Home » Техника и Тактика » ДАЛЕЧНОТО ХВЪРЛЯНЕ- първа част, Тери Едмънтс

ДАЛЕЧНОТО ХВЪРЛЯНЕ- първа част, Тери Едмънтс

Автора на статията Тери Едмъндс е английски кастингист. В статията се описва правилната техника на изпълняване на най-разпространения сред риболовците-шаранджии метод на хвърляне – хвърляне над главата. Автора дава практически насоки, с помощта на които може значително да се подобри далечината на хвърляне. 

Аз пиша, надявайки се, че серия от малки статии за методите на далечното хвърляне,с помощта на които аз действително искам да помогна на хората да направят прогрес по този въпрос, ще се възприемат по-добре, отколкото една голяма статия, в която всички проблеми са събрани заедно.Аз получавам много лични съобщения по форумите и Е-мейлите, с молба да дам съвет относно повишаване далечината на хвърляне, а множеството лоши препоръки написани по този въпрос го правят още по-объркан.Хората се интересуват от повишаване на далечината на хвърляне не само на тежести,а и на PVA торбички и сподинги, така че аз искам да осветля различните области за далечината на хвърляне стъпка по стъпка, и надявам се всичко щв стане много по разбираемо, а вие ще можете да подобрите своите риболовни умения.Най-често даваният съвет, който съм чел е – тренировката позволява да се постигне съвършенство. И той е в голяма степен верен, но ако вие не знаете това, което трябва да правите,как можете да го тренирате ??

Искам накратко да разкажа за себе си.Аз изучих начините на хвърляне на кастингови турнири,състезавайки се с няколко от най-добрите кастингисти в света, и загубих много часове да опозная това, което дава увереност при изпълняване на хвърлянето.В резултат аз спечелих много клубни състезания при международните кастингисти, направих рекорд за площадка и постигнах най-добрия личен резултат превишаващ 220 ярда (246 метра).Около 20 години аз периодически се занимавах с лов на шарани.Тези кратки сведения за мене говорят, че аз знам как се хвърля.

Как аз повишавам дистанцията при хвърляне ?? Предимно ме питат за хвърляне над главата, тъй като този способ използват почти всички риболовци-шаранджии,тъй като той дава висока точност и може, ако е изпълнен правилно да бъде достатъчно силов.

За да направите максимално далечно хвърляне, вие сте длъжни в процеса на хвърляне да накарате тежестта да се движи по максимално голяма дъга в пределите на ограниченията на всеки специфичен стил, голямата дъга = голяма скорост на тежестта = далечина, така че това е най-важният аспект на хвърлянето, който ние трябва да получим, и при хвърлянето над главата,за щастие,това се постига леко.

3f3af84e60941cb7d3f42b162157f7ccНа фото1 е показано това което аз наричам типично хвърляне на риболовц-шаранджия, което постоянно виждам не само в процеса на обучение, а и на брега.Такова хвърляне може да бъде много точно, но не е особенно добро за далечни дистанции.Ако погледнете дясната ръка, тя е наклонена по такъв начин, че макарата почти се докосва до главата, лявата ръка е свита на нивото на очите, и аз гледамкъм водата, което е много добре за точност, но е безполезно за далечно хвърляне.Това трябва да се промени !!!
Обединете тази техника със силово далечно хвърляне и със всички сили се опитайте да огънете пръта.Ако не го огънете той няма да работи за вас.

afc2c4861c036e95ad1d2998edb89fcbПо-добре погледнете Фото 2, тук всичко е готово за това, че действително да изпратим тежестта много далеко.Изправената дясна ръка се намира над главата, създавайки ос на въртене, голяма дъга, а също и голям лост.
Лявата ръка също е изпъната и дава цялата скорост и сила.Дясната ръка при хвърляне не прави фактически нищо.Всичката сила и ускорение в процеса на хвърляне се създават за сметка на бързото спускане на лявата ръка, което ако е изпълнено правилно, създава скорост и дъга, а също така позволява ефективно да се използва въдицата.
Болшинството шаранджийски пръчки лесно се огъват.Отначало усещането ще е малко странно, но загубете 30 минути хвърляйки по описания начин,и аз практически ви гарантирам значително увеличаване дистанцията на вашето хвърляне.

12e5e3bcfb7449993b38140574369721Следващата стъпка се състои в използване на теглото на вашето тяло – в който и да е опит за хвърляне теглото се използва ефективно.Много рядко съм виждал риболовци използуващи теглото на своето тяло при изпълняване на далечно хвърляне (заставайки на ръба на водата и почти падайки в нея – смял съм се до захлас)
Всичко, което трябва да направите за използване на теглото на вашето тяло, това е да заемете обикновенната стойка за изпълнение на хвърлянето, но да пренесете цялото тегло на задния крак – повдигането на върха на стъпалото на предния крак ще облекчи задачата.Когато почувствате, че почти падате назад, значи всичко сте направили както трябва.Погледни Фото 3.

Сега тежестта НЕПОДВИЖНО виси под въдицата.Аз винаги съм се учудвал на броя риболовци които разлюляват тежестта.Аз не виждам никаква причина за това и незнам защо го правят !!
Не са ни нужни никакви разлюлявания на тежестта, тъй като те могат да повлияят на направлението и съгласуваността на хвърлянето.

И така, теглото на вашето тяло е пренесено назад, а ръцете са повдигнати високо – да преминем непосредственно към процеса на хвърляне.

1.Голяма бавна крачка напред.
2.Наклон напред в направление на хвърлянето.
3.Сега рязко спуснете лявата ръка до гърдите.

4e3dc0ff473ea6560360a850146d84a4Използуването на крачката и теглото на тялото преди хвърлянето позволяват предварително да се натовари върха на въдицата, което прави основното хвърляне по майсторски.Това става, защото ако върха на въдицата е натоварен предварително,по време на краткото силово движение не е нужно да го натоварваме и всичката сила на хвърлянето ще се оползотвори.Въдицата много по-лесно ще се огъне и в резултат ще се използва много по ефективно.Виж фото 4 и 5.

d7f5cba9a48d58c61b23961153802c49Точна настройка на провисването (колко да виси от върховия водач надолу-б.п.) на влакното при хвърляне.Провисването на влакното е един от най-важните елементи на което и да е хвърляне, и може да бъде подбран индивидуално, за достигане на най-голяма чувствителност при хвърлянето, тъй като влияе на съгласуваността на хвърлянето, неговата височина и чувствителността на въдицата.
За да облкекча този въпрос ще приведа емпирическо правило – обикновенно провисването на влакното никога не трябва да е по ниско от коляното където се съединява горната бланка на въдицата с по-долната, и това е добра отправна точка.Ако чувствате че въдицата е мека, постепенно намалявайте провисването дюйм след дюйм до тогава, докато усещането не стане правилно, но никога при хвърляне над главата не правете провисването по-малко от мястото където е пъвият водач след мястото където се съединяват последните бланки на въдицата.
След всяка промяна на провисването на влакното, съгласуваността на хвърлянето и чувствителността на въдицата ще се променят.След достигане на комфортно чувство при хвърлянето, прекратете да променяте провисването и си сложете белег на бланката (въдицата). По нататък това ще ви позволи да правите всяко хвърляне при едно и също изходно положение на тежестта.

Тренировката позволява да се постигне съвършенство
Аз стотици часове се упражнявах в хвърляне (обикновенно при подготовка за турнири или при тест на въдици).Както и всичко свързано с движение на тялото, тренировката за съгласуваност и техника позволява да се достигне съвършенство.Аз ви гарантирам, че следвайки указанията, изложени в тази статия,ще можете да усъвършенствувате своето хвърляне до безкрай, и ще ви е много по-лесно да хвърлите там, където по-рано едва сте хвърляли с последни сили.

Моите главни съвети за достигане на тези най-заветни метри
1.Спомнете си тези наставления преди да повдигнете ръце нагоре,погледнете нагоре и напред бавно пристъпете (направете крачка), когато предното ви стъпало се окаже стъпило на земята – Хвърляйте !!!
2.Всичката сила и скорост произтичат от лявата ръка, дясната ръка – само като ос на въртене(и обратното ако сте левак).
3.Провисването на влакното е много важно.
4.Използвайте тежести 3.5 до 4 унции (като правило)

Аз се надявам, че тази малка статия ви е оказала помощ.Опитах се да я опростя колкото е възможно. Следващият път ще поговорим за такъмите, които могат да помогнат при изпълнение на хвърлянето, но отначало добийте правилна техника, и ще бъдете удивени от това, колко надалеч могат да се придвижат вашите настоящи способности….

Този раздел е много важно да се изучи преди да се опитвате да направите далечно хвърляне. 
Моля ви използувайте Шоклидер.Аз препоръчвам или Berkley Whiplash 65 фунта, или конусен лидер Fox – и двата се
явяват превъзходни изделия.

Кожен напръстник – още един задължителен предмет. Много евтино може да се купи от аптеките. Много е по-добре да имате напръстник отколкото да сте с прерязан пръст. Повярвайте ми – видял съм сериозни порязвания от плетени Шоклидери впили се в пръстите.

Убедете се в това, че аванса е напълно затегнат, това е още един правилен път към това, да не останете без пръст
след мощно хвърляне.

Искам да кажа за още един момент , на който трябва да се обърне внимание – какво се намира около Вас, и кой/какво се намира в опасната зона при хвърлянето. Преминаващи, природни обекти и други риболовци, могат да се окажат „на линията на огъня“, моля бъдете внимателни.

Аз винаги съм готов да помогна или да дам съвет, затова пишете на електронната поща.

Успех и успешни хвърляния.

Превел: Бачо Илия

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *