Home » Техника и Тактика » Направете си работещи монтажи

Направете си работещи монтажи

Карп легендата Иън Ръсел обяснява как подобрявайки леко вашите монтажи ще хващате повече риби.

Иън РъселКогато става въпрос за монтажи, вярвам че използвате монтажи, които бързо да се обръщат и забиват в устата на шарана. Знам, че много шаранджии не вярват в теста на дланта, но аз смятам, че тестването на монтажа е безценно. Знам, че ръката ви не пресъздава точно шаранската уста, но е добър начин да се разбере, дали куката ще се обърне и забие бързо, или не. През годините съм пробвал куп монтажи и презентации, но най-много вярвам на моя лонг шанг монтаж, който използвам отново и отново. Не мисля, че е съвпадение това да е един от най-ефективните монтажи за риболов на шаран когато го издърпам по ръката си. Важно е да се спомене, че когато тествате даден монтаж трябва да го издърпате по дланта си.
Виждам, че много шаранджии издърпват монтажите по пръста си, което е безсмислено, тъй като монтажът винаги ще се завърти в този случай. Добре е след като един монтаж е вързан да бъде тестван на ръката, но кое е най-важното за завъртането? Е, няма един сигурен фактор, който да гарантира, че монтажът ще се завърти в устата на шарана. Обаче съм открил, че има няколко начина, по които да подобрите завъртането на монтажа си.
Както някои от вас знаят, прекарвам много време на брега в обясняване на колегите. Когато става въпрос за монтажи имам един голям съвет: Винаги казвам на колегите да правят по-дълъг косъма, тъй като съм сигурен,че монтаж с по-дълъг косъм се завърта и работи по-добре от къс такъв. Вярвам, че за да работи един монтаж добре, трябва да има известно разстояние между стръвта и куката. При по-дългия косъм куката е по-повратлива, следователно шансът за завъртане и забождане е по-голям. Пробвал съм много дължини, но обикновено смятам, че косъм дълъг около инч (2,54 см) е най-ефективен.
Относно куките, ползвал съм всякакви видове през годините, но винаги клоня към тези с дълго стебло (longshank). Ако се замислим, много шаранджии използват куки с къси стебла, като ги удължават с шлаух за по-бързо завъртане. Аз лично не обичам да използвам дълги и извити парчета термо шлаух, защото те намалят отворя на куката и правят монтажа по-неефективен. Вместо това, обичам да използвам дълги куки с малко парче шлаух.
thumb
Относно термо шлаухът, обикновено избирам такъв с дължина около сантиметър. Винаги ще правя монтажа в стил лайн алайнър, от колкото да го оставя без шлаух. За някои това може да звучи като малка разлика, но когато издърпаш монтажа той се завърта много по-бързо. Фактът, че поводът излиза от шлауха чрез по-подчертан ъгъл, прави завъртането брилянтно, като не се затваря самата кука. Тези малки промени могат да окажат голямо влияние и съм сигурен, че са ми донесли повече риби.
С толкова много рибари използващи поводи с покритие, аз се стремя да използвам по-меки поводи където е възможно. Те дават малко повече движение на монтажа и му позволяват да се движи свободно в устата на куката. Не ме разбирайте погрешно, поводите с покритие са добри, но смятам, че някои монтажи са по-ефективни с меки поводи. Пробвал съм много поводи в комбинация с моя лонг шанг монтаж, но той се представя най-добре с меки влакна.
През последните няколко години използвам новите дропери на Avid и трябва да спомена, че резултатите са удивителни. Преди си слагах съчмички на поводите, но с времето спрях. Когато Джон Джоунс ми показа дроперите за влакно, ми напомни как слагах съчми на поводите си или голямо топче меко олово. Когато има такава тежест на повода, куката ще се обърне много по-бързо когато шаранът я засмуче. Веднага щом рибата поеме стръвта, благодарение на това допълнително отежнение куката ще остане в дъното на устата на шарана и ще се забие право в центъра на долната джука. В миналото използвах малки съчмички, но разбрах, че малките дропери на Avid са брилянтни. Слагат се и се махат за секунди, не повреждат повода и оказват влияние, когато ловим пресирани риби.
Ако трябва да дам съвет на рибарите за подобряване завъртането на монтажите им, бих им казал да ги правят възможно най-гъвкави и повратливи. Ако използвате твърд монтаж, той няма да се обърне така добре. Ако използвате гъвкав монтаж с голямо движение шансът е много по-голям. Следващия път преди да заметнете изпробвайте монтажът на ръката си. Въпреки, че този тест не е на 100% категоричен, той ще Ви даде представа как ще се представи монтажът Ви.
Иън Ръсел
превод Мирослав Бонев

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *