ribolowen magazin

Вятарът и шарана

BracaK0001Много и разнообразни са факторите, които влияят на успешния риболов, а метеорологичните фактори са едни от тях. Самата поява на вятъра е сигнал за промяна в атмосферното налягане и температурата на въздуха. За ползата от вятъра, мненията на различните риболовци са различни. Ако едните твърдят, че шаранът следва вятъра и е по-добре да се риболовства с лице срещу вятъра, други твърдят обратното – посоката на вятъра няма никакво значение за успеха на риболова. Аз посоката на вятъра я схващам по следния начин: Вятъра размества водните пластове и по този начин водата се обогатява с кислород, бързо се охлажда или затопля (зависи от температурата на въздуха) и течението разнася разни дребни животинки и хранителни частици с които рибата се храни. На места с малка дълбочина силното течение размътва силно водата и рибата бяга в по-дълбоките места, там където силният вятър не внася такива промени в микросредата. Риболовствайки в различни ситуации, с вятър и без вятър, ми е направило впечатление, че на места където при тихо време не мога да хвана риба, при появата на вятър нещата се обръщат на 180 градуса и тези места стават най-резултатни.

     Преди си мислех, че е хубаво когато посоката на вятъра съвпада с посоката на риболова само защото не препятства хвърлянето и самия риболов. Но от както прочетох следната поговорка – “Когато вятърът духа от запад риболовът е добър. Когато вятърът духа от изток риболовът е слаб. Когато вятърът духа от север риболовецът не напуска своя дом, когато вятърът духа от юг носи стръвта направо в рибната уста” (“When the wind is from the west the fishing is best. When the wind is from the east the fishing is least.When the wind is from the north the fishermen can’t go forth. When the wind is from the south it blows the bait in the fishes’ mouth”), от тогава обръщам много по-голямо внимание на вятъра. От второстепенен фактор влияещ на риболова за мен той се превърна в първостепенен.
     В интерес на истината, още някои особености на вятъра имат значение за риболова. Много е важно температурата на вятъра – дали той е топъл или студен в сравнение с температурата на водата. Тук няма някаква строго фиксирана граница за температурата на вятъра (въздуха), важното е каква е тя спрямо температурата на водата. Ако температурата на водата е 15 градуса, а тази на въздуха е 17 градуса, то при полъх на вятъра температурата на водата ще се повишава, съответно вятърът е топъл. Ако температурата на водата е 20 градуса, а на въздуха 17 – то тогава вятърът е студен. Когато вятърът е топъл и ловим праз топлите годишни сезони, тогава шаранът избира дълбоките води на водоема, там където водата е все още хладка и той може да се храни нормално и обратното – когато вятърът е студен и риболовът е през топлите сезони, тогава шаранът следва вятърът. През студените периоди температурата на вятъра играе точно противоположната роля за поведението на шарана.
     Важна е и силата на вятъра. Много добър ефект върху шарана има силният вятър, който прави големи вълни и ги тласка към ветровитата страна. За съжаление нищо не може да бъде идеално, колкото и слука да носи този вятър истинско мъчение е да се риболовства при това положение. Никак не е приятно да стоиш на този бряг. Да заметнеш на желаното място почти винаги е “мисия невъзможна”. Винаги се получава и корем, който трудно се обира за да се изпъне правилно линията, докато се опъне стръвта често се е преместила прекалено много наляво или надясно. Тогава се получават и лошите оплитания на въдици. Колко голяма трябва да е тежестта на линията при вкаран монтаж на 150-200 м така че вятърът и напорът на вълните да не я отмести? Няма такава тежест, освен ако вместо тежест сложите котва! Течението постоянно носи плаващи предмети, които се удрят по линията и карат сигнализаторите да пищят, носи водорасли и още куп неща които се оплитат във влакното и линията става супер груба и нечувствителна. Построяването на лагер също е от трудните неща в тази ситуация. Така трябва да обърнете лагера, че да можете хем да наблюдавате въдиците хем вятърът да не ви бие в лицето и да не ви издува платката, че може дори и да ви я отнесе. Затова винаги входа на платката или навеса се слага перпендикулярно на брега. Хубаво е родпода да е закрепен хубаво за земята. Употребата на разни захващащи скоби или ластици е препоръчително. Хубаво е върховете на въдиците да са под водата, а ако е по-голяма дълбочината и употребата на “back leads” които помагат линията да лежи на дъното и да не се закачат за нея разни свободно плаващи боклуци и предмети.
     Друго важно нещо за вятъра е неговата постоянност. Вятър който духа без да променя интензитета си за дълъг период от време (повече от един ден) е много по подходящ от краткотрайния вятър. Тази теория толкова пъти съм я проверил на Власин, там където ходя най-много за шаран, че за мен е придобила силата на закон. Но това не означава че съм установил тази закономерност само там, същата зависимост я установих и на Световната купа по риболов на шаран в Румъния на Радута през 2002 година. Там ситуацията беше следната: Когато отидохме на нашето място имахме огромни трудности да си построим лагера, вятъра духаше много силно и право в лицата ни, температурата на който беше нарастваща от предходните няколко хладни дни. Сондирането, проверката на дъното и поставянето на шамандури беше ужасно тежко, дори непосилно. Първите три дни ловихме в ужасно време, беше много трудно да храним с ракети и да ловим на едно и също място. На четвъртия ден настъпи коренна промяна. Изгря слънце, вятърът утихна и водата стана като огледало. Забелязваха се в далечината риби как играеха по повърхността на водата, но уви, такива дистанции при замятане от ръка са недостижими. Единственото тогава на което се надявахме е да почне да духа отново вятър. Дочакахме и този ден и отново имахме много уловени риби. И другите риболовци, които ловиха по същото време и при същите условия на езерото Сарулести споделиха, че докато е имало вятър е имало и слука, когато е спрял вятърът и при тях е настанало мъртвило.
     Вятър, който постоянно мени посоката и своя интензитет е нещото което най-малко желая да виждам. Сигурно и вие сте попадали по време на риболов в ситуации когато вятърът мени своята посока и интензитет и знаете, че при такова време на успех не може да се разчита. Когато сега се замисля и си погледна статистиката никога не съм имал успех при такова време.
     На малки, затворени водоеми, които са богати на риба ситуацията при появата на малко по-силен вятър след период на затишие е друга. Тук се забелязва активност на рибата но за кратък период, след което рибата спира пак да кълве. Това е най-силно изразено през летните периоди, когато за водата се казва че е мъртвило. При появата на вятър рибата моментално го следва и отива към срещуветрения бряг. Това не означава, че рибата е най-активна в самия облак, който течението завихря, но при всички положения е много по-активна отколкото от подветрената страна. Какво е значението на вятъра за малките водоеми могат най-добре да ви кажат състезателите по риболов на шаран, чиито успех много често зависи от това дали вятърът е на “тяхна страна”.
     Каква е ситуацията през зимата, през късната есен и през ранната пролет? От температурата на водата пряко зависи активността на рибата. С нарастването на температурата на водата шаранът се храни по-често, защото метаболизмът му зависи пряко от околната температура и му позволява да преработва по-бързо храната при по-висока такава. Ситуацията в студените периоди, когато температурата на водата е ниска и шаранът се намира в дълбоките ями, там където водата е по-топла, при появата на вятър е различна. Тогава такова огромно значение както през другите периоди на вятъра няма или е съвсем малко. С повишаването на температурата рано напролет, когато плитките места се загряват най-бързо и рибата обикновено се намира точно там. Тогава топлият вятър има положително влияние върху рибата, докато студеният вятър връща рибата обратно в дълбоката вода.
     И на края да заключа: Предимството което носи вятъра бих го ограничил в период от средата на април до края на септември. През този период риболовът на подветрени места би бил неуспешен, но на места където вятърът е срещу лицето ви шансът ви за успех е много по-голям. Не трябва да забравяте и местата където шаранът винаги има изобилие от храна, а това са места като прагове, подводни препятствия, канали, това са винаги актуалните “топ” места. С вятър или не – Наслука!
Бранислав Ковачевич
Превел: Мартин Дойчинов
riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *