Home » Как да » Презентиране на попъпи

Презентиране на попъпи

_ETI3731_resize

Пролетта вече чука на вратата, а рибите са все още доста мудни и имат нужда от по-сериозно стимулиране за да кълват. Има доста начини за да направим презентацията на стръвта по привлекателна. Ярки, привлекателни потъващи топчета, експериментиране с дипнати топчета и т.н. Едни от моите начини за стимулиране на рибата са ярките попъпи. Искате да знаете защо!? Просто продължете да четете…

Презентиране на попъпи

Попъпите са ме спасявали не веднъж от капо, когато всички други методи са се провалили. Дори когато шараните са лениви и нямат настроение за хранене, както през студените месеци, така и през размножителния период, има голяма вероятност да ги прилъжем с ярка стръв. Начина на презентиране е толкова важен колкото и цвета на попъпите. Презентацията трябва да е по възможност естествена и ефективна. Особено ефективна е презентацията с попъпи, дори е най–добрата по мое мнение.

Ключови думи: “chod rig” и “hinged stiff rig”

Списанията в Англия са пълни с тях… може би е модна тенденция, но има причина за това! Най-важното в тези монтажи е агресивната извивка на самия монтаж. Тя спомага не само за компактното презентиране на стръвта, но и за правилното разположение на куката спрямо долната устна на шарана. Можете да направите тази извивка по много начини. Един от любимите ми начини е чрез stiff chod filaments като the MouthTrap например, който може да бъде оформян идеално. Ако имате проблеми с оформянето му, просто го сложете на пара. Внимание: Моля пазете си пръстите от изгаряне! Втория начин за получаване на агресивна извивка е да се използва дълго парче от термошлаух, то може да бъде оформено в почти всякаква форма. По този начин можете да определите положението на куката по начин който да хваща и да задържа рибата успешно.

DSC_2256_resize

Статии за чод и хингед стиф риг:
>> Монтаж: Чод Риг (chod rig)
>> Монтаж: Hinged stiff rig
>> Hinged Stiff Rig: най-добрия монтаж за големи шарани

Да си поиграем с цветовете

Всъщност винаги нося с мен попъпи във всички цветове.

Междувременно установих, че цветовете играят огромна роля за успеха ви. Преди две години имах феноменални успехи на един местен водоем на топчета с жълт цвят. Миналата година на същото място имах успехи с розови топчета. Избора на цвят зависи от водоема в който ловите, цвета на дъното му, сезона и личните предпочитания на рибите. Цветът който работи без изключения е оранжевият, независимо дали е попъп или снежен човек. Моя фаворит е с аромат на „Дъвка“ на „Successful Baits“ Комбинация от тези топчета под формата на снежен човек ме спасиха от капо на река миналата година, където също експериментирах много цветове. През споменатата пролетна сесия имах резултати на оранжеви попъпи с едно изключение – най-голямата си риба хванах на бяло топче.Чиста случайност?

В по-ранните си години риболовствах на много тревист водоем, където пусках монтажа в чистите участъци между тревите. Ползването на лодка бе не само разрешено, но и необходимост. Язовира бе пресиран и всички ловяха по един и същ начин без изключение – на потъващо топче с обилна захранка. Това може би е работеща комбинация на други водоеми, но на този случаят не бе такъв. В следствие на това аз и мой приятел започнахме да ловим на розови и оранжеви попъпи. За захранка ползвахме само по шепа топчета. Как да се изразя по-точно!? Нашата тактика се оказа невероятно правилна. Успяхме да хванем много и красиви риби, това бяха времена за които си спомням със задоволство.

 DSC_0155_resize

Миналата пролет направихме малко състезание в нашия клуб. Започнах с обикновени топчета както и другите, тъй като почти не бях пробвал попъпи на този водоем. Времето бе хубаво, слънчево, но риболова бе тегав, необяснимо тегав за този водоем. Тогава реших да заложа на моето любимо топче с аромат на „Дъвка“. Монтирано на the hinged stiff rig с мека секция, който ми позволи да забода 4 риби през последния половин час преди финалния сигнал. Върховна индикация за ефективността и смисъла от този монтаж.

Надявам се че съм ви накарал да се замислите за пролетните излети. Аз винаги ловя на едната си въдица с попъп, понеже той работи не само през пролетта. Пробвайте ярка стръв през размножителния период, понеже тогава рибата се храни с неохота. Ще бъдете невероятно изненадани. Дори когато момчетата под водата не са гладни и те ще атакуват стръвта ви, дори да не искат да я изядат

Пожелавам ви успех и приятно прекарване.

Михаел Флейхман

Check Also

Как да балансираме монтаж ”Снежен човек”

За тези които не са запознати с гореспоменатия монтаж поясняваме, че това е монтаж когато …

Как да балансираме стръвта

Балансираната стръв е най-универсалната стръв, която можем да ползваме. Дали ще балансираме единичен тигров фъстък …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *