ribolowen magazin

Изборът на палатка е важно нещо

Изборът на палатка е важно нещо… 
Добрата палатка ще почувствате по дреболиите – как се закопчава ципът, как са залепени шевовете, колко и какви джобчета има …

Палатката – това е вашият дом за периода на вашето пътешествие, колкото и дълго да е то. А съгласете се, че изборът на дом е сериозна и отговорна работа. Именно за това още преди да идете в магазина за да си изберете нов “покрив” за похода, е добре да знаете какви видове палатки има и за какво служат едни или други техни особености.

Да започнем с минималното ниво на сложност – когато вашите “сблъсъци” с природата се ограничават с походи през уикендите, кратки пътувания или фестивали. Сега е модерно всички тези пътувания да се обединяват с не много разбираемата дума “трекинг-разходка” сред природата. По правило с трекинг хората се занимават когато има благоприятна климатична обстановка и затова изискванията към палатката не са големи. От летния дъждец и нощния хлад ще ви защити и най-обикновена и евтина еднослойна палатка. Може да вземете и по-надеждния двуслоен вариант. Сред отличителните характеристики на тези палатки е малкото им тегло – 1,5-3 кг, а колкото то е по-малко, толкова по-добре. Към този вид се отнасят и палатките за велотуристи, които не са особено претенциозни по отношение на условията за нощуване.

Ако сте опитен турист и отивате на сериозен и продължителен поход, задължително потърсете двуслойна палатка. Тъканта трябва да издържа не по-малко от 3000 мм воден стълб, а непромокаемото дъно ще е надеждно само ако има бордове с ширина 10 см. Теглото на туристическите палатки трябва да бъде максимум 4 кг, а здравината се постига с помощта на високотехнологични материали.

Ако палатката ще се използва за базова станция, теглото и може да е по-голямо и по-тежка – 7-8кг, и да да издържа на дъжд и вятър. Това вече са експедиционни палатки, които по правило са многоместни.

За планинските походи има други изисквания към платките: на първо място, това е високата устойчивост на дъжд и вятър. За щурмовите палатки (тези, които се използват за продължителни преходи) са важни минималният размер, лекотата и бързото събиране. Това се отнася и за другите видове палатки за екстремни спортове. Изискванията за комфорт и простор са минимални, главното е да може да се пренощува под здрав и устойчив покрив.

Има и специални палатки, предназначени за къмпингов туризъм. Те се правят за продължително използване, за тях дали са тежки или леки няма значение, защото се превозват в автомобили. Оказва се, че те са подходящи за най-претенциозните – пазят от вятър, вода и дори от слънце, най-просторни са. Най-общо казано тези палатки са един истински дом – лесен за изграждане и надежден.

Има и специални палатки, създадени за точно определен тип използване – например палатките за зимен риболов без дъно. Практически е невъзможно те да се използват за нещо друго, но пък риболовът с тях действително е много удобен. Макар, че този вид ловенето на риба зимата е характерно за държави като Русия.

Материали и технологии, използвани за изработката на палатки

За начало ще изясним какво се крие зад термините и абревиатурите, които виждате в каталозите, магазините и т.н.

Какво означава 185Т PU 2500мм?

Т – това са т.нар “текси” (Texture Element). Колкото е по-голямо числото отпред, толкова тъканта е по-здрава, а съответствено и по-тежка. В скъпите палатки вместо Т се среща D (Density) – плътност. Колкото по-голямо е числото, толкова по-плътна е материята. Често я подсилват и с допълнителни влакна, които създават нещо като здрава мрежа. Това е т.нар. рип-стоп (rip-stop). Полученият материал е много здрав, лек и еластичен.

Здравината зависи от тъканта, а водонепропускливостта от полиуретановото покритие – PU. Числото 2500мм показва, че ако се създаде налягане съответстващо на 2500 мм воден стълб, то на другата страна на тъканта в течение на една-две минути ще се появят три водни капки. (Трите капки са стандартният начин за измерване на водонепроницаемост при тъканите).

В палатките за височинен алпинизъм, а така също и навсякъде, където теглото е от първостепенна важност, се използват палатки със силиконово покритие, като пластовете са от 3 до 5. При това тъканта, без да губи еластичността си, придобива водонепропускливост до 12 500мм. Тези палатки са значително по-леки от събратята си с полиуретаново покритие – можете да пъхнете такава палатка в раницата на приятеля си, и той нищо няма да заподозре, а във вашата раница ще се освободи място.
При палатките със силиконово покритие водонепропускливостта безусловно е важна, но далеч не е най-важният фактор. В планината са важни две неща – теглото на палатката и нейната способност да устоява на силен вятър. Силният вятър, а още повече силна буря, могат да скъсат палатката и да убият човек.

Тъканите със силиконово покритие са много здрави, но силиконът технологически не позволява да се залепят шевовете. Залепянето може да стане с полиуретан, при високи температури, но това води до отслабване на силиконовото покритие в мястото на лепене. Затова при тези палатки шевовете не се лепят. Водоустойчивостта при тях се постига със специални нишки, които набъбват при намокряне, а също така и с помощта на специална вакса, която се предлага от много производители.
Няколко думи и за материалите от които се прави дъното на палатката. Неговата водоустойчивост при всички случаи трябва да е по-висока от тази на самата палатка. Защото при сядане, върху него се получава налягане от 2000 до 4000 мм и вероятността то да се намокри е по-голяма. При евтините палатки дъното се прави от армиран полиуретан. Видът му не е привлекателен, но по отношение на здравина и водонепропускливост е качествен материал. Малко тежичък, но затова пък евтин.

За изработката на палатки вече се използват материи като xford PU 150 или 70D Nylon, или даже 210T Nylon Taffeta PU (10000мм). Това са леки водонепропускливи материи с добри показатели за здравина, но пък и по-скъпи. Когато купувате палатка обърнете внимание и на ъглите – те задължително трябва да са залепени.

Желателно и дори препоръчително е, палатките да бъдат двойни – външен тент и вътрешна палатка. Достатъчно говорихме за външната част. Сега няколко думи за вътрешната.

В случаи на рязко падане на температурата или повишена влажност, на вътрешната страна на тента се образува конденз. Понякога той е толкова обилен, че хората си мислят, че тентът им е прокапaл. Добрата вътрешна палатка не само изпуска добре парата и не кондензира влага, но и пази от конденза на външния тент. Най-добре е вътрешният слой да е от Nylon и да има рип-стоп (Rip-Stop 40 Den), или който и да е дишащ найлон. Но дори и тогава палатката трябва грижливо да се суши, ако не искате да има лош мирис.

За една палатка е важна не само материята, но и стойките, които образуват скелето. В евтините палатки се използва фибростъкло. Такива дъги са по-тежки и по-слаби от алуминиевите, но за обикновен поход ще свършат работа.

С алуминиевите скелета ситиацията е малко по-сложно. Известна информация може да се получи и от външния вид. Ако сегментите са изготвени зле, ако са лошо шлифовани и по цялата дъга има остатъчни деформации от тестовата установка на палатката, значи това е нискокачествен продукт и трябва да го избягвате. Добри дъги се правят от сплавите 7075Т6 или 7001Т6. В скъпите палатки се използват DAC или Iston дъги. Изготвени са от алуминий, но към него са добавени специални пълнители и те стават 30% по-леки и 20% по-здрави.

Разбира се, стои въпросът каква конструкция да изберем. Най-популярната конструкция е купол или полусфера. Този тип конструкции са много устойчиви на всякакви натоварвания (падане на тела в нетрезво състояние не се броят). Друг разпространен вариант е т.нар. полу-бъчва. Достатъчно комфортен модел, но изисква задължително разпъване. Все още се намират и добрите стари къщички, но те са вече отживелица.

Когато отивате в магазина за палатка нека продавачите да заработят парите си – накарайте ги да разпънат пред вас палатка, и то не една. Така ще разберете как се прави това и ще видите всички нюанси на конструкцията, а заедно с това и възможни дефекти. Ако палатката трудно се разпъва в магазина, то сред природата, а още повече при вятър или в дъжд – ще бъде не само по-трудно, но и ще прилича на цирков номер. Добрата палатка ще почувствате по дреболиите – как се закопчава ципът, как са залепени шевовете, колко и какви джобчета има.

Брой на входовете: един или два (рядко повече). Като цяло с два е по-удобно, но това води до увеличаване на теглото. Трябва да отбележим, че търсенето на компромис между тегло и удобство, се реализира по една и съща схема: колкото по-голям е комфортът, толкова по-тежки са палатките, и обратно. Входовете могат да бъдат с цип или закопчалка тип “тубус”. Никои все още не е измислил нещо по-надеждно от тубуса, въпреки че днес и циповете са достатъчно надеждни. Входовете обикновено имат и мрежа против комари.

За повишаване на устойчивостта при силен вятър можете да използвате т.нар. “вятърна пола”. Това е продължение на тента, което стига до земята и се притиска с камъни или сняг. Наличието й, обаче, води до влошаване на вентилацията, а и кондензацията е по-силна от обикновено. Без такава “пола” може да се мине, ако тентът достига до земята и е здраво прикрепен към корпуса.

Това бяха полезните съвети за избор на подходяща палатка. И помнете, че евтиното излиза по-скъпо.

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *