Home » Техника и Тактика » Истина и заблуда за монтажите – част 2

Истина и заблуда за монтажите – част 2

В първата част на тази статия стана дума за придавания мистичен статус на монтажите. Показах стъпка по стъпка как да направите няколко монтажа, употребявани при повдигната от дъното стръв (pop up).

Много от съвременните шаранджии предпочитат pop up монтажите и ги ползват винаги и навсякъде, без оглед на това, дали наистина има нужда от такава презентация на стръвта или не.
За повдигащ елемент обикновено се ползва топче обикновен стиропор, ароматизиран стиропор, пуканка, корк, различни видове дунапрен и всичко, което има по-малка плътност от водата.
Затворете очи и само за миг си представете дъното на един водоем, гъсто населен с шаранджии. Какво виждате?? Аз виждам “гора” от повдигнати поводи, застрашително полюшващи се от подводното течение, като глави на изправени кобри, готови всеки момент да “клъвнат” която и да е приближаваща се риба! Е, може би малко преувеличих, но това е общо взето ситуацията. Шаранът, там където е подложен на голям натиск от страна на риболовци, ползващи плуваща стръв, вече се пази от нея като човек от кобра.
Има една поговорка – това, което сега работи за теб, може скоро да се обърне и срещу теб. Защо са всичките тези разновидности на монтажи, ако не се ползват по предназначение??? Защо са измислени – уж за да улесняват риболовците, а безогледно ползвани, те всъщност улесняват шарана.
Монтажът преди всичко трябва да бъде ЕФЕКТИВЕН! А за да бъде ефективен, той трябва да изпълнява няколко определени критерии:
·  трябва да представя примамката, така както вие очаквате от него;
·  трябва да закача шарана без никаква доза компромис – както и където вие искате;
·  не трябва да се оплита – това е една от основните причини да остават безмълвни сигнализаторите ни;
·  трябва да е достатъчно здрав, за да успеем успешно да извадим рибата.
Кое определя нуждата от толкова много различни монтажи? Факторите, които оказват влияние върху правилния избор на монтаж са няколко (поне основните): вид на дъното; избор на стръв; размери на очакваните риби; наличие на закачки или подводни препятствия.
Тези фактори водят сами по себе си до нови променливи в избора на ефективен монтаж за различните ситуации. Като вторични фактори за избора на монтаж се явяват: дължината, здравината и материалът на повода; както и видът на куката и нейният размер.

Hinged Stiff Link Rig

Може би един от най-ефективните монтажи за презентиране на плуваща стръв е Hinged Stiff Link Rig (пиша англоезичните наименования, защото смятам, че ако ги използваме тях, много по-лесно ще се разбираме, отколкото ако всеки прави опити за сполучливи и несполучливи преводи). Самият монтаж е комбинирал в себе си най-доброто от Stiff Link-а и D-rig, като основно е предназначен за плуваща стръв, но също толкова добре работи и при представянето на стандартна и критично балансирана дънна стръв. Монтажът става известен, когато Terry Hearn го публикува, след като хвана рекорден шаран от Wrasbury, познат под името Mary. Монтажът е модификация, подобрена версия, може да се каже, с малки усъвършенствания и изменения на своя първообраз – Combi Rig-a, открит и разработен от Harry Haskell в средата на 80 -те.
Монтажът е идеален и препоръчителен за употреба във водоеми, където стръвта трябва да се презентира на тинесто или обрасло дъно. Добър избор е и за много предпазливи риби. Веднъж погълната подадената с този монтаж стръв, изплюването ù в последствие от шарана става почти невъзможно. Самото извъртане на куката в устата на рибата се улеснява от меката връзка между двете основни части на самия повод. Когато рибата се опита да изплюе съмнителното нещо, което е влязло в устата ù и я притеснява, куката се обръща и среща меката част на долната ù устна. Перфектен монтаж!
За да направим този монтаж ще са ни необходими:
·  кука с дълго стебло;
·  stiff Link материал (евентуално може някое твърдо и здраво монофилно влакно);
·  вирбел;
·  вирбел с халка;
·  халка.
1) Вземете 15-20 сантиметра от влакното, с което сте избрали да работите и вържете куката с “възел без възел”.
2) Направете колкото може повече намотки върху стеблото на куката. Така ще увеличите “работната” повърхност на халката и ще ù дадете повече свобода на движение.
3) На долния свободен край нанижете една халка. Върнете влакното назад и го промушете през ухото на куката.
4) Вземете запалка и стопете стърчащия край на влакното така, че да се образува малко топче в края, което да не му позволява да се изнизва от ухото на куката. Можете да ползвате и запалена цигара, за да стопите влакното, но аз съм непушач и едва ли ще пропуша само заради монтажите.
Дотук, както виждате, всичко е както при D-rig-а. Първите стъпки се повтарят и няма нищо по-различно.
5) Нанижете на долния край на влакното един вирбел с халка (нанизвате края с халката).
6) Преценете сами, колко искате да е дължината на тази част на повода и вържете клуп.
7) Вземете още 15-20 сантиметра от материала, предназначен за повода. Вържете свободния край на вирбела с халка. Преценете каква е желаната от вас дължина на втората част на повода (аз предпочитам около 3 пъти дължината на първата част).
8) На свободния край на влакното нанижете обикновен вирбел (можете и тук да ползвате вирбел с халка). След като и тук вече сте определили дължината и сте нанизали вирбела, вържете клуп.
9) Поставете сачма за утежнение на Pop up монтажи, точно върху възела преди вирбела.
10) Опънете и поставете ластика в сърцевината на тежестта.
11)  Вържете ластиче на халката за монтаж на обикновена стръв. В случай, че ще ползвате плуващо топче, връзването тогава е малко по-различно. Вземете мек и здрав конец. Повечето фирми имат в своите каталози такива специални материали за връзване на стръв. Наричат се Bait Floss.
Връзването се прави по следният начин:
o нанижете материала през халката, поставена на куката;
o омотайте го около двата си пръста (показалец и среден);
o направете още една намотка само върху показалеца;
o след това промушете свободния край три пъти през така образувалите се две окръжности;
o стегнете и вече сте готови да поставите вашата стръв и да достегнете възела.
Каква да бъде дължината на която и да е от двете части на този монтаж, сами ще прецените, като се съобразите с подводната топография. Няма правило в този случай, но аз се придържам към стандартните дължини – малката част е 4-5 см, а другата до 15 сантиметра.
Монтажът е много гъвкав заради множеството “шарнирни” връзки. Никъде и нищо не се връзва стегнато едно за друго. Всичко това предполага и множество оплитания при замятане. Има няколко неща, които можете да предприемете в тази насока, за да предотвратите оплитането. Препоръчвам употребата на PVA пяна за куката. Ще се изненадате, колко главоболия могат да ви спестят PVA продуктите. Второ – привържете на няколко места с тънък PVA конец повода към anti tangle шлауха над тежестта.

Withy Pool Rig

Този монтаж е един от най-публикуваните монтажи в шаранджийската преса, защото е нещо ново и работещо почти безотказно навсякъде. Този монтаж почти не се различава от Sliding Ring Rig-a. Различното е само термосвиваемият шлаух, нанизан на ухото на куката, но това не е никак малко и за подценяване. Точно той е този, който придава на този монтаж голямата ефективност за закачане на рибите.
За да направите този монтаж са ви нужни:
1)  една добра и здрава шаранджийска кука с дълго стебло;
2)  2 – 3 мм халка;
3)  термосвиваем шлаух;
4)  сачма или меко олово;
5)  материал за повод;
6)  вирбел;
7)  ластик;
8)  стопери за плувка;
Този монтаж работи на принципа на пружината. Веднъж засмукала рибата стръвта с този монтаж, тя никога, ама никога не може да го изплюе. Куката толкова лошо (за рибата) се върти в устата й, че винаги намира къде да се закачи.
1. Вземете куката и нанижете халката.
2. След това поставете силиконовия стопер, като го нанижете откъм острието.
3. Вържете куката с възел “Паломар” или “Гринър”.
4. Нанижете термошлауха откъм свободния край на повода и го поставете върху възела и ухото на куката. Дължината на шлауха трябва да бъде точно толкова, че когато го огънете, неговият край да е точно под острието на куката.
5. Вземете така подготвения монтаж и го поставете над кипяща вода – на парата. Оформете желаната извивка като дърпате повода с едната ръка и с форцепс държите куката. Пазете си пръстите от водната пара – усещането при среща с нея не е приятно!
6. Когато термосвиваемият шлаух е придобил желаната форма, можете да пристъпите към утежнението на монтажа. Поставете сачма или малко меко олово точно там, където свършва шлауха.
 7. Ползваната сачма тук е от система за утежняване Pop up Weight system. Сачмата е сцепена на две, но не се стяга, като оловните такива, а в сърцевината й се вмъква ластик. Така се избягват максимално шансът да се нарани повода. Веднъж вмъкнат ластика, отрязва се излишната част от него.
8. Вържете в края на повода вирбел и сте готови.
Зная, че може би всичко дотук изглежда сложно и трудно постижимо, но повярвайте – всичко си струва!
Наслука!
Мартин Дойчинов

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *