ribolowen magazin

Знаете ли какво е полуфиксиран монтаж за риболов на шаран?

Полуфиксирана тежест за риболов

Тежестта на оловото не е само за кастинг, но също така прилепя линията към дъното. Освен това, тя осигурява напрежение за закачане на рибата и такова по време на ваденето. Оловни системи могат да бъдат приложени в различни варианти, но е факт, че не всеки от тях е подходящ  за всяка ситуация. Фиксираните монтажи гарантират най-бързо убождане. Голям техен недостатък е, че куката ще излезе от устата на шарана, когато рибата започне да клати главата си, за да се освободи.


Какво се случва под водата при използването на фиксирани тежести?

След като рибата се закачи, тя осъзнава, че нещо не е наред, яростно клати главата си и се освобождава. Ако куката се задържи, авансът на макарата ще се задейства. Особено във силни зарибени водоеми рибите са много неспокойни и се борят, като клатят главите си. Дори има случаи, в които главата се разклаща преди да отпусне тялото си, след като лапне стръвта. Фиксираното олово изхвърля стръвта от устата на шарана. В резултат на това, сигнализаторът изписква един път и върхът на пръчката се огъва за кратко. А след това – мъртвешка тишина. Куката е откачена и рибата я няма. Освен това, по време на ваденето, фиксираното олово може да създаде проблеми, защото има вероятност шарана да започне да се бори силно с глава. Няма да бъдете първите, които ще забележат риба, стояща на едно място, клатеща главата си. Може да усетите разни почуквания на пръчката, след което линията се отпуска, куката се завърта и рибата е изгубена.

Решението

Когато куката ви се придърпва, полуфиксирано олово ще помогне. Предимството на бързото забиване е все още налице, но когато рибата разклати глава, оловото ще се освободи. Напрежението изчезва и куката остава забита.
Внимание: Полуфиксираните олова се използват единствено във води без закачки, защото при риболов в такива тази система е абсолютно неефективна. Ще получите повече информация за различните оловни системи и техните разновидности в предстоящите статии.

Изработването на полуфиксирани системи

За да направите тази система да работи по предназначение, трябва да обърнете внимание на някои важни неща. Освен това ще имате нужда от някои важни компоненти.

Лидер (с вирбел) – препоръчително такъв с халка. Той осигурява повече движение на монтажа и така той може да легне плътно на дъното и да забоде куката по-добре.  За тази система основното е оловото да се движи свободно по лидера. Не слагайте фиксирани елементи като вирбел над лидера. Просто вържете лидера за основното влакно чрез подходящ възел.

Заострени противоусукващи шлаухи (или конуси) – Тези конусовидни шлаухи са за използване при монтажа, но заострената форма е идеална за системата. Просто плъзнете шлауха върху вирбела на лидера. Няма значение кой шлаух използвате, но всеки от тях трябва да бъде влажен, в противен случай оловото не може да се освободи достатъчно рано. Полуфиксираните системи не се използват само с инлайн олова, но и с клипсове.

Функция на Полуфиксираната оловна система 

Освободена от оловото система отляво, и все още неосвободена отдясно за сравнение.
Полуфиксираните оловни системи имат същите предимства като фиксираните. Също така могат да бъдат хвърлени много добре и да не се оплетат, ако са направени както трябва.
Когато рибата се закачи и разклати глава, оловото ще се освободи от противоусукващия шлаух.
Оловото се движи свободно по лидера, рибаря създава напрежението и рибата няма да се освободи от куката.

други:

Етиен Гебел

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *