ribolowen magazin

Слънчеви очила – какво е важно да знаем за тях

Въпреки че навън е мрачно и студено, когато сме в планината през зимата, а още повече през лятото слънчевите очила са задължителен аксесоар. Не само защото на по-голямата надморска височина UV лъчите са по-силни, а и защото снегът през зимата ги отразява многократно.

Избор на стъкла 
Материал на стъклото
Материалът, използван за стъклата на слънчевите очила влияе върху яснота при гледане, тегло, издържливост и цена.

Стъкло—Предимства: Отлична яснота при гледане; превъзходна устойчивост на издраскване. Недостатъци: По-тежки са; скъпи; лесно могат да се счупят.
NXT полиуретан—Предимства: Превъзходна устойчивост на удар; отлична яснота при гледане; леки и гъвкави. Недостатъци: скъпи са.
Поликарбонат—Предимства: Отлична устойчивост на удари; много добра яснота при гледане; не са скъпи; леки и необемисти. Недостатъци: По-малка устойчивост на издраскване; малко по-малка яснота при гледане от стъклото и NXT.
Акрилни—Предимства: Евтина алтернатива на поликарбоната, най-подходящи за нередовна употреба. Недостатъци: По-малко издържливи и оптично неясни от поликарбоната и стъклото; възможно е размазване при гледане през тях.
Цвят на стъклата 
Всички стъкла на слънчеви очила затъмняват яркостта на цветовете до различна степен. Вашият избор на затъмнение ще зависи от това как цветът влияе върху зрението ви 1)колко светлина достига до очите ви, 2)клолко добре различавате цветовете и 3) колко контрастно виждате.

Кафяви/сиви/зелени стъкла—кафявите, сивите и зелените стъкла са неутрални цветове, което означава, че те затъмняват цветовете, без да ги променят. Тези по-тъмни стъкла са подходящи главно за затъмняване на отблясъците и намаляване на преумората на очите в средни до ярки условия.
Жълти/златни/кехлибарени стъкла—Жълтите, златните и кехлибарените стъкла не осигуряват пълна защита от блясък, но са отлични при средно до ниско ниво на осветимост. Те осигуряват отлично възприятие в дълбочина, което ги прави перфектни за ски, сноуборд и други снежни спортове. Те също засилват контраста в слабоосветени условия.
Розови/червени стъкла—Розовите и яркочервено оцветените стъкла наистина карат светът да изглежда розов.Те осигуряват отлична видимост при малко светлина и засилват контраста (перфектни за ски и сноуборд при облачно време). Освен това засилват видимостта на обектите на син и зелен фон, което ги прави идеални за шофиране или разходка в горска зона.
Огледални или с отразително покритие—Това се отнася към отразителен пласт, нанесен върху външната повърхност на стъклото на очилата. Те намаляват блясъка с отразяване на светлината, която попада на повърхността на стъклата. Огледалното покритие кара обектите да изглеждат по-тъмни, така, че това покритие се поставя на по-светлите стъкла за компенсация.
Покритие на стъклата
По-скъпите слънчеви очила, често имат няколко слойно покритие. Те могат да включват хидрофобно покритие, което не задържа вода, покритие против издраскване, което подобрява издържливостта им и покритие против замъгляване за влажни условия или високо енергийни действия.

Сменяеми стъкла 

Някои модели очила се продват със сменяеми стъкла в различни цветове. Тези системи с разнообразни стъкла ви позволяват да приспособите защитата на очите си според вашата дейност и конкретни условия. Отчетете тази възможност, ако се нуждаете от надеждна защита в разнообразни ситуации.

Поляризирани стъкла 
Поляризацията е великолепна характеристика, ако се наслаждавате на водни спортове или сте особено чувствителни на отблясъци. Когато светлината се отразява в плоска повърхност, като езеро, светлината се отразява хоризонтално, създавайки силен блясък. Филтрите в поляризираните стъкла блокират това хоризонтално отражение, намалявайки блясъка и умората на очите.

В някои случаи, поляризираните филтри реагират със затъмението на стъклото, създавайки заслепяване и намаляват видимостта. Ако това се случи, трябва да вземете отразителни стъкла като алтернатива при шофиране.

Методът, използван за поляризиране на стъклата, влияе върху оптичното качество и цената на стъклата.

Евтините обикновени модели имат поляризационен филтър, приложен като външен слой.
По-устойчивите и скъпи спортни модели имат поляризационен филтър между одтелните слоеве на стъклото.
Последните технологии комбинират поляризационния филтър с материала на стъклото, а най-новите са в течна форма. Това позволява на филтъра и стъклото да се споят без употребата на лепила и други съставки за изключително високо оптично качество.

UV и VLT 
UV защита 
Ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето могат да увредят очите ви като доведат до катаракти, дегенерация на макулата и дори рак. Всички слънчеви очила предат REI блокиране на 100% от UV лъчите.

UVB лъчите са най-опасни за окото. Според Американската академия по офталмология, „Дългото излагане на ултравиолетова (UV) радиация от слънчева светлина е свързана с болестите на очите. UVB радиацията се счита за по-опасна за очите и кожата от UVA радиацията.“
UVA лъчите са основно онези, абсорбирани от очите. Въпреки че са далеч по-безопасни от UVB лъчите, лекарите препоръчват и предпазване от тях.
UVC лъчите не са опасни, тъй като те се блокират от атмосферата.
Информацията за UV защитата трябва да бъде отпечатана на дръжките или на етикета на очилата. Ако няма такива данни изберете други. Освен това имайте предвид, че евтините, затъмнени стъкла с ограничена UV защита са по-опасни дори, отколкото, ако сте без тях, тъй като тъмното стъкло кара зениците на очите ви да се разширят, като ги остават незащитени срещу навлизащите UV лъчи. Детските очи са особено чувствителни на UV лъчение, тъй като тя нямат същото ниво на естествена защита като възрастните.

Количество пропускана светлина
Количестото светлина, което достига до очите през очилата се нарича количество на пропускана светлина (VLT). Обозначава се в проценти. VLT се влияе от цвета и дебелината на стъклата, материалът, от който са направени и покритията, които имат.

Слънчеви очила за всикчии ситуации имат VLT около 15-25%. Целта на стъклата в този случай е за ежедневна употреба и краткотрайни дейности на открито.
Очила за ледници (специални слънчеви очила, специално разработени да пазят очите от интензивна светлина на голяма надморска височина) имат VLT около 4-10%. Повечето очила за ледници имат защита от светлината, идваща отстрани на очилата. Заради тяхната ниска пропускливост на светлина, очилата за ледници не трябва да се използват за шофиране или ежедневна употреба.
Фотохромичните очила автоматично се настройват при промяна на условията на светлината, за да защитят очите при различни условия. Тези очила се затъмняват (за да блокират повече светлина) при ясен ден, и изсветляват при по-мрачно време. Две предупреждения: Фотохромичният процес е по-бавен при студено време и не работи, когато карате кола (UVB лъчите не могат да проникнат през стъклото на автомобила).

Рамките 
Материал на рамката 
Изборът на рамка е почти толкова важен, колкото стъклата,тъй като допринася за комфорта, издържливостта и безопасността на слънчевите очила.

Метални рамки—Предимства: лесни за настройване според особеностите на лицето; по-малко пречат на погледа. Недостатъци: По-скъпи и по-малко издържливи от другите типове; не са силно издържливи; могат да се нагорещят, ако са дълго изложени на слънце.
Найлон—производителите използват различни търговски марки за техните найлонови рамки, включително Grilamid и O Matter(TM). Предимства: Евтини, леки и по-издържливи от металните; някои имат висока устойчивост при спортуване. Недостатъци: Не се настройват, независимо, че някои имат вътрешна настройваща се тел.
Acetate and Zyl—Някои ги наричат „ръчно изработени“. Тези вариации на пластмаса са популярни при скъпите очила. Предимства: Възможни са повече цветови вариации. Недостатъци: По-малко гъвкави и устойчиви; не са подходящи за спортове.

Панти
Зависят от материала на рамката. На повечето найлонови рамки, пантите са под формата на игла, която свързва частите на рамката. Това създава много устойчива панта. Металните, ацетатните и zyl рамки трябва да изпозлват или цилиндрична, или пружинна панта. Те предлагат предимството на допълнителна гъвкавост, според размера на главата, но за това пък по-лесно се чупят. Висококачествените рамки може да са и с панти от никел-сребро, които са по-устойчиви и надеждни.

Парче за носа 
Ако при спортът, който практикувате честос е изпотявате, потърсете модел който има гумено парче за носа или ушите и предпазва очилата от плъзгане.

Изберете подходящите очила 
Съвети при избор 
Ето няколко съвета, когато изпробвате очилата: 

Рамката трябва да прилепва плътно на носа и ушите, но без да ви утрепва.
Теглото на слънчевите очила трябва да бъде равномерно разпределено между ушите и носа. Рамката трябва да бъде достатъчно лека, за да избегнете прекомерно впиване и натежаване на лицето.
Миглите ви не трябва да се допират до очилата.
Ако пазарувате онлайн? Прочетете внимателно описанието на продукта и обърнете внимание на забележки като „подходящи за малко лице“ или „подходящи за голямо и средно лице“. Някои марки предлагат модели, които се настройват или имат няколко дължини.

Настройване 
Ако изберете метална рамка или с вградена телена нишка, може да настройите очилата като внимателно ги извиете. При някои модели може да настроите и парчетата на носа, като ги притиснете едно към друго или ги раздалечите, за да паснат комфортно на носа ви.

Форма на стъклата 
Тук няма правила или неподоходяща форма на стъклото, но вземете предвид следното:

Продълговатите стъкла блокират повече светлина, идваща отстрани на очите ви. Те подобряват аеродинамиката, спират вятъра, който може да причини сухота в очите и осигуряват допълнително защита срещу дъжд, пясък и други частици, носени от вятъра.
Различните форми стъкла допълват най-общите типове на лицето – овално, квадратно, триъгълно и кръгло:
Овалните лица изглеждат добре с всички форми стъкла.
Квадратните лица, с високи скули, изглеждат добре със заоблени стъкла, които омекотяват контура.
Триъгълни (или сърцевидни) лица изглеждат добре със стъкла, които се разширяват към бузите.
Кръглите лица се коригират от правоъгълни стъкла, които удължават лицето и го правят оптично по-слабо.

Финални заключения 

Кога е най-важно да носите слънчеви очила? 
Американската академия по офталмология съветва да се носят очила по всяко време, когато сте навън, но особено, когато:

През лятото (когато UV радиацията е най-малко 3 пъти по-висока, оптколкото през зимата).
Ако сте на плажа или близо до вода.
Ако сте навън на голяма надморска височина.
Ако спортувате снежен спорт.
В допълнение, ако имате очни болести, операция на катаракта или вземате фоточувствителни лекарства, трябва да слагате слънчеви очила, винаги, когато сте навън.

По-скъпите очила винаги ли са по-добри? 
Ако очила за 20 лв., изглеждат не по-лошо от очила за 150 лв. нужно ли е да даваме толкова пари? Разликата е в технологията, която предлага повече комфорт, издържливост и яснота при гледане. Ако ще ги използвате за разходка в града или при шофиране, евтините очила са всичко, което ви е необходимо. Но за редовни дейности на открито, особено при натоварване, като колоездене, инвестицията в скъпи очила не е напразна.

Как да почиствате очилата си? 
Използвайте мека, гладка кърпа (като микрофибър), за да почистите стъклата.
Избягвайте хартиени материали, като носни кърпички, които са твърде абразивни, за безопасно почистване.
Използвайте специален почистващ препарат за стъкла или вода.

Аксесоари 
Защитна кутия: Ако при покупката не получите твърда кутия за очилата, купете си допълнително. Кутията защитава очилата от издраскване и счупване и помага да запазите стъклата чисти.
Почистваща кърпа: Основен аксесоар за почистване.
Фиксатор: Полезни са при активен спорт.
Щипка за съхранение: Полезно е за поставяне на очилата в кола, когато не ги използвате.

http://www.varhove.com

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *