Home » Техника и Тактика » Влакна и поводи Climax, Trophy Carp, Combi link Stiff и Combi link Soft – ревю

Влакна и поводи Climax, Trophy Carp, Combi link Stiff и Combi link Soft – ревю

Задава се зима и ми трябват фини и меки поводи – все пак рибите стават много по- мудни и не се хранят с обичайното лятно-есенно настървение. А за да има резултат, всеки детайл в монтажа е от значение – малки куки, меки и тънки поводи и прочие.

 От доста време заглеждах новата програма на Climax Carp Trophy и реших да ги пробвам. Все пак цената им е относително ниска и позволява финансово безболезна проба J.
Soft и Stiff Link Rig материали с дебелина 20 либри – мисля, че ще ми вършат работа. Бих избрал и по-тънки, но към този момент не предлагат на пазара.
И двата повода са с покритие, като съответно при Soft e меко, а при Stiff е твърдо. Логично! На цвят са тъмнозелени, бих казал почти черни. Идеално се сливат с тъмно оцветеното дъно през есента и началото на зимата – период, когато всичко под водата гние.
Мекия повод го взех, за да го ползвам при по-предпазливи и плахи риби с дънна стръв, а твърдия повод реших да не го беля, за да си остане относително твърд, така бент-ефекта на монтажа се подобрява. Ползвам го с плуваща или неутрално балансирана стръв – трябва по всякакъв начин да улесняваме рибите в поемането на стръвта и да ги затрудняваме в изплюването, особено сега, когато температурата на водата е ниска и кълването става все по-рядко.
Не трябва да чакаме рибата, а трябва да я търсим. Тази максима в студената вода предполага и по-чести презамятания. Затова ми трябваше и повод с покритие, за да не чакам напразно с оплетен монтаж около тежестта.
Тестът в реални условия беше на CarpBG 2009 Close season Suki Lake – 6-8 ноември. Температурата на водата на брега беше 10 градуса, а предполагам, че на дълбочина 3-4 метра, на каквато ловяхме, бе не повече от 12 градуса. С други думи – студена, но не дотам, че рибите да изпадат в зимна летаргия.
Поводите, които бях избрал, дадоха ефект. Имах 6 удара, от които, за съжаление, само един мерен шаран. Минималистичният подход, който бях избрал – малко захранка, малка стръв и фин монтаж, даде резултати и в крайна сметка успяхме да завършим трети.
Сърцевината на Combi Stiff Link е направена от Dyneema, материал с минимална, почти нулева разтегливост. Обвита е в твърдо и бързо потъващо покритие. Combi Soft Link е същият като Soft-a, но с омекотено и утежнено покритие, което позволява повода да прилегне плътно към дъното. А с обеленото покритие същевременно да успява да приспи бдителността и на най-подозрителните и плашливи шарани.
Като цяло съм доста доволен от предлаганото качество и ниската цена. Нещо различно на пазара, което определено трябва да се пробва. Шпулите са с по 20 метра от повода.
Може би, като минус бих отчел наличието в каталога само на една дебелина/здравина. Гамата от 15 до 25 либри трябва да е пълна, за да задоволи напълно всички потребности. От OCKERT  явно са избрали златната среда от 20 lb за начало и засега се справят отлично.

CarpBG Team

Този продукт, както и всички други на фирмата Climax, можете да намерите на www.altmex.com
Адрес за контакти: ул. „Фритьоф Нансен“ 25 Б, София, 1000
Телефон: (+359) 2 9806214

Check Also

ПВА стринг

ПВА стрънг – позабравена тактика ПВА продуктите предизвикаха революция в шаранджийския риболов още със самото …

От кълването до кепчето

Борбата с шарана се печели с техника, тъй като често се случва да бъде много, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *