ribolowen magazin

Използване на нарязани протеинови топчета

nariazani_proteinovi_topchetaИзползвам нарязани протеинови топчета като стратегия в шаранския ми риболов откакто се помня, дали самостоятелно или смесени с друга стръв, със спод. Изгубил съм бройката на часовете прекарани с моя Stanley нож режейки топчета на парчета, очевидно след като вече е наличен на пазара Kutter, този процес е силно улеснен.

Най–голямата полза от нарязаните топчета според мен е, че рибата ще се плаши по малко от нарязаните топчета, отколкото от легло от цели топчета на дъното на водоема, което ще доведе до по обилно хранене на рибата от нарязаните топчета и тя ще може да бъде хваната по-лесно.

Като нарежем топчетата на половина, ароматите и добавките ще се отделят по лесно и бързо във водата, отколкото спрямо целите топчета. Дори като са нарязани могат да попият допълнителни добавки в себе си много по-лесно. Моята любима добавка която ползвам с нарязани от новите топчета Equinox е theKrill Amino compound, обикновено нарязвам топчетата в къщи, вечерта преди риболова, и добавям течността за да имат достатъчно време да я попият.

nariazani_proteinovi_topcheta2

Могат да се добавят и в конопено семе, като по този начин ще поемат соковете от конопа, което е особено добра тактика за риболов през пролетта.

Поради неправилната си форма ще потъват по бавно и са особено подходящи за риболов на тинесто дъно. Поради неправилната им форма е доста по трудно да се захранва с катапулт, за това ползвам спод за захранване с нарязани топчета. Когато дистанцията ми позволява, обичам да слагам на куката 6 нарязани топчета нанизани на ПВА конец, вързани като геврек. По този начин не само захранката остава в близост до куката, но и действа като парашут за по плавното спускане на монтажа на дъното.

С подходящите монтажи съм ловил по много начини на легло от нарязани топчета – от монтажи с попъпи до стандартни потъващи топчета. Любимия ми монтаж за ловене на легло от нарязани топчета е снежния човек – половин топче попъп срещу половин обикновено топче, като захранвам с нарязани топчета от тези които ползвам за потъващата половина на снежния човек. Ползвам обикновен снежен човек на блоубак риг.

 Има много възможности за риболов с нарязани топчета, аз хвърлих светлина само върху някои от тях, които са ми любими. Пробвайте нарязани топчета за захранка тази пролет, особено в комбинация с коноп са страхотна пролетна тактика.

Ян Харолд

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *