Home » Как да » PVA – как да извлечем максимума от всяка ситуация

PVA – как да извлечем максимума от всяка ситуация

PVA-то, както и всички други водоразтворими продукти, които се разтварят, разпадат или свиват, са много добър помощник на всеки риболовец. Прилагателното „полезни” дори е доста слабо, защото мнозина не могат да си представят преследването на шаран без помощта на PVA продуктите. Може би, сте се запознали с нашият материал за PVA метод на риболов, и ако не ви е станало ясно, сега ще обясним още по-подробно PVA продуктите.

Започвайки от ПВА конците, преминавайки към лентите, пликчетата, мрежите, та до пяната, ще ви покажа, как всеки един продукт е незаменим помощник, ако, разбира се, се употребява правилно и в подходящата ситуация. Изпълнявайки едно основно предназначение – да доставят концентрирано  захранка до нашия монтаж, мнозина смятат, че всичките продукти са взаимозаменяеми и спират своя избор само на един-два продукта от цялата гама. Това, разбира се, не е така. И вие трябва да имате всеки един от тях в своя арсенал, в готовност да реагирате на всяка една ситуация на всеки един водоем.

PVA Cord3_resize

Това е водоразтворим конец, съставен от няколко усукани PVA нишки. Добър помощник за бързата направа на стригери, привързване на пликчета, закрепяне на косъма към стеблото на куката, за предотвратяване оплитането при кастинг и др.

Когато подготвяте стрингер (низ от топчета), добре е да прокарате иглата няколкократно през топчето, за да разширите неговия отвор. Това ще спомогне да направите вашия стрингер сбит, за по-малко съпротивление при кастинг, а същевременно водата ще проникне бързо и лесно до конеца и ще го разтопи.

Съставен от няколко усукани нишки, това предполага и лесното му разплитане. Защо да го разплитате ли? Защото при студена вода ПВА продуктите се разтварят много бавно и е хубаво да ползваме по-тънки такива. Така, когато разсукате конеца, вие ще имате няколко тънки нишки, които можете да ползвате една по една.

2_resize

PVA String

Отново конец, но този е направен от оплитането на няколко нишки. По-дебел от PVA Cord конеца, той може да се използва за същите ситуации, но за предпочитане  през топлите месеци на годината. Колкото по-топла е водата, толкова по-бързо разтваря pva продуктите, и обратно.

PVA Tape

1_resize

Това е лента, която може би покрива най-много ситуации от останалите материали за стрингери и привързване. Можете да я използвате за стрингер, за връзване на PVA пликчета или за да прикриете отвора на куката между стеблото и жилото ú. Това се прави в ситуации, когато се налага да ловим върху килим от треви и водорасли или върху много и разнообразни дребни неща, които могат да се заглавят в отвора на куката и да направят нашия монтаж неработещ. Омотайте два пъти стеблото и жилото на куката. Така ще закриете отвора и ще прикрепите стабилно косъма към куката, за да не се оплете и той при замятането на монтажа.
Можете да срещнете този продукт и под името PVA тиксо, което не е грешно. Прилича на такова, а и изпълнява много сродни функции с канцеларския си братовчед. Просто навлажнете края и залепете. PVA лентата може, освен от микрофилм, да бъде и от оплетени нишки. Тя, както и PVA Cord-a, се използва в по-топли води през летния сезон.

PVA Bags

Пликчетата, които по размери, по дебелина и по форма са стотици. Те са този продукт от цялата PVA гама, който е най-предпочитан и най-лесен за употреба.  В тях, освен сух, стандартния Стик Микс, пелети, натрошени или цели топчета, може да се слага и течност за силна атракция без хранителна стойност.

Това е продуктът, който може да се нарече кастингов. Всеки друг PVA продукт създава втори център с тежест по линията на замятане. Това пречи много при опити за постигане на големи дистанции.  При употребата на PVA пликче е възможно целият монтаж, заедно с тежестта, да се пусне вътре при захранката и всичкото това да лети в пакет. Така утежнението по линията е концентрирано в една точка и дистанции над 90 метра, с подходяща въдица, разбира се, не са проблем.

Дебелината на PVA филма, от който са направени пликчетата, определя и времето, за което те се разтварят във водата. Използвайте най-тънките пликчета, за да сте сигурни, че дори и в студена вода те ще се разтворят напълно. При риболов в ситуации, когато се налага презентиране на стръвта и захранката на големи дълбочини и топла вода, PVA пликчетата се разтварят, преди да са достигнали дъното на водоема. В тези случаи двойното подсигуряване е спасението. Просто пуснете готовия PVA пакет в още едно PVA пликче – така се забавя разтварянето. Затова пък обратната процедура с по-дебели пликчета е невъзможна.

Нека ви подскажа как лесно и бързо да приготвяте вашите PVA пликчета. Защото ситуациите с пълненето, когато се опитвате да разтворите пликчето с два пръста на едната ръка и да пълните с другата, са абсурдно трудни и бавни. Вземете една PVC папка и изрежете правоъгълно парче с размери около 10см в ширина и дължина – поне два пъти по-голяма от ширината на най-широките си пликчета, които смятате да ползвате. Увийте на руло това парче PVC и го поставете в пликчето. То ще се развие точно толкова, че да изпъне стените на торбичката и под формата на цилиндър самò ще застане изправено. Вече пълненето и тъпкането е фасулска работа. Поставяте най-отдолу куката със стръвта и засипвате с малко пелети, след което добавяте и тежестта, а най-отгоре слагате и стик микса, който сте приготвили. Натъпчете хубаво, така, че да изкарате целия въздух и привържете с конец, лента или просто наплюнчете и залепете отвора отгоре. Подлепете, отново със слюнка, ушенцата от долния край на пликчето. Така ще му придадете по-аеродинамична форма, което ще намали съпротивлението му при полета.

PVA Foam8_resize

Брилянтен PVA продукт, без който в много ситуации ще сме загубени. Основното приложение на PVA пяната е да защити жилото на куката при падането ú върху дъното на водоема. Като допълнителен бонус ефект може да се отчете това, че пяната, скоро след това изплува, може да се използва като маркер ориентир за захранване. Монтирането на пяната става бързо и лесно – просто забийте жилото на куката в хоризонталната среда на пяната, наплюнчете в двата края и стиснете около стеблото на куката.  Така пяната ще се залепи, прикривайки жилото на куката и прикрепяйки косъма до стеблото ú. С един продукт – два заека! Работещ монтаж на дъното с правилно презентиран косъм и чист отвор на куката, готов да се забоде в първата шаранска уста, засмукала стръвта.

5_resizePVA Mesh

Това е най-често използвания продукт от всеки шаранджия в наши дни. Те се различават по начин на сплитане на нишките, по дебелина на материала, по око на оплетката и по ширина на чорапа. Както сами можете да се убедите, от всичките тези опции е възможно да съществуват стотици варианти на пва мрежите. Всеки един предполага използването му в различни ситуации и с различни компоненти на захранката.

Пълните, тъпчете, връзвате два възела, закачате и замятате… това е риболова, а дали ще клъвне риба, това е друг въпрос.

Check Also

Как да балансираме монтаж ”Снежен човек”

За тези които не са запознати с гореспоменатия монтаж поясняваме, че това е монтаж когато …

Как да балансираме стръвта

Балансираната стръв е най-универсалната стръв, която можем да ползваме. Дали ще балансираме единичен тигров фъстък …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *