ribolowen magazin

Монтаж: Чод Риг (chod rig)

_ETI3772_resize(1)Това сигурно е МОНТАЖЪТ който презентира стръвта почти перфектно на 100%. Но има няколко неща които трябва да имате наум…

Чод Риг (chod rig)

Това сигурно е МОНТАЖЪТ който презентира стръвта почти перфектно на 100%. Дъното на което ловите също има значение – дали е чакъл и пясък, тиня или трева. Но има няколко неща които трябва да имате наум. Много е важно да ловите с отпусната линия при този вид презентация, иначе има вероятност монтажа да не прилепне по дъното. Именно това е причината този монтаж да е толкова универсален, той поема формата на всяко клонче, издатина, всеки камък и презентира стръвта идеално за кълване.

Друг аспект на който искам да се спра е тежестта на оловото. Рибата не се хваща от тежестта на оловото, а от напрежението на основната линия, бънджи ефект с който дори и умните риби не могат да се справят. Съвсем различно е от нормалните монтажи с които рибата е свикнала да се справя. Когато ловите с chod rig напрежението на върха на куката се натрупва бавно, това е причината поради която предпочитам по–леки олова, възможно най–леките такива. Представете си че ловите на мека глина – леките олова около 60 грама няма да потъват в нея толкова, колкото по-тежките. Определете оловото си според разстоянието на което искате да заметнете. Тъй като оловото е водещо в монтажа, по принцип с него се постигат по големи дистанции, но моля изберете олово възможно най-леко и тежко толкова колкото е необходимо._ETI8305_neu_resize

Следващата ви възможност е да ползвате монтажа с ледкор или директно на основната линия – “naked chod rig”. Това е въпрос на вкус според мен. Напоследък има доста прости, бързи и удобни за ползване компоненти, които също така щадят рибите, няма по–добри на пазара. Проблема с този монтаж е че при късане оловото не изпада от линията. Поради тази причина трябва монтажа да може да се изниже от линията. Това се постига с новите slotted beads, които падат от линията в момента в който се упражни налягане върху тях. Монтажа ще се изниже от основната линия и рибата ще се окаже само с късия монтаж в устата. Не на последно място ще говорим за самия монтаж.

DSC_1938_resize Пролетни резултати. Бях за риба на клубния водоем през пролетта. Водата бе много студена въпреки няколкото слънчеви дни. Тъй като нямах кълване в дълбоките части се преместих на друг водоем където дълбочините бяха между 50 и 70 см. Бе невероятно колко много риби се бяха събрали там. Разлика в температурата на водата дори само с половин градус явно оказваше огромно влияние. Водата бе освен плитка и изключително кална и пробвах naked chod директно на основното ми влакно – 20lb Subline което потъва много добре и е идеално за тези условия. Направих монтажа на около метър от оловото за да съм сигурен, че то няма да го повлече в тинята. Монтажа е точно подходящия за такива ситуации. Резултата бе невероятен – кълване след кълване, през повечето време имах само една пръчка във водата, дори имах двойни рънове. Това затвърди увереността ми в chod rig.

Михаел Флейхман

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *