Home » Техника и Тактика » Оборудване за кастинг на големи дистанции

Оборудване за кастинг на големи дистанции

da3dad1878091a32bf9378262593051bПонякога се сблъскваме със ситуации, при които, умението да се лови на големи дистанции се явява безспорно предимство. Има няколко причини, когато това умение може да ни послужи- например, когато трябва да заметнем пред брега на отдалечен остров, или пред срещуположния бряг, или в средата на водоема където седи рибата в определени ситуации. Умението да се изпълняват далечни и точни замятания в такива ситуации е безспорен плюс…

ВЪДИЦИ

Вие несъмнено сте чели всякакви статии и материали за астрономични дистанции , които можете да достигнете с различни въдици от реномирани производители. Трябва да обърнете внимание, че често това не се потвърждава по ред обективни обстоятелства. Кой е извършвал хвърлянето? От кого и как е било зафиксирано? Хвърлянето при безветрие или при вятър( страничен, в лице или в гръб) е било извършено? Каква е била силата на вятъра? Само с тежест ли е хвърляно или и с монтаж? Какъв е бил диаметъра на основното влакно? И така нататък….!!!.

Истината е, че с повечето от съвременните въдици, ако имат правилно разположение на водачите- може да се замята при нормален риболов около 100-те метра или малко повече! Какво означава „правилно разположение на водачите”? Аз имам в предвид, че шест водача са напълно достатъчни, като най-долния трябва да бъде с диаметър не по малко от 30мм. Много е важно да се отбележи и това, че този водач трябва да е разположен не по близко от 90см от шпулата на макарата. Ако става дума за специализираните пръти за далечни замятания, долния водач трябва да бъде не по близко от 1м от шпулата на макарата. Останалите водачи трябва постепенно да намаляват в диаметър и да завършват с върхов водач с вътрешен диаметър, не по малко от 10мм. Лично аз предпочитам този водач да е 12мм- това предотврачява засядането на водорасли в него и проблеми с възела на шок-лидера при замятанията.

 Теста на кривата на прътите може да се използва като приблизително ръководство за максималното тегло на замятания монтаж, който може да се ползва без опасност от счупване на пръта.

 Тест на прътите в либри––––– Максимално препоръчително тегло на монтажа

 2.25lb––––––––––––––––––––––3oz (84g)

 2.75lb–––––––––––––––––––––– 3.5oz – 4oz (98g – 112g)

 3.00lb–––––––––––––––––––––– 4oz – 4.5oz (112g – 126g)

 3.25lb–––––––––––––––––––––– 4.5oz – 5oz (126g -140g)

 3.5lb и повече–––––––––––––––––––5oz (140g) и повече

 Вие навярно сте забелязали, че до този момент аз нищо не съм коментирал относно дължината на прътите- това е защото не съществува определение „най-добра дължина” са далечни замятания, Това зависи от силата и телосложението на риболовеца, а също и от стила на изпълнение на замятанията. Повечето пръти, специално проектирани за големи дистанции, се произвеждат в 13 футова (3.90 м) версия , но това е повече маркетингово споразумение между водещите компании и не означава , че 13 футов прът е по-добър от 12 или 12.5.

МАКАРИ

 Съществува широко разпространено мнение, че макарите с голяма шпула- „биг-пит“ – са най-добрите за далечни замятания. Това е вярно, но само в случай че ползваните влакна превишават в диаметър 0.32 мм, тъй като голямата шпула гарантира, че влакното няма да падне внезапно под корпуса на шпулата. Ако работим с влакна с по-малки диаметри, този проблем на съществува и „биг-пит“ няма някакви особени преимущества пред макари със стандартна издължена шпула(лонг каст), от типа на прекрасната Shimano „Aero“ (аз харесвам 6010 и 8010, Които независимо от различните номера на шпулите и различната цена, са съвършено еднакви по отношение на дистанциите!) Голяма част от риболовците изпълняват по-далечни хвърляния, използвайки „Aero“, а не „биг-питови“ модели – това е свързано с по-лекото тегло на „Aero“ и по малката инерция, тъй като по-малкия диаметър изисква и по-малко енергия за изнизване от шпула!

 Ако говорим за влакното, то смазка от типа на „Greased Lightning“ от Kryston, ще добави няколко допълнителни метри дистанция.. От друга страна вие можете просто да намокрите шпулата преди хвърлянето. Водата ,разбира се, не е толкова ефективна като смазката, но също дава осезаеми резултати в сравнение със сухото влакно.

 ШОК-ЛИДЕР Задължителен!!! Опитите да не се ползва шок-лидер е много опасна и дори безотговорна ! При замятанията на големи дистанции, върху влакното се получава колосално натоварване, която може да доведе до скъсване при замятането и оловото да стане смъртоносно опасен „снаряд” .

 За тези, които не влагат голяма сила ( подразбира се повечето от нас), аз препоръчвам да се умножи теглото на тежестта по осем и получения резултат ще бъде приблизителното, минимално значение на теста на шок-лидера в либри. Примерно за тежест 3 унции- 24 либри и т.н. Тези, които изпълняват много мощни замятания, трябва да ползват коефициент – минимум по 9 !.

МОНТАЖИ

 Колкото са по-опростени, толкова по-добре! Моя избор е висящо олово до 4 унции (с отдалечен вирбел), прикрепено към Nash Continental Safety Bead. По тежките олова е добре да се връзват директно за шок-лидера( или със силиконова противо оплитаща тръбичка), тъй като това е по-безопасно!. За мощни замятания, дори с по-леки олова, трябва да се ползва последния вариант!

ФОРМАТА НА ТЕЖЕСТИТЕ

 Вие несъмнено сте чели че „тази” форма е по аеродинамична от „онази” форма и че това ще ви донесе едва ли не допълнителни 15% бонус към дистанцията. Този бонус несъмнено може да бъде постигнат, но най-вече благодарение на техниката и по-малко на формата на оловата. Има значение единствено това, че при закрепването на оловото най- долу на линията, страничния повод създава много по-малко вибрации, отколкото ако повода е отпред – при монтажите и оловата инлайн.) Страничното закрепване на оловото придава най-лоши аеродинамични свойства и най-нестабилно в полет, което пък от своя страна води до намаляване на дистанцията и точността на замятанията. ..

И ТАКА: За повечето от своите „далекобойни” излети в Англия, аз използвам снаряжение, което може да се нарече „леко” . Прът 12ft/2.25lb Eclipse, макара Shimano 6010 или 8010 „Aero Baitrunner“, влакно 0.30 мм „Ande mono“ , шок лидер 251b Kryston Quicksilver и тежест с тегло 3oz.

 При много силен вятър мога да ползвам и по-мощно снаряжение, но в повечето от излетите това ме е устройвало.

Автор: Джим Гибинсън                                          Превел: Бачо Илия

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *