Home » Новини » Недостатъците на шаранаджийството

Недостатъците на шаранаджийството

Всички ние обичаме спорта си, но като всеки, потънал много в своето хоби, спорт или индустрия, има толкова много неща, които ни дразнят, колкото и такива, които ни привличат. Риболовът на шарани не е изключение. Използвайки социалните медии, е проведено проучване сред 2500 шаранджии, които са запитани какво не харесват в хобито си. Днес ще разкрием какво отговориха те, но преди да започнем с негативните страни, важно е да уточним, че всеки, който е отдаден на нещо, има доста забележки по въпроса.

32225_2_360

Защо отивате за риба?

Има стотици позитиви в нашето хоби, за повечето от нас те не са задължително в рибата, която ще хванат (или ще опитат да хванат), а в опита, уединението и спокойствието, така че ето някои от позитивните черти на риболова на шарани:
     1. Уединението, спокойствието и това да си далеч от ежедневната лудница
     2. Да упражняваш съобразителността си срещу достоен противник
     3. Да хванеш шаран
     4. Купищата вицове за риболовци
     5. Природата и пейзажа, на местата, на които ходите за риба
     6. Това, че сте на открито
     7. Състезанието
     8. Адреналина от свирещия сигнализатор
     9. Тактиките и стратегията
    10. Барбекюто и бирата

Какво не харесвате в риболова на шарани?

Този въпрос ни води към целта на тази статия, в която искаме да подчертаем нещата, които не харесваме в тази сфера, защото ако разгледаме твърденията на всички, всеки от тези недостатъци може да бъде променен, а ако погледнем всички хубави неща в нашия спорт, никое от тях никога няма да се промени.

Изтъкването на негативните страни е пътят напред за всяка индустрия, трябва да се научите и адаптирате към това да сте по-добри от останалите и точно на това залага проучването.

Запитани 2500 шаранаджии, кое ги дразни най-много при лова на шарани те отговарят следното:
43% – шумните сигнализатори
15% – пияните рибари
11% – твърде много правила и ограничения на водоема
10% – кражбите, продажбите и „спасяването”  на рибата
8% – „Най“-известните рибари
6% – пешеходци в района, които те оглеждат, като панаирна мечка
5% – цената на топчетата
2% – пренаселването на водоемите с риболовци

Резултатите

Списъкът показва резултатите от проучването и ясно се вижда, че най-често не се харесват рибарите с твърде шумни сигнализатори, въпреки, че са близо до въдиците си, а някои дори използват и приемник, който допълнително увеличава шума. Включително и хора, които постоянно подръпват влакната, карайки сигнализаторите им да пищят. Това наистина е нещо, което опъва нервите на много рибари.

На второ място с 15 процента от гласовете се класираха „препилите рибари“, не говорим за изпиването на няколко бутилки бира на брега, всички го правим, става дума за шумни, буйни групи от подивели рибари, които отиват за риба с единствената цел да се натряскат.

Друг забележителен недостатък в списъка са „твърде многото правила за мястото“, не можем да не се съгласим с това – на определени водоеми има изисквания дори за стръвта, която ще се използва. Странните и непрактични правила отблъскват от водоема много шаранджии.

Истинският смисъл от всичко това

Всички неща, които рибарите не харесват в спорта, могат да бъдат променени, има ситуации от реалния живот, които биха отказали рибарите от арендованите водоеми. Така че, ако имате такъв водоем, вземете си бележка, защото можете да изгубите шаранаджии заради изброените горе факти. Изцяло във ваши ръце е да промените тези неща.

 

Check Also

Международна изложба ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ 30.03-03.04.2016

Международната изложба  ПРИРОДА, ЛОВ РИБОЛОВ е най-мащабният в България форум за опазването на природните богатства  …

10  неща от които тайно се страхувам на брега

На пръв поглед – най-обикновените неща карат кръвта ви да се смрази. Ето 10-те най–страшни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *