Home » Техника и Тактика » Как да се справим с плевелните риби

Как да се справим с плевелните риби

Адаптирането и развиването на тактики, специално създадени да избегнем вниманието на плевелните риби, стана ключова част от риболова ми на шаран тази година.

Бях достатъчно късметлия, за да си заема място на малък синдикатен, 12-акров водоем, на което не е ловено най-малко от 20 години. Масовите риби не са известни, но езерото е произвело многобройни петнадесет килограмови шарани през последните години, когато се е ловяло само от време на време от собственика и приятелите му. Носи се слух, че в езерото има едно или две чудовища… трудно е да се каже дали наистина е така, но много ще се позабавлявам, докато разбера!

Въпреки, че ми хареса да изследвам езерото, все още съм съвсем в началото на този етап. През първите ми няколко излета стана ясно, че има всякакви видове риба освен предлагания шаран, които, като него, изглежда са пораснали до прилични размери. Шаранджиите често улавят линове, които могат да бъдат истинска напаст. Те се развиват много добре в шаранските води и могат да достигнат до значителни размери, когато се хранят редовно с топчета и друга храна, която им се предоставя. Ако стръвта продължава да се вкарва, което означава лесно достижима стръв на разположение, те остават активни дори когато температурата на водата се понижи. Езерото държи големи количества лин и по време на първите излети беше трудно да държа въдиците във водата! Въпреки понижаването на температурата и истинското есенно чувство във въздуха, тази малка напаст е много активна. За 48-часов излет не е рядкост да хванеш над 20 лина! Въпреки че хванах шаран, сигурен съм, че шансовете ми да се докосна до по-голям екземпляр бяха намалени от бъркотията по закачането и ваденето на линовете. Стана ми ясно, че трябва да сътворя нов план. Трябваше да съм сигурен, че стръвта ми щеше да остане на петното за колкото се може по-дълго, за да увелича шансовете си да хвана тези по-големи шарани.

По-големи топчета и стръв DSC_0007 (2)_resize

Това е може би най-очевидния метод за отсяване на натрапниците, и може да бъде много ефективен. Използвал съм CC Moore NGage XP и Live System по време на моите излети; два вида невероятно ефективна стръв, но изглежда привличат всичко, което плува!

Често четем за смаляване на стръвта, за да хванем по-малки риби, а какво тогава за увеличаване на стръвта, за да не ги хващаме? Увеличаване на стръвта от 15мм на 20мм понякога ще разубеди линовете, платиките и каракудите от взимане на стръвта, но е съвсем понятно, и съм хващал линове, платики и дори каракуди на 20мм топчета през годините. Готовите топчета CC Moore са налични и в размер 21мм, които би трябвало да разубедят дори най-яростните риби, затова се добавят в микса също. Ще отнеме много повече време да се разруши голямата стръв, което би трябвало да гарантира, че стръвта ще остане във водата за по-дълго.

Двойната стръв също предлага по-голяма хапка, която ще спре нахалните видове. Две или няколко 15мм или 20мм топчета биха били много съблазнителни за шарана. Две потъващи топчета и поп-ъп комбинация могат да се използват да придадът малко раздвижване на презентирането, но в същото време ще създаде почти невъзможна хапка за всички, освен за най-големите линове и платики. Оставяне на пространство между стръвта, нанизана на косъма, също отчасти разубеждава линовете. Това си заслужава, ако имате проблеми с малки риби и разполагате само с 15мм топчета.

При някои обстоятелства втвърдена стръв може да е нужна, за да се избегне нежелано внимание и да се удължи живота ѝ. Добра алтернатива е пластмасова стръв, използвана самостоятелно или в комбинация с обикновено топче. Серията Enterprise Tackle от изкуствени примамки е перфектна за този тип риболов.


smithy-competition-1024x844_resizeРазпръскване на стръвта

Ситуацията на захранване, която създавате, може също да има директно влияние върху това, колко ще допуснете да хванете неприятна риба. От опит знам, че плътно прилепнали парчета храна клонят към привличане на напастта. Откривам, че надпреварата за храна, създадена от плътно прилепналите парчета храна, често създават абсолютна ярост за хранене и стръвта може да бъде унищожена за много къси периоди. Разпръсквайки храната наоколо, увеличавате разстоянието, което малките риби трябва да изминат между стръвта – вярвам, че това е ключът към намаляване на привличането на малките риби. Общо взето, колкото по-малки са рибите, толкова по-малки са шансовете да има от тях движещи се между единични петна. Голям шаран ще се храни инстинктивно върху по-голяма площ, защото е по-голямо същество. Има и допълнително предимство да се разпръсква стръвта наоколо. Вярвам, че увеличава ефективността на моите монтажи, когато шаранът се движи от едно петно до друго, взимайки самостоятелно парчета стръв. След взимане на стръвта, рибата ще се вдигне и ще се придвижи да намери следващата хапка. Поводът ще се опъне и рибата ще се забоде.

Избягвайте ярки цветове

Повечето плевелни риби изглежда обожават ярко оцветена стръв, особено жълто, червено и оранжево. Затова кафява и друга тъмна стръв са най-добри опции и използването на еднакви видове еднообразни цветове сред храната ще спомогне да скриете куката със стръвта ви върху петното. В някои случаи това е в противоположна позиция с писаното – за тенденция да се прави стръвта да изглежда колкото се може по-атрактивна, но наистина спомага стръвта ви да остане необезпокоявана и на разположение. Докато шаранът най-накрая дойде.

Дълъг косъм

Въпреки че размерът и цветът са фактори, използването на по-дълги косми е може би най-ефективният начин да се намали броят на неприятните риби, които хващаме. Ловенето с големи примамки и къси косми може все още да доведе до закачането на нежелани риби, тъй като те изглежда имат навик някак си да лапат куката, когато атакуват стръвта. Когато използвате по-дълъг косъм, комбиниран с по-голяма или няколко бройна стръв, можете драматично да намалите шансовете си да хванете нежелани видове. Дори ако малка рибка успее да налапа цялата или само част от стръвта, острието на куката няма да може да се забие.

Имам случаи, в които съм наблюдавал лин да вземе 20мм топче в устните си, тръгва със стръвта, усеща тежестта на оловото и
Live System CC Moore_resizeпуска стръвта. Рибата не беше убодена, защото куката беше отвън и далеч от устата, оставяйки стръвта във водата, готова, ако някой шаран дойде да се храни. Заради техните много по-големи усти, шараните ще бъдат много добре закачени на дългите косми; в действителност, в много ситуации вярвам, че по-дългият косъм може да бъде всъщност по-ефективен в отсяването на едрите риби.

Тигрови фъстъци

Ако фъстъците са позволени, тогава те също ще помогнат за разубеждаването на нежеланите видове. Единичен фъстък, предложен над каквато и да било храна, може да бъде много ефективен. Понякога фъстъците ще останат на дъното за значително време, но евентуално, сякаш някой го е пожелал, шаранът ще дойде и ще го изяде. Има изобилие, от което можеш да избираш: Тигров фъстък, Бразилски фъстък и обикновените привличат силно шараните, дори когато температурите са се понижили значително, но няма да привлекат нежеланите видове риба.

Използване на плевелните риби

Нежеланите риби могат да имат предимство, особено когато стане въпрос да се стимулира храненето на шарана. Колко пъти се е случвало да ловите линове или платики, когато внезапно шаран клъвне? Карайки другите риби да се хранят, може да бъде истинско острие при риболова на шаран. Плевелните риби могат да размътят водата и да привлекат шарана при вас.

Очевидно, няма да храня местата, където ще ловя, а ще разпръсна известно количество частици, за да привлека нарочно всички видове риби и така да привлека вниманието на шараните. Това е особено ефективно през есента и зимата, когато температурата на водата падне и на шарана е нужно малко повече окуражаване да почне да се храни.

Чрез комбиниране на изписаните методи може да накарате нежеланите риби да се хранят здраво, да привличат шарана, но в същото време да намалите възможността да хванете по-малките видове – истинско оръжие!

DSC02749_resizeСкоро използвах тези техники на 48-часов излет на езерото. Ловейки близо до стара дървена дига, можех да наблюдавам петната ми и да захранвам от ръка. Няколко 21мм N-Gage XP топчета пуснах на избрани от мен места и няколко килограма коноп и други семена разпръснах нашироко да задържа лина наоколо. По време на излета имаше линове, които търсеха върху петната. През първите 24 часа получих редки индикации през деня и нощта, и съм сигурен, че бяха линове, които повдигаха голямата стръв. Въпреки това, заради дългите косми и трудността, която имаха с взимането на стръвта, хванах само един лин за целия излет. Последната нощ имах непрестанни писукания, но в 2:30 сутринта последва рън с монотонен сигнал и силно огъване на пръчката индикира, че виновникът беше шаран. След ожесточена борба 18-килограмов огледален шаран се търколи в кепа.

Сигурен съм, че ако не бях използвал тези техники при риболова на шаран, които описах по-горе, щях да бъда убиван от линовете отново и отново, и нямаше да хвана този зашеметяващ огледален шаран. Надявам се моят опит и методите по-горе да ви помогнат да избегнете тези малки риби и да сложите някои бонус шарани на дюшеците тази година.

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *