на състезателните полоси от изключително технични състезатели по кастинг, които влагат огромни усилия в постигането на големи дистанции и всяко предимство веднага си проличава и помага на даден състезател да надделее над другите.

Преди няколко години бяха наложени на пазара водачите на Fuji Low Rider, но ползването им от мен доведе не само до драстично намаляване на дистанцията ми на замятане, но и до по – чести оплитания на влакното във водачите и дори до прегаряния на влакното от триенето му в малкия отвор на първия водач. Колкото по-дебела бе линията, толкова по–голямо бе триенето и загубата на дистанция. Въпреки това производителите продължаваха да ги препоръчват. nr-rods-409x614

Повечето от шаранджиите ползват влакна по дебели от 0.30мм. и обикновено с Биг Пит макари. Ако искаме да постигаме дистанция с тях, 50мм, водач помага за намаляване на триенето. Не казвам, че изведнъж ще започнете да мятате много повече, но по този начин имате някакъв шанс за това. Като ползвате малки водачи, вие сами намалявате шансовете си за далечно замятане, особено при влакната с по–голям диаметър. Освен това много от нас ползват флуорокарбоново влакно, което е тежко влакно и се представя много зле в комбинация с малки водачи. Това което се опитваме да постигнем е баланс между контрол на линията и намаляване на триенето за оптимално представяне.

Място на водачите
Най – доброто място за 50мм. водач според мен е възможно най–близко до снадката при 12 и 13 футовите пръчки, особено ако имат мощна първа секция. Върховата секция може да е стандартна, но целта е максимума на водачите да са шест на брой и да са разположени по гръбнака на върха. Това ще подобри представянето на пръчката, тъй като гръбнака е най твърдата част от бланката, тя ще се чувства като по-отривиста, ще постига по-добри дистанции и ще се прибира по–бързо след замятане, като ще намалее и риска от счупвания. Серията на Nash NР пръчки са направени според мен по най-ефективния начин. Гръбнака на пръчката се усеща по следния начин: Притискате върха на пръчката към пода и започвате да я въртите в ръката си, докато почуствате ритане – това е гръбнака на пръчката. Като избирам водачи предпочитам възможно най–леките и здрави такива, като тези им качества ще помогнат за по добър кастинг на пръчката, намаляване на отката и намаляване на вибрациите на върха й. Сложете малко пластелин на върховия водач и разтръскайте пръчката – веднага ще усетите промяна в поведението и от допълнителното тегло на водача. За това никога не ползвам водачи предназначени за брейд, те според мен влошават поведението на пръчката и намаляват акцията й.

Фина настройка 
Местоположението на водачите също така може да зависи и от макарата която ще използвате. Един от методите е да сложите макарата на бланката и само върховия водач. След което опъвате линия между центъра на шпулата и центъра на върховия водач. След това нареждате останалите водачи, като линията минава през центъра на всеки един от тях. Това е идеалното разположение на водачите за намаляване на триенето, теория която ми бе доказана на практика преди години на състезателната полоса.
Дебата по въпроса за 50мм. водач продължава, но практикувайки кастинг и риболов за дълго време съм направил извод за себе си и знам отговора на този въпрос. Във ваши ръце е да направите избор при избирането на правилните водачи за вашата въдица.

Усукване 
То се появява при кастинг с фиксирана шпула, водачите са насочени нагоре към небето и линията се изнизва на разстояние от бланката, което избраните водачи й позволяват. Като хвърляме, линията дърпа надолу водачите и принуждава бланката да се усуква – този ефект наричаме усукване. Много често водачите усукват бланката на 180 градуса. Колкото по голямо е разстоянието на водача от бланката положението е по–лошо. Много често след замятане виждаме, че горната секция се е изместила и водачите не са на една линия – това е следствие на усукването. Високо повдигнатите водачи на върховата секция предизвикват това усукване.

По малки водачи
Комплектите с 40мм. водачи са особено популярни в момента и са много ефективни, освен ако не искате да постигнете голяма дистанция. Те са особено ефективни с по-малки макари и по-тънки влакна. Също така работят много добре и с брейдове. При тази комбинация също могат да се постигнат големи дистанции, но ако искаме да ползваме монофил с по–голям диаметър на помощ идват 50 мм водачи.

Успех в замятането
Тери Едмъндс

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *