Home » Техника и Тактика » Перфектния улов – Леон Хогендийк – глава 3 – част 2

Перфектния улов – Леон Хогендийк – глава 3 – част 2

 Други елементи на монтажите

По-долу са разгледани някои аксесоари, които често се включват в състава на монтажа и позволяват неговата оптимизация.

– Клипсове за тежести

Клипса представлява пластмасово тяло, в което се монтира вирбела на повода, а в страничното ухо, ухото на тежестта, като при това, с цел безопасността на рибите, застопоряването на специалното ухо се извършва от едната страна, с помощта на гумен конус. Такива клипсове за тежести се предлагат от много фирми; съществуват и „подсилени” версии при които ухото е метално. Тези последните версии са предвидени за риболов с много големи тежести (160-280 г) и изключват загубването им при мощни замятания, при вадене на рибите или при празно преминаване през зони с водорасли. Клипсовете за тежести обезпечават множество преимущества, основни от който се явяват следните:
–       Той позволява да се извършва подмяна на тежестите по всяко едно време, без необходимостта да се преправя каквото и да е друго от линията;
–       При някои конфигурации на монтажите (шок-лидер) те позволяват бързо да се подмени водещата (долната) част от линията;
–       С тяхна помощ, тежестите се монтират на линията без да я повреждат;
–       Те намаляват вероятността от уплитания на повода при замятане;
–       Те освобождават тежестта ако е хваната риба и тежеста се закачи в препятствие или водорасли;
–       В случай на късане на основното влакно при вадене на шаран, те позволяват на шарана бързо да се освободи от тежестта;
 Някои типове клипсове, от страната където се монтира вирбела, имат странично отверстие, което позволява да се промуши влакното през клипса и ухото на вирбела по такъв начин, че като се върже възела, вирбела напълно да се фиксира към клипса. При този случай, влакното не може да се движи свободно през клипса при блокиране на оловото от подводно препятствие. Не ви съветвам обаче да използвате клипса по този начин. Дори и теоретически, клипса винаги трябва да освобождава тежестта при закачка; на практика всичко зависи от това: как именно тежестта и клипса са блокирани от препятствието, в частност от водорасли. Аз предпочитам, при закачка линията да може да се движи свободно през тялото на клипса; в този случай разхлабвам аванса, а след това тръгвам с лодка да си освобождавам линията. Така аз имам много повече шансове да вкарам шарана в кепа! От друга страна, при риболов в участъци с множество закачки, аз имам навика да нахлузвам гумения конус само до половината на ухото на клипса; така клипса се освобождава от тежестта, много преди вирбела на повода да изскочи от гнездото си. Благодарение на тези допълнителни мерки за безопасност, аз годишно хващам (не губя) няколко шарана в повече!
Перфектния улов
При риболова за „количествени резултати”, няма нищо по-добро от верижка частици, която леко е приповдигната над дъното!
Перфектния улов
 
Ето как изглежда това на дъното. Късчето пеноматериал е достатъчно, почти да „анулира” теглото на куката. Обърнете внимание и на това, че флуорокарбона е абсолютно незабележим
 
Перфектния улов
Различни модели клипсове: «Fox», «Mika», «Korda», «Leon Hoogendijk»

– Протекторни лидери (Protect Leadersили Safety Leaders)

Протекторните лидери много ефективно заместват противоуплитащите тръбички и шлаухи, които към днешна дата вече нямат място в нашия риболов. В края на краищата, тръбичките никога не са били ефективни средства нито против уплитания, нито за защита на основното влакно; те често се качват нагоре по линията при вадене на рибите и линята се поврежда или къса от миди и остри скали! Протекторните лидери се монтират между повода и основното влакно. В зависимост от модела и марката, дължината им може да бъде в пределите от 60 до 120 см. Изготвят се от найлон, флуорокарбон или ледкор, с покритие от изкуствени пластикови материали или от изкуствена коприна (подобно на мухарските шнурове). Всички те имат доста голям диаметър, като в единия край завършват с вирбел с пръстен, а в другия край- с клуп. Те могат да бъдат прозрачни, могат да бъдат със зелен цвят (утежнена версия с волфрам) или с друг цвят, което позволява да се подбере, най- подходящия по отношение на цвета на дъното, вариант. Протекторните лидери са абразивоустойчиви, те много ефективно защитават основата на участъка непосредствено над тежестта там, където винаги са се случвали над 50% от късанията! Съчетан и с клипса, протекторния лидер позволява много бърза подмяна на повода. Друго тяхно преимущество е, че при силови вадения на шарана, те не повреждат плавниците или хрилните капаци на рибата.
Имат ли някакви недостатъци? Да – тяхната висока цена! Сложността на процесите при изготвянето им ги правят сравнително скъпа покупка, но изключителната им здравина и надеждност могат да ви служат дълго време. Внимание! Съществува версия „ледкор-плетено влакно” която не притежава никакви абразивоустойчиви качества- такива, трябва да се изключват от списъка на протекторите!
Перфектния улов
Протекторни лидери от различен тип:
 A) прозрачен на фирма «Leon Hoogendijk»; B) зелен волфрамов на фирма «Leon Hoogendijk»;  C) «Safe Zone» на фирма «Korda»; D) ледкор на фирма «Fox»
– Бързи карабинки (Quicklinks
Бързата карабинка от типа «quick-link» представлява малък метален конектор, позволяващ бързо да се сваля и монтира повод, завършващ с клуп. Тези съединителни карабинки били изобретени за използване в два случая: за риболовни състезания и други случаи в които е необходимо да се печели време и за подхранване с PVA „стрингове”, които ще опишем в следващата глава.
Перфектния улов
Детайли на протекторен лидер на фирма «Leon Hoogendijk»
Перфектния улов
Бързите карабинки позволяват за няколко секунди да се смени повода (с предварително монтираната примамка)
 

– Вирбели с пръстен (Ringswivels)

Перфектния улов
Снабдените с пръстен, вирбели от този тип, се използват основно при изготвянето на поводи; те напълно изключват триенето на възела на повода при ваденето на риба и по този начин значително увеличават надеждността на целия монтаж. Допълнителния пръстен дава и друго преимущество: той създава връзка, която позволява на твърдите и полутвърдите поводи, перфектно да легнат на дъното, но и в голяма степен оптимизира механическите свойства на монтажите с поводи от този тип, като прави монтажа по-ефективен! Малките вирбели с пръстенче също така се използват и при изготвянето на хибридни поводи, с които аз обичам да ловя на плаващи протеинови топчета.

–Термосвиваеми шлаухи

Перфектния улов
Тези шлаухи позволяват да се удължи стеблото на куките от някои типове, а именно – на куките с къси стебла и малки размери, създавайки ефекта на кука с огънато стебло (bent-hook). Аз използвам такива шлаухи само за някои специални монтажи с поводи от меки плетени влакна (вие ще намерите примерите в следващата глава на книгата). За поводи от твърди или полутвърди материали, използването на термосвиваем шлаух не е оправдано, тъй като при тях „безвъзловия възел” създава ефекта «bent-hook» по естествен път.
Перфектния улов
Превел: Бачо Илия

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *