Home » Как да » D-Rig, CARPLINQ – как да го вържем

D-Rig, CARPLINQ – как да го вържем

D-Rig, CARPLINQ

1. Classic Boilie Hooks No:4;
2. Fluoro Core, Dark Brown, 30 lb.;
3. Tungsten weighted silicon tube, Olive Green;
4. Rolling Swivel, size 8;
5. Flat Pear, Inline Lead, Green;
6. Round Rig Rings, 31 mm.;
7. Maggot Clips, 25 mm.;
8. Bait Band, 10 mm. – (вариант);
9. Stainless Steel Braid Scissors.

Вземете една кука Classic Boilie Hooks четвърти номер и около 30 сантиметра повод Fluoro Core 30 lb. Завържете в свободния край излизащ от шпулата един Rolling swivel, като се стараете в самият възел да участва и сърцевината на монтажа – в случаят флуорокарбона. Така ще бъдете сигурни, че той няма да „играе” в сърцевината на повода.
 
Fluoro Core – С този повод всеки шаранджия може много лесно данаправи комби монтаж без да е необходимо от допълнителни възли между плетеното влакно и флуорокарбона, които да отслабват самия монтаж. Така изглежда по-добреи е по-здрав поради липсата на възел. Флуорокарбона в сърцевината на този повод е 100% висококачествен карбон.На шпулата има навити 20 метра от повода. Предлага се в две здравини 20 и 30 либри, а възможните цветове са – камуфлажно зелено, камуфлажно сиво и камуфлажно кафяво.
Classic Boilie Hooks – е кука подходяща за класически монтажи на косъм, както и при употребата на line aligner. Ухото на тази кука е право, а стеблото й е съвсем леко завито навътре за да може при вадене на рибата здравината на захвата в устата на рибата да е по-сигурен и мощен. Стеблото е късо, а отвора за по-добро забождане –един наистина добър избор при направата на почти всички монтажи.Размери от 1 до 8, като за 1 има 6 броя в кутийка, а всички останали са по 10 бр.
Rolling Swivels – вирбелите, въпреки че са толкова малки, те са един от най-важните компоненти на шаранджийските монтажи. Те трябва да бъдат здрави и надеждни и след дълга употреба да продължават да се въртят. Тези вирбели на Carplinq притежават всички тези качества.Размер 8 се вписва идеално във всички клипсове, иналйн тежести и др. 10 броя в пакет. Предлагани размери 6,8 и 10, възможни цветове – матирано черно и никелирани.
Отмерете около 30 сантиметра от повода и отрежете с ножичката. В случаят аз използвам ножичка на Carplinq, защото тя е създадено точно за това – да реже плетено влакно без то да се приплъзва между остриетата, а освен това има и полезно точило за куки. Обелете малко от материала и изрежете част от сърцевината му. Отрязаното парче ще го използваме за направата на ухото на D-rig-a, така че не го изхвърляйте.
 
Stainless Steel Braid Scissors – ножици от неръждаема стомана за рязане на плетено влакно. Назъбените краища на остриетата са проектирани така за да режат лесно мекото плетено влакно без то да се приплъзва. Регулируемият винт в средата придържа двете части в здрав и плътнорежещ захват. Ножичката е с компактен размер и лесно се побира във всяка рибарска чантичка, и същевременно не е толкова малка, че да я губите или да не можете ад я захванете. От едната страна на дръжката има вградено диамантено точило за куки, а ушите на ножичката са лесни и удобни за захват дори и от по-едри ръце.
Започвайки да правим ухото на D-rig монтажа си пригответе халкичките (Round rig rings), вземете избраната кука и отрязаното парче флуорокарбон от сърцевината на повода. На средата на стеблото на куката правите 4-5 намотки и завържете. Аз използвам възел на принципа на „бесилката” (uni knot). Краят сочещ към ухото на куката го изрежете, а на другият край, сочещ извивката на куката нанижете приготвената халкичка. След което промушете през ухото на куката, така че стеблото на куката и извитото влакно да образуват латинската буква D. Отрежете по-голяма част от стърчащият повод, а останалото стопете със заплака, така че да се получи малка главичка, като на кърфица, която да спре излизането на влакното в обратната посока.
Round Rig Rings – вероятно най-малката част от всички шаранджийски монтажи, но пък най-важната при направатана D-rig, Pop up и Blowback монтажи. Кръглата халкичка позволява на стръвта прикрепена към нея лесно да се приплъзва по стеблото на куката или по ухото на Drig-а. Пръстенчетата на Carplinq са с изключително гладка повърхност за да може по-лесно да се приплъзват. Два налични размера 3.7 и 3.1 мм (външен размер) – по 20 броя в кутийка.
Време е да съберем готовият повод и готовата кука. Това отново става с възел Uni knot. Като се стараем меката част на повода да е точно толкова колкото ни трябва – обикновено от порядъка на 1 до 4 см. От тук нататък в зависимост от избраната стръв на халкичката можем да поставим или maggot clips или bait bands (ластичета). Magot clips-а е решение ако за стръв се ползват червеи, както всъщност подсказва и името му, докато с ластика можете да прикрепите всякаква друга стръв.
 
Maggot Clips – клипсове за прикрепване на червеи от изключително тънка тел.За живи червеи, ларви, подобни имитации или комбинация от двете. (Предимствотона имитациите на червеи е, че никога нямада се притеснявате, че сте останали без „стръв” на куката, свалена от дребна лакома риба. Също така силиконовите червеи не могат да се заровят в тинята и да останат незабелязани от шараните). Много финно изострен край за лесното нанизване на стръвта. Просто привържете халката към вашият косъм и монтажа е готов! Десетв кутия.
Bait Band– ластичета за прикрепяне на различна стръв към някои шаранджийски монтажи. Популярна е при използването на пелети и плуващи топчета монтирани на D-rig монтажи. Размер от 10 мм. Двадесет броя в пакет.
Самият повод с куката е готов, но за да е готов целият монтаж се нуждаем и от система за закрепване на тежестта към линията. В случаят аз избирам инлайн монтаж с шлаух. Избрал съм тежест с формата на сплесната круша, защото за мен тя е идеална за близки и средни дистанции. Шлауха трябва да е с дължина надвишаваща с над 50% дължината на самият повод, но обикновено в рамките на 30 до 60 см – повече не е и нужно. Аз съм избрал утежненият модел на шлауха, защото освен да предпазва монтажа от оплитане при замятане, така той прилепя и самата линия до дъното в близост до тежестта, куката и стръвта.
Flat Pear, Inline Lead – много популярна форма на тежеста, а също и много ефективна. Основното предимство на инлайн тежестите е в това, че при поемане на стръвта с куката от рибата тя дърпа първо по тежкият край на тежестта и забиването е по-сигурно и по-надълбоко. Тази форма е за средни дистанции, а това че е плоска я прави добър избор при риболов върху склоновете на плата и канали.
Tungsten weighted silicon tube – уникален и универсален шлаух, защото освен, че предпазва от оплитане на монтажа в основната линия при замятане, той е утежнен и сваля линията плътно до дъното на водоема за да не плаши шараните. Вътрешен диаметър от 0.6 мм. и външен от 1.85 мм. предлаган в два цвята: маслинено зелен и тъмно сив. 1 метър тежи 9.5 грама. В пакет се предлага по едно парче с дължина 1 метър.
Вече, цялостният монтаж е готов, но не и целият такъм. В случая можем само да добавим и Carp LinQ Camou – влакно, което е предназначено за онези шаранджии, които искат да замаскират всеки сантиметър от своята линия. И не, това не е вманиачаване, това просто е нужно при наплашени шарани и при бистра вода. Това влакно, освен камуфлажните си предимства има и висока абразивоустойчивост – осем пъти над стандартните влакна!!! Опциите за избор на камуфлаж са Зелен и Кафяв. Дължината на влакното навито на ролката е според неговата дебелина, като стандартните размери 0.30, 0.35 и 0,40 са съответно 1300, 950 и 730 метра, а издръжливостта е 6.8, 9.1 и 11.4 кг.

 

Тези продукти на CARPLINQ, както и всичко друго от тази марка можете да намерите в сайта на Ал Фишермен ООД ->  www.fishermanbg.com
Както и във фирменият им магазин в София:
кв. Княжево,
ул.“Любляна“ 71,
„Евлия Челеби“ 39
до гуми-център Европа,
тел: 02/492 46 25
мобилен: 88/ 851 63 75; 88/ 867 37 87

Check Also

Как да балансираме монтаж ”Снежен човек”

За тези които не са запознати с гореспоменатия монтаж поясняваме, че това е монтаж когато …

Как да балансираме стръвта

Балансираната стръв е най-универсалната стръв, която можем да ползваме. Дали ще балансираме единичен тигров фъстък …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *