ribolowen magazin

TWO TONE, ЛЕГЕНДАРНИЯТ ШАРАН

TWO TONE, ЛЕГЕНДАРНИЯТ ШАРАН

Най-големият шаран на Великобритания бе намерен мъртъв. Огромният огледален шаран, познат като Two Tone (в превод Два Цвята), живееше в езерото Конингбрук в Кент. Пътят му към рекордната слава започна през 2001 година, когато е уловен от Тери Глебьоска, с тегло 59,7 lb. Като през следващите седем години е хващан още шест пъти. С най-голямо тегло от 67, 14 lb. е хванат от Остин Холнес през август 2008 г.

Два Цвята е открит да плува на повърхността на езерото Конингбрук в Кент. Смята се, че той е бил на около 45 години и е починал от старост.
Рибата е улавяна само веднъж или два пъти в годината, общо 50 пъти в целия си живот, което го направи ценен улов за въдичарите от цялата страна.
Шаранът получил прякора „разбиващият семейства”, заради безбройните часове, които някои рибари прекарали в опит да го уловят.
Това бе шаранът, който всеки искаше да хване. Легендарен шаран, известен с огромните си размери и хитър нрав.
Мнозина риболовци са прекарали и по 15 години, опитвайки се да уловят ТТ, който, с приблизително 68-те си либри, бе най-тежкият шаран във Великобритания.
Крис Логсдън, управител на Mid-Kent Fisheries, които са собственици на Конингбрук, разкри как са разбрали за трагичното събитие.
„Няколко рибари ни се обадиха, за да кажат, че са видели огромен шаран да плува на повърхността на водата, носен от вятъра и теченията. Те предполагаха, че е ТТ (Two Tone). Тогава аз и синът ми отидохме на място, за да видим какво става. И да, беше точно той – ТТ, бях ужасно разстроен!”
 „Той изкара тежка зима, последвана от също толкова студена и тежка пролет, но по него нямаше никакви белези. Просто бе твърде стар – може би 40 или 45 годишен. Това е много тъжно, защото това е краят на една ера, ерата на ТТ като част от риболовната история на Великобритания. Беше преместен при нас в Конингбрук през 1982 с тегло от 12 lb. за да се превърне в неколкократен рекорд на Великобритания от 2001 до момента”, добави той.
„ТТ бе звездното стъпало за всеки шаранджия във Великобритания. Няма шаранджия, който да не се е опитвал да го хване, като повечето опити са завършвали с неуспех. Неговата хитрост и опит, натрупан през годините, го предаваха само веднъж, най-много два пъти годишно. Някои шаранджии са прекарали голяма част от живота си в опити да го хванат” – заяви Кент.
Лий Джаксън, 53 годишен шаранджия от световна класа, написа книга, наречена „Just For The Record; My Quest For Two Tone” (Само за рекорда – моето преследване на ТТ), Той казва: „Прекарвах по 50 часа седмично в продължение на шест години в опити да хвана ТТ ,преди да успея да го сторя.”
“За всеки, който е преследвал Two Tone, то се бе превърнало в мания и обсебване. Малцина бяха достатъчно големи късметлии, за да успеят да го уловят. Улавяне, което се бе превърнало в най-голямото им постижение в тяхната шаранджийска кариера.”
Новината за неговата смърт за часове обиколи Великобритания и светът, като форуми, блогове и профили в социални мрежи бяха наводнени със съболезнования.
Едно от многото послания бе следното „Наистина велика риба, която можеше да сбъдне една мечта на мнозина. Но малцина бяха късметлиите, които имаха честа тя да посети техните кепове.”
2001 –  59 lb 7 oz – Тери Глебьоска
2001 – 59 lb 12 oz – Марк Толанд
2001 –  61 lb – Гари Бейс
2002 – 61 lb 7 oz – Лии Джаксън
2004 – 64 lb 5 oz – Джон Пак
2005 – 64 lb 14 oz – Саймън Батър
2008 – 67 lb – Джон Бърд
2008 – 67 lb 14 oz – Остин Холнес

 TWO TONE, ЛЕГЕНДАРНИЯТ ШАРАН

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *