Home » Техника и Тактика » Ревю на калъф за въдици – Daiwa Infinity Rodholdall

Ревю на калъф за въдици – Daiwa Infinity Rodholdall

 

През годините съм ползвал няколко вида и марки калъфи. В основни линии, всичко е било според типа риболов (видът е ясен – шаранджийски), който се е налагало най-често да практикувам. Било кратки излети, дълги излети, дълги излети със смяна на местата, кратки излети с непълно оборудване (включително 1-2 въдици). Освен удобството при тези типове риболов, значение има и обема багаж. Ползвал съм максимално малки калъфи, в които обаче въдиците не са добре защитени и макарите удрят бланките. Ползвал съм и огромни калъфи, които колегите ми наричаха подигравателно „гардероби”.

Винаги всичко е било оптимизирано до максимум/минимум. Минимум багаж, максимум бързина при разпъване и максимум удобство. От всичко това разбрах едно – няма идеален вариант. Всичко е едно купуване и препродаване на калъфи – цяла одисея, в която само губиш пари и нерви.

Преди известно време от Майсторски Риболов ми предоставиха 2 калъфа за временно ползване и тестове – Daiwa Infinity Rodholdall 12’ 3+3 и Infinity Rodholdall 13’ 6+3.

Калъф, направен от тази марка и под този модел, ми бе ясно още в началото, че не може да бъде лош, но всичко трябваше да се пробва в реални условия.

Условията, в които съм ги тествал или по-скоро приборите, с които съм ги тествал, са въдици 3.60 и малки биг питове, въдици 3.90 и големи биг питове.

Калфите са направени максимално компактни, като комфортът и протекцията на въдиците не страда ни най-малко от това. Подплатата е дебела, а външният плат е с добра импрегнация. Циповете са здрави, метални, а презрамките и дръжките са с кожа, за да не се пързалят върху дрехите, и дебело уплътнени, за да не убиват. Презрамката е с регулируема дължина, за да се настройва индивидуално за всеки потребител. Въдиците вътре са разделени поединично, което дава максимална протекция. Захлупващите елементи са на лепенки от велкро.

 Има три външни джоба –  два по цялата дължина и един по-малък. Най-големият джоб е с ширината на калъфа, като на практика в него може да се слага всичко –  от чадър през дръжка за кеп и глава до колчета. Следващият голям джоб е тесен и е удобен за транспорт на дръжката на кепа. Най-малкият джоб е с размерите за кепова глава. От страната на макарите има и едно малко джобче, в него стои дъждобрана на калъфа – нещо важно и полезно, когато завали дъжд и няма къде да приберете калъфа. Дъждобранът може да се ползва и при транспорт на калъфа върху тавана на колата – през лятото на дълъг път и при висока скорост се набиват по плата милиони малки гадни насекоми.

По отношение на крепежа на калъфа, или така наречения негов „гръбнак”, то той е една алуминиева тръба, която в транспортно/колетно състояние се сгъва на три равни части.

Калъфът има и три напречни колана за бърз пренос на багажа от едно място до друго, без да закопчавате ципа отгоре до долу. Друго предимство на тези коланчета е, че винаги можете да прикопчаете още две-три странични въдици към калъфа. Аз лично именно това правя с маркер и спод въдиците. Двете ми стоят в отделни единични калъфи и с колана ги пристягам към калъфа с другите въдици. Разбира се, взимам само тази, която ми е необходима.

Калъфът за 6+3 пръчки е нещо ново. Подходящ е за състезателен риболов, когато не се знае какви въдици ще ти потрябват – за близък или за далечен „бой”. Комплекти, които всеки уважаващ себе си състезател трябва да има. Три напълно окомплектовани въдици за по-близки дистанции и „големите” 3.90-ки с тежките лонг каст биг питове. Този калъф, освен 6 окомплектовани пръчки, има място и за още три без макари и водачи. Като дизайн и разположение на джобове е абсолютно същият като предходния.

И двата калъфа се предлагат в дължини за въдици 3.60 и 3.90, както и за три, четири и 6 окомплектовани пръчки с макари.

При всички тези качества изброени цената е учудващо ниска, за качеството и за името Daiwa, тя е 170 лв. на калъф 12’ 3+3, 180 лв. – 13’ 3+3, 200 лв. – 12’ 6+3 и 210 лв. на 13’ 6+3.

 

CarpBG Team

 

 

 

Този продукт, както и всички други на фирмата Daiwa, можете да намерите на www.masterfishing.bg

 

 

Адрес за контакти:

 

гр. София, бул. „Тотлебен“ 34

 

/срещу „Пирогов“ в локалното платно/

 

тел. 02/ 952 25 81

 

тел./факс 02/ 952 34 32

 

 

 

гр. Стара Загора, бул. Славянски 24

 

/търговски комплекс “ Практис“ – магазин Майсторски риболов/

 

тел. 042/ 620 058

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *