Home » Техника и Тактика » Перфектния улов – Леон Хогендийк – Увод

Перфектния улов – Леон Хогендийк – Увод

Перфектния уловИзминаха двадесет и пет години, от както появата на протеиновото топче и монтажът „на косъм” внесоха пълен поврат в шаранджийския риболов.. В продължение на този период той непрекъснато се усъвършенства във всички аспекти, набирайки все нови и нови поклонници-практици, в това число и голяма част от тях мислещи и търсещи (понякога неуспешно) този детайл на монтажа, който може да донесе някакво полезна разлика от вече известните. Несъмнено е очевиден прогреса в областта на примамките. По отношение е на тях всичко вече е казано и многократно повторено;  в следствие е на това ние стигаме до извода, че успеха се определя от добрата конкретна информация и че простата и едновременно с това ефективна примамка, за всяка риболовна ситуация, може да бъде създадена при съблюдаването на няколко прости базови принципа.. Нещо подобно се получава и с монтажите: колкото повече ги усложняваме, толкова повече се отдалечаваме от главната цел.

Риболовеца винаги е склонен да вярва в чудеса и да дава размах на въображението си. Шаранджиите в това отношение са даже по-зле от всички останали! Много от тях са в числото на тези, които без никаква сериозна аргументация създават нови и нови монтажи и примамки, имащи чисто умозрителни достойнства, а после измислят и теории, които оправдават рационалността на използването им.. И ако за тяхно щастие, който и да е от новите „трикове” проработи добре ( макар и непонятно, защо), тези изобретатели бързат да съобщят своята теория и да я обявят за точна наука…. Това е най-добрия способ да се лишите от множество трофеи!
В риболова има само един път за придвижване напред: в началото  да се опитате да разберете, какво в същност се случва под водата, а след това, колкото се може по-добре да се приспособите към дадената риболовна ситуация, изпълнявайки всички свои действия в правилна последователност и никога не пропускайки необходимите етапи. Ако в течение на годините някои риболовци са съумели да се издигнат над общата маса, почти винаги показвайки, на множество водоеми, систематични и много над средите резултати, то това е защото те са разбрали- винаги трябва да се съхранява и следва рационалността Всички съвременни гении в риболова притежават и владеят развито аналитическо мислене. Техния подход има научен характер в този смисъл, че те се опитват да демистифицират риболова, анализирайки възникналите проблеми и намирайки прости и ефективни пътища за тяхното решаване..
В резултат на редовни наблюдения, срещи с други риболовци по водоемите и близки наблюдения на техните действия, в мен се изгради представа за това, кое в същност ги занимава и ангажира повече от всичко? Много от тях надценяват важността на своите примамки и/или напълно или частично пренебрегват значението на монтажите, или ги усложняват до такава степен, че като краен резултат те просто стават неефективни!! Хващането на един или няколко шарана не означава, че използвания метод и технически средства в дадения момент се явяват най-правилните. За подобряване на резултатите, винаги и без колебание да се задават полезни въпроси, дори и тогава когато шараните вече се ловят. Разбира се, да се подобрява, не означава да се усложнява- дори точно обратното! Всички истински и добри шаранджии, които аз имам честта да познавам, ползват един общ подход: те ловят на много опростени, но много прецизно изпълнени монтажи. Монтажи, които са безупречно изпълнени от гледна точка на  незабележимост и механични свойства. Безспорно е, че добрата примамка е явен коз, но добрата примамка е и  достъпна за всеки. От магазина могат да се закупят протеинови топчета с най-високи качества, а за тези които искат да си ги направят също съществуват и са достъпни много добри рецепти.
Да се намери водоем и добро местенце за риболов също не е особено трудно. След като е намерено такова място, първостепенната задача е правилно да се използва добрата стръв, съчетано с добри монтажи; при това- избора на монтажите играе първостепенна и много по важна роля, отколкото много от нас могат да си представят роля Именно тази проблематика подробно се разглежда в тази книга, която надявам се ще ви даде всички ключове към успеха!

 

Превел:
Бачо Илия

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *