Home » Техника и Тактика » Риболов с лодка

Риболов с лодка

Мисля, че четох в една от статиите на Тим Пейсли, че някои рибари смятат, че риболова на шаран с лодка е лесен, като прави риболова главно на големите диви езера и реки възможен. Използването на лодка може да звучи лесно при слънчев и безветрен ден, но пробвайте в 2 часа сутринта, когато вали, духа вятър, вие сте изморени и измръзнали, а сте на 400 м. от брега. Предполагам, че сега не е толкова приятно ? През годините съм се справял много пъти с такива условия, и една от главните причини за това е лодката да е екипирана правилно. Мисля, че е добре да ви покажа как е подготвена моята в момента, за да могат тези, които не са ловили така да си направят някои изводи.

Сонар

Една от главните причини да го имате в лодката си е, че ще можете да покривате по-голяма зона от езерото/реката, където ловите, сонарът е от първа нужда. Напоследък от тях има много добри модели като Eagle, Hummingbird и Lowrance и за около 300-500 лева може да се сдобиете с добър такъв. Главно ще ви върши работа, за да откривате особености по дъното и да разберете какво представлява то като цяло, колко е дълбоко и т.н. Разбира се имат и опция за откриване на риби, но на нея не бива да разчитате прекалено много, за да определите броя на шараните в петното ви. Въпреки това, аз използвам тази опция, за да установя на каква дълбочина се държат рибите, което може да ви даде допълнително информация къде да заложите стръвта си. Сегашния ми сонар е Eagle Cuda 240, който си купих от САЩ, който поддържа и GPS опции. Монтирал съм своя на борда на лодката, тъй като е по-лесно да се вижда и пази от мокрия и понякога кален под на лодката.

Батерии/акумулатори

Когато си на лодка с двигател е по-лесно да се местиш или да се бориш с рибите, но се изисква ток/захранване. Повечето обществени езера във Франция позволяват само електрически двигатели, но въпреки това аз имам и електрически, и такъв на гориво. Да поговорим за електрическите, тъй като смятам, че повечето имат такива. Акумулаторите за моторите би трябвало да са Leisure, тъй като те са направени за целта, тези за колите също стават, но няма да издържат толкова дълго. Акумулаторите има рейтинг до колко мощност задържат и на нас ни е нужно нещо около 80-110 амперчаса. Хубавото при Leisure акумулаторите е, че ще запазват заряда си за по-дълго време и ще се презареждат отново и отново без проблем. Цената на добър акумулатор Leisure е около 150-250 лева, но ще изкара дълго. Също имам и по-малък акумулатор за сонара, който може да се намери за 25-50 лева. Благодарение на соларния панел държа и двата акумулатора заредени до горе.

lodka1

H маркери

Дори след като съм маркирал петното, на което ловя ще си държа H маркера в лодката, тъй като не се знае кога ще потрябва. Може да закачиш риба, която се е увила около маркера ти и ще трябва да го изкараш. Можете да запазите петното си, като хвърлите H маркер, преди шаранът да е отнесъл шамандурата ви надалеч. Друго за което е полезен H маркера е ако линията ви се закачи на дърво или пън. Не обичам да оставям много влакно във водата, понякога стотици метри влакно остават във езерото, които образуват още препятствия и закачки. Тогава ще прережа влакното и ще го завържа за H маркер и тогава ще мога пак да използвам въдицата през нощта.

На сутринта ще се върна до маркера и със специално олово (breakaway lead) ще извадя линията от водата. Това се получава 9 от 10 пъти и означава, че не сте оставили монтажа в езерото.

Ножици

Чифт ножици или дори нож са необходими на лодката, защото понякога не знаете с какво ще си имате работа. Много рибари използват плетени влакна като основно влакно и ако то се оплете е доста трудно за отплитане, ще изгубите доста време докато оправите бъркотията, освен ако не прережете влакното и започнете „на чисто“.

Помня как един следобед на Ориент закачих много влакно, една линия водеше до други две, а те до други три. Сигурно съм издърпал 10 000 метра влакно от езерото и след тази случка ножиците ми бяха затъпени. Без съмнение други риболовци са закачили линиите си и просто са ги оставили във водата.

Сонда

Много важен елемент, тъй като скъпия сонар е безполезен, ако не сте монтирали сонда на лодката си. Много хора използват вендуза и прикрепят сондата към дъното на лодката. Аз също правех така, но ми се стори неприемливо, тъй като някой път се откачаше от лодката. За това направих приспособяване, което мога да затягам напречния борд/дъска, за да съм сигурен, че сондата е винаги на точната позиция. Така също е по-лесно да извадиш сондата, когато отиваш към плитката вода.

GPS

Горните стават все по-популярни и изгубих бройката на колегите ми, които имат такива. Толкова са полезни, че аз не мога без моя. Моделът, който имам е Magellan Sportrax, който се използва лесно и запазва до 500 точки. Garmin също имат много добри модели и се намират хубави за около 150-300 лева.

Предпочитам да го монтирам отзад на лодката, за да се вижда лесно вечер. Не беше лесно да намеря скоба/поставка за него, за това си направих.

lodka2

Двигатели

Както споменах по-рано ще поговоря за електрическите, тъй като са най-често използвани. Лесни са за употреба и необходими за големите езера, тъй като правят придвижването толкова лесно. Всички са много подобни с едната разлика какво количество захранване генерират и то по принцип е 36 и 55 lbs. Разбира се колкото е по-мощен двигателя, толкова повече ще ви изцежда акумулатора, така че винаги е хубаво да имаш резервен или два. Също ползвам електрическия мотор до 75% от капацитета му и е изненадващо колко повече ще ви изкара акумулатора.

Спасителна жилетка

Другата необходимост която присъства и в правилата на някои водоеми. Когато сте във водата трябва да носите такава. На големите водоеми е твърде рисковано да не носите жилетка. Когато условията на времето са наистина лоши моя съвет е да останете на сушата, дори и да имате жилетка. Не си струва заради една риба. Самонадуващите се жилетки, тези с дръпване на въженце или реагиращите на контакт с вода са незабележими и леки и почти не усещате, че ги носите. Една такава ще ви струва около 100-200 лева.

Кеп

Имам два кепа, един за брега и такъв в лодката. Това е ако през нощта ми удари да не търся кепа, просто скачам в лодката и тръгвам. Отрязал съм дръжката на кепа в лодката, не само за да се побира в лодката, но и по-лесно да се маневрира с него. Използвам съм и карбонова дръжка, но сега съм с метална телескопична, която е по-здрава и по-практична. Другото е кепа да бъде бързо и лесно разглобяван. Ако кепнете риба на 400 м. не искате досадата да влачите кепа сглобен, тъй като това е тромаво и непрактично.

Поплавък за кепа

Друг много ценен предмет ако трябва да кепвате риба от лодката, ако сте сам през нощта. Проблема е, че когато се борите с риба ви трябват 3 ръце – да държите въдицата, да контролирате двигателя и да кепчосате рибата. По принцип вземате кепа в последния момент, но тогава полъх на вятъра завъртя лодката, трябва да я изправите и пускате кепа, който потъва или е отнесен. Поплавъка за кеп прави нещата по-лесни и е евтин.

Колчета

За каквото и да връзвате лодката тя трябва да е добре закрепена за земята. Колко лодки сте виждали да се носят без никой в тях? Това е защото хората не са обръщали достатъчно внимание на този проблем. Лодките не са евтини, така че се грижете добре за тях и бъдете сигурни, че са изправни, когато не ги използвате. Ако нещата загрубеят или се надигне буря, закарайте ги до брега. Използвам две колчета – едно да държи лодката и другото да я задържи насочена към водата. Както казах по-рано ако ми удари не искам да нагласям лодката към водата, секундите са важни.

sharan

Гребла

Добрите гребла, които са ви удобни за гребане, са важни, защото може да ви се наложи да гребете километри докато сте на лодката. Повечето нови лодки идват с фиксирана позиция на греблата,което може да ви отнеме време, за да привикнете. Пробвайте нечия лодка първо, ако не сте сигурен. Аз използвам дървени гребла, защото съм им свикнал и контролират лодката много добре – не мисля да ги сменям за момента.

Поддръжка

Лодките не са евтини и ако са поддържани правилно могат да издържат много години. Има и друга причина, поради която да държите лодката си във отлично състояние. Не е същото, ако не пазите останалото си оборудване – най-лошото, което може да се случи е да изгубите риба, или палатката до протече. При лодките рискувате живота си. След всеки излет лодката ви трябва да бъде старателно почистена, проверена за дупчици и напълно суха преди да я приберете. Полудявам, когато видя други рибари, които разпъват лодка покрита с кал от предишния излет.

Двигател

В същност няма много за поддръжка по електрическия двигател. Уверете се, че клемите на акумулаторите са чисти, без ръжда или корозия. Наличието на такава би засегнала правилната работа на акумулатора. Почистване с телена четка ще я отстрани. Друго, което да проверите е перката, внимателно отвийте и проверете – ще се изненадате колко влакно и други неща са се заплели около нея и това също оказва влияние върху представянето й. Не правете това над вода или кал, защото има малък щифт, който лесно може да бъде изгубен.

akumulatorАкумулатори

Когато приключите с излета, заредете акумулаторите възможно най-скоро. Не ги оставяйте така до началото на следващия излет, по този начин акумулатора се влошава по-бързо. Също когато ги зареждате използвайте зарядното на най-бавно зареждане – така ще получите по-добър и издръжлив заряд. Проверете същото така и клетките дали са пълни с вода. Ако водата се е изпарила – долейте, но използвайте само дестилирана такава. За препоръчване е да не ползвате обикновена вода! Когато зареждате развийте капачките, за да излезе въздуха, така заряда е по-добър. Също имам уред, с който проверявам дали батерията е напълно заредена и държи заряда си, няма по-лошо от това преди излета да разберете, че акумулатора е изтощен.

Гребла и бордове

Ще видите, че лодката ми има дървени гребла и бордове, които се нуждаят от почистване и шлифоване веднъж годишно, а след това пласт или два с лак. Това се отнася и за пода на лодката, ако и той е дървен. Новите модели на Zodiac и др. фирми не изискват това – просто се уверете че са чисти.

Ремонт

Всяка дупка или скъсано място на лодката трябва да бъде ремонтирано възможно най-скоро, преди да се влоши. Няма по-лошо от лодка, пълнеща се с вода. Винаги трябва да имате комплект за ремонт със себе си и да сте сигурни, че всичко е изрядно, тъй като това може да спаси излета ви от провал. Проверете и помпата за дупки, те ще направят помпенето много по-трудно.

Анди Чембърс

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *