Home » Техника и Тактика » Ревю на палатка – Senzor Navigator XL + Winterskin

Ревю на палатка – Senzor Navigator XL + Winterskin

Р Е В Ю : С Е Н З О Р Н А В И Г А Т О Р  XL С Ъ С З И М Н О П О К Р И В А Л О

       Палатката е в продажба в Румъния от началото на сезона, а благодарение на сътрудничеството между Carp BG и Senzor десет бройки бяха продадени и у нас през есента. Поради краткия срок на използването им отзивите са оскъдни. Затова споделям впечатленията си от първите разпъвания. За сравнение съм избрал Quad 2 Man Continental на JRC заради нейната функционалност и заради това, че имам преки впечатления за качествата и.
       РАЗМЕРИ И КОМПЛЕКТАЦИЯ
       Палатката без второ покривало е с размери на пода дължина 250 см, широчина 310 см и височина в най-високата точка при втора позиция на фиксиращата разстоянито между краищата на рейките лента 160 см. С второ покривало към дължината се прибавя и тази на предверието 120 см. Има отделни дъна за основното помещение и предверието, фиксиращи се към стените с помощта на ленти велкро. Вратите на основното помещение и на второто покривало, както и на прозорците на основното помещение са снабдени с постоянни комарници, а за вратата и прозорците на предната стена на основното помещение има допълнителни прозорци от ПВЦ. Основното помещение има и два прозореца с комарници в задната част на свода. Всички прозорци са с навиващи се капаци с ципове с изключение капака на прозореца на вратата на зимното покривало, който е с велкро и се сваля изцяло. В комплекта влизат и шест броя телескопични обтегача за рейките, както и 23 колчета тип „тирбушон” с метално „теме” на врътките за набиване с чук. Зимното покривало е окомплектовано с допълнителна пета рейка. Предните стени на основното помещение и зимното покривало се отделят изцяло от сводовете с помощта на ципове.
       За транспортиране на палатката със зимно покривало са предвидени две чанти тип „чувал” с размери съответно 27 и 19 см в диаметър и дължина по 140 см. Практическата транспортна дължина на двата комплекта е 130 см.
       Теглото на палатката пълен комплект без зимно покривало е 13 кг, а на покривалото в комплект с обтегачи, колчета и дъно е около 6.5 – 7 кг.
       КОНСТРУКЦИЯ
       Четирите рейки и 15-те точки на фиксиране към почвата осигуряват устойчивост на еднослойния вариант, неотстъпваща на устойчивостта на Quad Continental. С по-малката си дължина и наклонения свод еднослойният вариант на Навигатор отстъпва по функционалност на Quad 2 Man Continental, независимо от малко по-голямата площ на дъното. Формата на рейките в работно положение на Континентала осигурява почти вертикални стени на свода по периферията на палатката, както и запазване на височината вътре в по-голяма дълбочина и ширина, което, заедно с по-голямата дължина, позволява оползотворяване едва ли не на всяка педя от площта на дъното и за мен е еталон за функционалност.
       Ситуацията е обърната при двуслойните варианти. Зимното покривало на Континентала на практика служи само за подобряване на изолацията. При Навигатора петата рейка и двата допълнителни обтегача удължават и свода, образувайки просторно, и което за мен е по-важно, високо предверие. Решителното конструктивно предимство на Навигатор.
       В пролетни и есенни дни без високи дневни и ниски нощни температури второто покривало и свалената от ципа предна стена на вътрешния слой позволяват създаването на общо помещение с наистина внушителни размери без температурен дискомфорт. Ако в такива дни времето е тихо и без валеж, свалената от ципа предна стена на второто покривало осигурява допълнителна видимост от вътрешността на палатката.
       Ползването на еднослойния вариант без предна стена в горещи безветренни дни е добре да бъде комбинирано с поставянето на четирите обтегача, за да се изключат изненади от първия порив на вятър.
       МАТЕРИАЛИ
       Платът е здрав и в това отношение не създава никакви проблеми. Промазан е от вътрешната страна и няма проблеми и с водонепроницаемостта. Дишаемостта му не е от най-високите, което е минус при високи температури и донякъде плюс при ниски. Поради това и кондензът е значителен при еднослойния вариант.
        Рейките са от алуминиеви тръби с диаметър19 мм. Не са кой знае колко дебелостенни, но при такъв диаметър нямам никакво притеснение за здравината им. С едно изключение, за което ще стане дума по-нататък.
        Пластмасовите ципове изглеждат достатъчно здрави и не мисля, че ще се окажат слабо звено при много силен вятър.
       ИЗПЪЛНЕНИЕ
       Снадките на плата на двете покривала, както и местата, на които са пришити лентите с триъгълните халки за колчетата, са с подлепени шевове. Не са подлепени шевовете на  циповете, съединяващи предните стени със сводовете. Разчита се на покриващата циповете ивица плат, която изпълнява ефективно това си предназначение само при добре изпъната палатка. Шевовете на циповете на вратите също не са подлепени.
       Подлепени са шевовете на циповете на прозорците, но само от страната на стените, не и на капаците.
       Не са подлепени шевовете на нито един от комарниците. За отворите по предната стена на еднослойния вариант това не е проблем при пуснати капаци, фиксирани от долната страна с ивици велкро с подлепени шевове. Това са единствените и за двата слоя ленти велкро с подлепени шевове.
       При Quad 2 Man Continental вентилационните прозорци на еднослойния вариант са разположени на вертикалната задна стена на палатката. Вентилационните прозорци на Навигатор са разположени в наклонената задна част на свода. Липсата на подлепени шевове на лепящата лента, фиксираща капаците им в долната част при проливен дъжд и силен вятър с неподходяща посока ще създаде проблеми и е въпрос на време шевът да пропусне вода и палатката да прокапе във вътрешността. При наличие на второ покривало проблемът с вентилационните прозорци не съществува. Проблемни са шевовете на лентите велкро, фиксиращи капака на прозореца на вратата на зимното покривало от четирите му страни. Тук при проливен дъжд са уязвими най-вече шевовете на страничните фиксиращи ленти и самата връзка между слепените ленти. Изходът за шевовете и в двата случая е един – течният полиуретан на Грейнджърс за уплътняване на шевове на палатки. Независимо от това липсата на предпазни ивици плат над лентите е конструктивно недоглеждане, тъй като незащитената връзка между слепените ленти много лесно пропуска вода.
        При Quad 2 Man Continental женската част на снадките на отделните тръби на рейките е допълнително усилена. Снадките на рейките на Навигатор не са усилени. Вече монтирани с покривалата нямат проблеми със здравината при вятър. Проблеми могат да възникнат по време на монтаж във ветровито време. Петата рейка за зимното покривало се монтира допълнително и поради голямата и дължина малко усилие в края може да предизвика недопустимо напрежение в отдалечена снадка. Добре е снадките, свързващи тръби под ъгъл на допълнителната рейка за зимното покривало и на най-голямата рейка на вътрешния слой, чиито краища също не са постоянно фиксирани в транспортно състояние, да се бандажират с мека тел и намотките да се фиксират с подходящо лепило.
       За да изпълняват дълго време предназначението си, лентите велкро трябва да се поддържат чисти и да не събират прах, кал, сламки и всякакви боклуци. Предпазители от допълнителни ленти велкро със същата ширина вършат идеална работа и употребата им, особено за предпазване на залепващите ленти на полите, когато не се монтират дъната, си е задължителна. Важно е да се поставят предпазители в самото начало на експлоатацията, за да се запази максималната свързваща сила на лентите.
       Типът на транспортните чанти никак не допринася за бързото прибиране на палатката. Да се тъпчат в чантите и дъната е почти непосилна, а и безсмислена задача.
       ЦЕНА
       С отчитане на допълнителните разходи за подсилване на част от снадките на рейките и уплътняване на някои критични шевове цената остава чувствително под цената на съпоставими модели с близки в съвкупност експлоатационни качества.

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *