ribolowen magazin

Шаран на царевица

Царевицата притежава всичко, което е необходимо: хранителна и лесно смилаема от шараните, икономична и лесна за употреба от риболовците.

Ловят ли се големи шарани на царевица?

Да! Няма никаква връзка между размера на стръвта и големината на улавяните риби. Шарани с тегло и над 10 и 20 кг продължават, както и в първите си години, да се хранят с миниатюрна храна като малки безгръбначни от сорта на тези, които живеят в тинестите дъна.

Важно е царевицата да бъде добре сварена с цел бързото й усвояване от шараните, тъй като колкото по-бързо те храносмилат, толкова по-бързо ще се върнат за храна отново. Но внимание с количествата, големите риби с тегло от 15, 20 и повече кг могат да консумират няколко килограма царевица.

Може ли да се смесва царевицата с други зърнени храни и с топчета?

Да, разбира се! За предпочитане даже е що се отнася до смесването на царевицата с топчетата, да се добави във водата от 5 до 10% аромат, същия като този на смесваните протеинови топчета. Колкото до останалите зърна, това което е най-подходящо е безусловно конопеното семе, при условие, че бъде варено едновременно с царевицата!

carevica2

Можем ли да си направим захранка по свой вкус?

Да! Най-добрия начин е да добавим в захранката подсладител или най-просто мед. Но можете и да добавите във водата преди варене оцветител подобен на цвета на топчетата, които ще използвате, което би намалило подозрителността на шараните.

Можем ли да ловим без предварително захранване?

Да! Но резултатът се усеща. Ако нямате време да подготвите предварително излета си, добър ход е да се настаните в близост до места, често посещавани от други риболовци.

В почти всички промишлено произведени топчета царевицата присъства под формата на брашна, грис и подобни, така, че шараните имат навика редовно да „прочистват” тези зони. Те вече са привикнали да срещат царевицата под различните й форми.

Царевицата се използва от дълго време, шараните не са ли вече подозрителни към нея?

Не! Тъй като с царевицата се хранят и много други риби като платиката, лина и компания. Хранителната конкуренция подтиква шараните да реагират бързо към всичко, което се намира лесно и в изобилие. Царевицата им навява много повече добри, отколкото лоши спомени !

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *