Home » Техника и Тактика » ДАЛЕЧНО ХВЪРЛЯНЕ, ПОДРОБНИ ОБЯСНЕНИЯ- втора част, Тери Едмънтс

ДАЛЕЧНО ХВЪРЛЯНЕ, ПОДРОБНИ ОБЯСНЕНИЯ- втора част, Тери Едмънтс

С тази статия автора продължава своя цикъл, посветен на далечното хвърляне при улов на шаран.Този път подробно се описва метод на хвърляне, който Терри Едмъндс нарича универсален (тъй като той представлява нещо средно между страничното хвърляне и хвърлянето над главата). 
Усвоявайки този метод на хвърляне, риболовеца снабден със съответното оборудване, може да хвърли монтажа и стръвта на повече от 180 метра. 

Миналият път писах за хвърляне, най-често използувано при улов на шаран- хвърляне над главата, което използват 95% от риболовците-шаранджии.Това е много гъвкав способ за хвърляне използван от повечето риболовци през по-голяма част от времето.

Но този път искам да напиша за много мощна техника на хвърляне, с помощта на която, изпълнявайки я правилно, можеда се хвърли значително повече от 200 ярда ( ярд = 0.9144 м ).Той може да се използва в сложни условия на риболов,така както и хвърлянето над главата.Ако искате да получите голямо преимущество за сметка на дистанцията, на която можете да ловите, вие сте ДЛЪЖНИ да прочетете тази статия.

Преди да продължа, съм длъжен да подчертая, че силите, прилагани при този начин на хвърляне, проверяват пределните възможности на бланките (пръчките), на която и да е шаранджийска въдица, и рязко изобличава нейните слаби места.Помнете за това, моля, уверете се в това, че вашите въдици са подходящи за такава работа.Пускат се много добри въдици, и аз бих се посъветвал преди да избера въдица, защото въдица способна да се справи с този начин на хвърляне, няма да е евтина.

Имал съм порядъчно число случаи на счупване на бланките при изпълняване на хвърлянето по този способ, но ако изберете качествена въдица, предназначена за далечно хвърляне, и изпълните хвърлянето правилно, не трябва да има никакви проблеми.Има две неща, от които трябва да се пазите:
1.Преди изпълняване на хвърлянето уверете се в това, че влакното не се е увило около върха на въдицата, тъй като
това се случва доста често.
2.Хвърлянето започвайте БАВНО, а скорост и сила използвайте (придайте) в края на хвърлянето.

За достигане на максимална ефективност предпочитани са 13-фунтови въдици, тъй като те позволяват да се направи голяма дъга, но мощните 12-фунтови също могат добре да се справят с тази задача.Тестовата крива на въдицата трябва да бъде не по-малка от 3 1/2 фунта, тъй като унивесалното хвърляне ще сгъне въдицата така, че въдици с по-малък тест не могат да се справят.Това се изразява в намаляване на далечината на хвърлянето, тъй като въдицата със всички сили ще се мъчи да се справи с напрежението и сгъването, на които е подложена.

И отново изискванията за безопасност имат най-важно значение.Необходим е здрав Шоклидер.Berkley whiplash 85 фунтов е добър избор.Убедете се, че дължината на Шоклидера е достатъчна, за да може да направите не по-малко от 5 оборота на шпулата и да осигурите необходимото провисване на влакното.Кожен напръстник е задължителен, и че пред вас има достатъчно свободно пространство за хвърляне, тъй като то може/ще бъде много надалече!!!

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ НА УНИВЕРСАЛНОТО ХВЪРЛЯНЕ 
Универсалното хвърляне се използва както за единична стръв, така и за ПВА торбички.Ако ловите на водоем, където рибата дава надалече, намираща се зад пределните възможности на обикновенното хвърляне, и искате да доставите там стръвта, този способ се явява идеално решение.Можете да хвърлите стръв и монтажи в участъци, където по-рано никой не е ловил риба.Много често тези места се оказват прекрасни места за разполагане на стръвта.

КАК „РАБОТИ“ ХВЪРЛЯНЕТО 
Механиката на универлното хвърляне работи по такъв начин, че въдицата се сгъва много по-силно отколкото при
обикновенното хвърляне над главата, което на свой ред придава по-висока скорост на върха на въдицата и тежестта, което е необходимо за получаване на голяма дистанция.По-ранното сгъване се достига за сметка на разполагане на тежестта по-ниско от върха на въдицата.

За да се убедите в това, колко лесно се натоварва въдицата с помощта на тежест, лежаща по-ниско от върха, с приятеля си можете да направите прост експеримент.

Държейки въдицата така както при вадене на риба, нека тежестта виси от върха на въдицата така както при обикновенно хвърляне над главата с провисване на влакното до мястото насъединяване на двете бланки.
Помолете вашият приятел да дърпа тежестта надолу, и се опитайте да удържите въдицата неподвижно.Силите натискащи надолу, ще направят тази задача трудна.
Докато се опитвате да удържите въдицата, обърнете внимание колко се е сгънала тя !!!

Повторете експеримента с тази разлика,че тежестта няма да се тегли само надолу а и по посока на този, който държи въдицата.Обърнете внимание, колко трудно се удържа въдицата, когато тя се сгъне като в предния опит.Разликата ще бъде очевидна.Ето това е тази сила, която трябва да се приложи предварително, за да се натовари въдицата до такава степен, обърнете внимание колко е голяма тя !!!

КАК ДА ИЗПЪЛНИМ ХВЪРЛЯНЕТО 
Правилното изпълняване на хвърлянето изисква такова изходно положение на тялото, което ще бъде много необичайно за повечето от вас.
Разучаването на това положение най-добре да е без тежест и монтаж, използувайки само въдицата, до тогава докато напълно не усвоите техниката на хвърляне (изходното положение на тялото ясно е показано на фотографиите).
Първи елемент – краката.Те трябва да са под ъгъл 45 градуса по посока на хвърлянето и е по-удобно да са леко раздалечени (единия по-напред, другия по-назад б.п) – това е доста естественна позиция за хвърляне.

Следващият елемент за правилното изходно положение на тялото ще е малко несвойствен за повечето от вас, тъй като талията е завъртяна по такъв начин, че гърдите се оказват под прав ъгъл на посоката на хвърляне.Лявата ръка е изправена и се намира малко над нивото на главата, а дясната ръка е малко сгъната за удобство, и че въдицата да насочена надолу, а нейният врех да е на дюйм от земята.

4faa77ed065dcfa845bb6013345efdbcГледайки фото 1, ще видите как изглежда изходното положение на тялото отстрани, обърнете внимание, колко високо се намира лявата ръка – това отново трябва да помогне за получаване на голям лост и голяма дъга.

Главата трябва да е обърната с лице към целта, но трябва да се гледа над нея, за да се спре хвърлянето, ако сме го направили прекалено ниско.

РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕЖЕСТТА 
Настана време да се направи опит за хвърляне.След заемане на изходно положение, е необходимо правилно да се разположи тежестта.Тя трябва да се разполага на линията между върха на въдицата и вашата лява пета (ако фотографиите ви дават за това много по-добра представа).Тежестта и монтажа ще лежат на земята.Аз разположих кофа за захранка на това място където ще лежи тежестта при изпълняване на хвърлянето.То е на земята преди върха на въдицата виж Фото 2.

e8960cde1da834f98f480671920df81bНе се впечатлявайте че монтажа се намира на земята, тъй като в процеса на хвърляне той напълно ще се повдигне и няма да се окаже там, където може да се закачи за клонки, корени, трева и т.н.
Ако все пак се безспокоите за това, просто сложете монтажа на капака на кофата за захранка или на нещо гладко и твърдо.Земята често е влажна, затова ПВА торбичките трябва да се полагат на сухо.Капака на кофата за захранка идеално става за случая.
Когато всичко е поставено в положението показано на фотографията, време е да хвърлим.Отначало направете това меко, тъй като допълнителното сгъване ще ви въздейства и тежестта ще полети по-високо отколкото е необходимо за далечен полет.
След няколко хвърляния съгласуването ви ще се подобри, и ще можете да увеличите силата на хвърляне, ако ви стане удобно да изполувате този начин, но затова се изискват време и тренировки.

ТОЧНА НАСТРОЙКА 
Има няколко неща, които могат да придвижат хвърлянето до неговите пределни възможности, и повярвайте ми, вниманието към дреболиите ще позволи да се увеличи разстоянието.
1.Малката „стръв“ предизвиква по-малко съпротивление на въздуха, и аз много рядко използвам „стръв“ по-голяма от 14мм.За екстремни ситуации най-добре да се ползват 10мм „стръв“ (в руския превод е използвана наживка – жива рибка, стръв, захранка в ПВА или нещо подобно -б.п.)
2.Ако при изпълняване на хвърлянето въдицата с малко по-твърда, увеличете провисването на влакното, ако е по-мека, намалете го.Добра отправна точка е долния водач.
3.Използвайте тежести с аеродинамична форма.Тежестите FOx са едни от тях, които аз ползвам.
4.Използвайте къси поводи, за да удържате „стръвта“ в процеса на летене около тежестта.
5.За намаляване на триенето запълвайте шпулата с влакно до ръба.
6.Тънка корда или шнур ще позволи по голяма далечина, но избирайки здравината на влакното помнете за тревата, корените и т.н.
7.За далечно хвърляне използвайте тежести не по-леки от 3 унции ( 1 унция=28.3 гр.)
8.Най-долните водачи с диаметър 50мм са идеални за намаляване на триенето и помагат да се увеличи далечината на хвърляне, и това е било доказвано многократно, особенно при използване на по-дебели влакна (10 фунта и повече).
9.Тренирайте винаги когато имате свободно време – това е единственият път към съвършенство.
10.Гледайте над целта – не в нея.

ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА РИБАТА 
При неправилно използване на плетени Шоклидери има възможност да се повреди рибата.
Един от основните проблеми се състои в това, че плетеното влакно има много малка дебелина.В процеса на изваждане на рибата влакното може да се трие в нея отстрани, да предизвика порязвания, задиране за люспите и това трябва да се избягва на всяка цена.
За избягване на това монтажа използван с плетени лидери ( а бих казал и монтажа хеликоптер) трябва да имат тръбичка (шлауха ?) със съответната дължина или лидкор.Аз почти винаги избирам лидкор.
Дължината на тръбичката или лидкора трябва да е примерно 3 фута ( 1 фут= 30.48см ).Тази дължина е идеална.
Възлите, използувани за съединяване на плетения Шоклидер и основното влакно, трябва свободно да преминават през всички компоненти на монтажа.Могат да се използуват разни , моите любими са насрещните Гринери.
Аз винаги присъединявам лидкора към плетения лидер с помощта на иглен възел. Той има много обтекаема форма и леко минава през гумените стопери.
Независимо от това какъв възел ще изберете, няколко пъти го прекарайте през компонентите на монтажа за да се убедите, че минава леко, тъй като това е единственият шанс за рибата да се избави от тежестта и Шоклидера, на които е изпълнен монтажа Хеликоптер.

Ако в процеса на хвърляне почувствате подозрение, че през водачите на въдицата е преминала „брада“, премахнете я ( с изрязване на влакно – б.п),тъй като „брадата“ може да превърне съвършенно безопасния монтаж в смъртна опасност, ако влакното се скъса над „брадата“.При най малко съмнение – отстранете влакно.

ПОТЕНЦИАЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ХВЪРЛЯНЕТО

Тука автора казва,че на постоянно натоварени с народ водоеми можем да хвърлим стръв и монтаж в участък извън този така наречен пресинг и това може да ни донесе плодове. Лично той е хвърлял 230 ярда Само с Тежест, но практически с добро оборудване може да се хвърли на 170 ярда със „стръв“.

И така – аз описах последователността на изпълняване на хвърлянето, както го направих и за хвърляне над главата.
Обърнете внимание на това, че въдицата се движи НАД ГЛАВАТА, а не странично – това е голяма грешка (странично -б.п) при този вид хвърляне.
Погледнете фотографии 3,4,5 на които изходното положение е показано под друг ъгъл.Това трябва да ви помогне да си изясните в какво положение трябва да бъдат тежест,ръце и тяло.Помнете – първият път хвърляйте бавно.

Скоро ще се завърна с още няколко метода за екстермално далечен улов на Шарани.

Доскоро!

Превел: Бачо Илия

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

One comment

  1. Ще видим на кастинга тази година кой какво е научил. Само не канете румънците пак 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *