Home » Техника и Тактика » Риболов с използване на алтернативна стръв

Риболов с използване на алтернативна стръв

На новия ми язовир е забранено да се лови с топчета – каква стръв мога да ползвам като алтернатива?

alternativna_strav

Има доста водоеми, на които е забранено да се ползват протеинови топчета, но това не е повод за притеснение, тъй като има доста широка гама от друга стръв за улов на шарани.

При повечето рибари днес, като стане въпрос за улов на шарани веднага първата им мисъл, като стръв е за протеинови топчета, но има много други успешни типове стръв, които се подценяват според мен.

Пелети

Аз съм голям фен на пелетите, няма съмнение, че пелетите са феноменален начин да привлечете шарана и да го накарате да се храни. Има много различни видове пелети на пазара днес, както по форма и цвят, така и по състав, което предоставя голяма възможност за улов на шарани.

С толкова много видове пелети, без съмнение можете да направите страхотни миксове, като ползвате различни по размер и форма пелети, което не само ще направи по-лесен улова на риба, но и те работят много по-бързо от протеинови топчета.

Ползвайки различни по форма пелети ще държите с часове шарана на петното ви, тъй-като те се разтварят с различна скорост.

Моя съвет е да ползвате малки пелети с размери между 1 и 4 мм., но може да добавите и малко по-големи, които да ползвате и за стръв по късно.

Готовия микс пелети на CC Moore’s readymade mini-ultramix pellets е върховен бленд от малки пелети с високо качество.

Пелетите са особено подходящи за ползване с ПВА, сподове и метод фидери  и имат страхотно действие както сами по себе си, така и в комбинация с други видове стръв.

За да ги подсилите можете да ползвате течни дипове в ПВА продуктите или да дипнете самата пелета ако я ползвате за единична стръв.

Коноп

Конопеното семе е друга страхотна алтернатива, която също така допълва и други видове стръв, като царевица и тигров фъстък.Този природен продукт е едно от най-добрите семена за захранка и създава страхотен хранителен нагон у шарана.

Наситения коноп на CC Moore е страхотен, с омаслени частици, които като се използват в комбинация с пелети или царевица за захранка, означава, че има голям избор от тях и за стръв.

Можете да експериментирате със сместа от коноп като добавяте към него различно течности и добавки, за да създадете неповторима захранка за шарани.

Най общо казано опитвайте се да ловите с възможно най-малката стръв, като ловите на петно от коноп, няколко зърна от изкуствена царевица или 8мм пелети ще бъдат по-подходящи за шарана отколкото едра стръв, понеже няма да се различава много по размер от основната захранка.

Друг трик е да добавите към сместа от коноп и други дребни частици малко вряща вода, тя ще спомогне да се отделят естествените масла и ще работи по добре захранката във водоема.

alternativna_strav2Други

Най накрая има толкова много видове стръв по размер и по цвят.

Ярка единична стръв ще хване шаран при всички обстоятелства била тя бяла, оранжева или жълта.

Освен ярки единични топчета има много видове пелети с различни аромати, те работят много добре комбинирани със малки пва торбички с пелети. Стръвта блъдуорм и пелетите на CC Moore са ми любими и работят на всякакви типове водоеми.

Има толкова много видове стръв освен бойлите с които можете успешно да хващате шарани, продължавайте да опитвате с различни видове стръв и ще откриете, че резултатите ви са толкова добри, че може да спрете да ползвате топчета завинаги.

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *