Home » Как да » 5 Стъпки как да хванем РЕКОРД
как да хванеш рекорден шаран

5 Стъпки как да хванем РЕКОРД

ВОДОЕМ С РЕКОРДИ

Монтана лейк е водоем, който за първи път бях постел по-рано тази година. Риболов, който тогава не се оказа много успешен, но ми даде основни познания за водоема, както и за рибните му обитатели. как да хванеш рекорден шаран Или казано иначе – вече имах данни за изходна позиция.

Язовир – коренно различен от обичайните, които посещавам, с много трофейни риби свикнали на изключително качествена храна и то в големи количества. И най-вече наличието на много потенциални лични и национални рекорди. Всичко това поставяше основата на едно голямо предизвикателство пред мен – да се опитам да се съревновавам с достойни и хитри противници и ако е рекъл Господ да подобря личният си рекорд – за повече не смеех и да мечтая.

ЛОКАЦИЯ НА МЯСТО

Маркерите във водата ни показваха, че нямаме много голям избор къде да ловим. След едночасова разходка със сонара си избрахме

Райони- Владо наляво в брега до папура, а аз вдясно на стената. Направи ми впечатление че рибата е групирана на определени места и то на различни дълбочини като повечето бе в повърхностния слой. Това малко ме озадачи тъй като очаквах да се е изтеглила в дълбокото, а и сонара показа 14 градуса на повърхността.

Намерих три прага  на 3, 4 и 5 метра и реших да ловя там-Сонара отчете риби само на плиткия.

Поради тези причини, този път реших да подходя по-предпазливо в началото и според това как ще тръгне риболова, щях да преценявам на място.

СТРЪВ И ЗАХРАНКА – ПОДХОД

как да хванеш рекорден шаранБях решил от към захранка да подходя по предпазливо, като не исках да събирам всички риби, защото по едрите шарани избягваха подобни „трапези”. Затова и захранвах съвсем малко и концентрирано – по две-три шепи пелети, коноп и царевица, както и само по няколко топчета на монтаж. Абсолютно всички риби предпочетоха стръв с рибни аромати, като сладките плодови аромати останаха без удар и ги спряхме на втория ден. Бяхме заложили на малко, но качествени топчетата – ловихме на Dynamite Baits, Solar и Ocean Fresh. Всички от тези топчета се приемаха от шараните без доза съмнение и с голям апетит – но най – много от ударите бяха на Fresh Fish на Dynamite Baits. В процеса на риболов установихме, че рибата предпочита силно ароматизираната стръв затова и започнахме да доароматизираме и дипваме всички топчета, както тези за стръв, така и тези за захранване.

МОНТАЖИ – ВЯРВАЙ В ТЯХ

Монтажите които предпочитахме ние, а и шараните явно лесно се ловяха на тях, бяха с по две 18 мм топчета и снежни човеци в комбинация с плуващи плодови топчета и дънни с рибни и морски аромати. Монтажите само с по едно топче бяха лесна мишена за есетрите, и макар достойната борба от тяхна страна, ги спряхме, защото преследвахме само трофейни шарани.

Монтажите бяха инлайн и сейфти болт риг с тежести от 110 до 130 гр. Не съм привърженик на сложните монтажи, а и смятам, че при битките с трофейни риби всичко трябва да е максимално просто, здраво и ефективно.

Използвам най-опростени и възможно най-тънки, но максимално здрави поводи и малки куки. За поводите съм се бях спрял на Kryston – Silkworm (любимият ми), Snake Bite, Snake Bite Gold – всичките 15lb., а куките – Fox Arma Point SSSP 1 и Gamakatsu G-carp Super Hook, Specialist Camouflage Specialist A1.

КЪСМЕТ
УСПЕХА Е 90% ПОДГОТОВКА И 10% КЪСМЕТ – НО БЕЗ ТЕЗИ 10% НЕ МОЖЕ

До края на излета имахме 10 шарана с тегла до 23 килограма (23.2 – нов личен рекорд на Владо).как да хванеш рекорден шаран

През целият ден се шегувах с Владо, че нощта не рекордите предстои и му казах, че искам да хвана гол шаран – вярвам, че човек когато желае нещо силно то се случва!

Около 19 ч. чух сигнализатора да свири, засякох а рибата продължаваше да взема бавно аванс, след около минута успях да я обърна и като наближи до мен много трудно успях да я вдигна – всъщност повече от десет минути не ми даде никакъв шанс да я видя. Малко се притесних, за щото куката бе втори номер а повода 15 либров, но тя се измори и успях да я вдигна над водата и да глътне три-четири пъти въздух. След което я докарах леко до кепа и  Владо я кепна.

как да хванеш рекорден шаран

Още като видях шарана извиках от радост, за щото беше гол и ми се стори на око над 20кг, но когато понечих да вдигна кепа за да го пренеса върху дюшека, изтръпнах, защото разбрах че е доста над 20 килограма. Оттук нататък следващите два-три часа ми се губят, защото кантара показа 29.200 кг. Хванах МОЯТА РИБА – тази която съм сънувал и съм я чакал много години. Дъжда се усили, и снимките не станаха хубави, но реших да я върна веднага обратно, за да не рискувам да я държа в карпсака през нощта. И въпреки, че нямам хубави снимки и за момент не съжалявам за това си решение. Важното е, че рибата си плува жива и здрава и че сбъднах една своя мечта. А, може би уловът на живота тепърва ми предстои ….

Поздрави
Краси Янев

Check Also

Как да балансираме монтаж ”Снежен човек”

За тези които не са запознати с гореспоменатия монтаж поясняваме, че това е монтаж когато …

Как да балансираме стръвта

Балансираната стръв е най-универсалната стръв, която можем да ползваме. Дали ще балансираме единичен тигров фъстък …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *