ribolowen magazin

Монтаж Snag rig, CARPLINQ – как да го направим

Монтаж Snag rig, CARPLINQ

Материалите, необходими за да подготвим монтаж подходящ за риболов на места с много закачки са:

1. Hold Tight Hooks No:2;
2. Silky Soft Snag Proof, Dark Green, 20 lb.;
3. Silicon Tube, 1.5 mm, Olive Green;
4. Anti-Tangles Sleeves, Green;
5. Distance Safety Lead Clips, Green;
6. Quick Change Swivels, size 8;
7. Double Looped Lead Cores, Jungle Camou, 45 lb.;
8. Boillie Stoppers (hard), Brown;
9. Camou, Camuflafe Silver Brown, 0.35 mm/950 m.
 
1. Вземете една кука Hold Tight втори номер и 25-30 сантиметра повод Snag Proof 20 lb.
Silky Soft Snag proof hooklink – е осем нишкова оплетка, която е супер мека и същевременно много здрава. Тя е идеална презентация на стръвта в райони с много закачки. Предлага се във варианти от 20,30 и 40 либри, като в зависимост от закачките избирате вашият тип.
Hold tight hook – е на пръв поглед типична кука за D-rig монтаж, но погледната по-отблизо се виждат и разликите. Ухото на тази кука е обърнато навътре за да може при вадене на рибата здравината на захвата в устата на рибата да е по-сигурен и мощен. Здравината на самата кука се подразбира и от дебелината и тежестта на използвания материал. Куката излъчва мощ и сила и не би ви подвела. Малките номера може да се ползват и за Whity pool rig.
2. Направете клуп в единия край и промушете през ухото на куката в посока вътрешната й страна. Сложете стръвта, която ще използвате за да можете коректно да определите дължината на косъма. За да не ви приплъзва при определянето предварително нанижете и силиконово пръстенче от Silicon tube 1.5 mm. Застопорете стръвта със стопер и определете крайното й, работно, положение.
Silicon tube – е силиконов шлаух, необходим при направата на 80-90% от различните монтажи. Той е еластичен и здрав продукт, като влиза в употреба при предпазване на някой невралгични зони на монтажа, като самият възел или за по-лесно и точно фиксиране на косъма към стеблото на куката. Наличен е в три размера от 1.5, 2.0 и 2.5 милиметра, а цветовата гама е черно, маслинено зелено, кафяво и прозрачно. В пакет има по 10 шест сантиметрови парченца.
3. След което връзвате обикновен възел без възел за монтаж на косъм. Запомнете – колкото по-просто, толкова по-ефективно и сигурно. Намотките се правят в посока обратна на мястото където се затваря ухото на куката.
4. След като самият възел е готов, може да нанижете Anti-tangle Sleeve за сигурност на монтажа при закрепването на повода и при замятането му от ръка. С това повода ние готов, но не и цялостния монтаж.
Anti-tangles sleeves –монтирани на повода освен, че затварят ухото за бърз монтаж на вирбела играят и важна роля при предотвратяване на оплитането при замятане от ръка. 20 броя в пакет, с налични зелен и кафяв цвят. Като зелените са по-мек вариант, докато кафявите са твърди. Приблизителната дължина на тези конуси е 4 см.
5. Вземете готовия лидер от ледкор, в случая Gold Series на CarpLinq, 45 lb, Jungle Camou и в едното му ухо промушете вирбела за бърза смяна на поводите (Quick Change Swivel). С помощта на този вирбел ще можете бързо да сменяте повода, докато не изберете подходящия за вашия конкретен случай.
Double Looped Lead Cores – е от Gold серията на CarpLinq ледкор, който се използва за силно пресирани водоеми или там където искаме линията да ни е плътно прилепнала до дъното за да не буди подозрение в плашливите шарани и те да могат спокойно да опитат нашата стръв. Лидера е готов – вързан, така че няма какво да го мислите как се получават тези ушички. В пакетчето са два лидера от по 1 метър, като размерите за избор са 45 lb (0.65 мм) и 35 lb (0.55 мм). Възможните цветове са Армейско кафяво, Камуфлаж, Армейско сиво и Армейско оранжево.
Quick Change swivel се използват за бърз монтаж и смяна на поводи. При риболов в непозната среда, трябва винаги да сте готови да смените вашите поводи за да уцелите верният такъв в конкретната ситуация. Пасва точно във всички стандартни клипсове за безопасни монтажи. В пакетчето са 10 броя, като възможностите за избор са матово черен или никелирани.
6. Върху вече закрепения вирбел трябва да нанижете сейфти клипс, в случая съм избрал Distance Safety Lead Clips – който е подходящ избор за риболов в закачки или на големи дистанции, където и в двата случая се ползват тежести с голяма маса, и е за предпочитане да се ползват не обикновени клипсове а метални такива. Обикновения клипс много често се чупи под напора на голямата тежест. Основната разлика е само в металното рамо на клипса. В пакет са по 6 комплекта състоящи се от клипсове и конуси.
7. Като утежнение ще използвам Gripper lead 3.5 oz, но вие можете да избирате от 2 до 10 oz според ситуацията. И ако смятате,че 10 oz е нещо безмислено, то ще ви кажа, че на р. Ебро се ползват 18 oz. 😉
Gripper Lead тежест използвана за максимална стабилност на вашият монтаж при екстремен риболов – там където има подводни течени, реки или големи дистанции. Затова и тя се предлага в доста непопулярни размери като 6,8 дори и 10 унции. Покритието на тези тежести е матово зелено, нещо което няма да събуди никакво подозрение в рибите.
8. Вече, цялостният монтаж е готов, но не и целият такъм. В случая можем само да добавим и Carp LinQ Camou – влакно, което е предназначено за онези шаранджии, които искат да замаскират всеки сантиметър от своята линия. И не, това не е вманиачаване, това просто е нужно при наплашени шарани и при бистра вода. Това влакно, освен камуфлажните си предимства има и висока абразивоустойчивост – осем пъти над стандартните влакна!!! Опциите за избор на камуфлаж са Зелен и Кафяв. Дължината на влакното навито на ролката е според неговата дебелина, като стандартните размери 0.30, 0.35 и 0,40 са съответно 1300, 950 и 730 метра, а издръжливостта е 6.8, 9.1 и 11.4 кг.
 
Тези продукти на CARPLINQ, както и всичко друго от тази марка можете да намерите в сайта на Ал Фишермен ООД ->  www.fishermanbg.com
Както и във фирменият им магазин в София:
кв. Княжево,
ул.“Любляна“ 71,
„Евлия Челеби“ 39
до гуми-център Европа,
тел: 02/492 46 25
мобилен: 88/ 851 63 75; 88/ 867 37 87
 
riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *