ribolowen magazin
Монтаж на косъм

Монтаж на косъм

b9cfb248a0406e3848ac0ce915854b80

Съвременният монтаж на косъм е измислен от Кевин Мадокс и Лен Mидълтън в края на 70-те. Те експериментират в голям аквариум, където могли да наблюдават, как се храни шаранът. Забелязали, че той всъщностбил доста подозрителен и дори ужасен от размахващите се пред устните му кука и повод.

     Тогава Мадокс решил да представи стръвта по един много по-фин и елегантен начин – привързана към куката с един двуинчов косъм, “дарен” любезно от съпругата му. Той привързал стръвта към извивката на куката и дългата гъвкава коса позволила на шарана доверчиво да лапне примамката и да я придвижи назад в устата си към гълтачните зъби, без да усети желязната кука или дебелия повод в устните си.

     Монтажът на косъм променил оттогава много шаранджийския риболов. Вече ударението било преместено от това, как да се избегне недоверчивостта на рибата към стръвта върху това, как да се извърти куката и да се забива в устните на рибата при изплюването на стръвта.

     Шаранът в повечето случаи използва устата си, за да вкуси храната – всмуква и изплюва бързо. Ако той не хареса вкуса, няма да я докосне отново. Когато използвате монтаж “на косъм”, шаранът се самозасича още при вкусването на стръвта. Специфичният начин на монтаж пречи куката да бъде изплюта. Този монтаж е за препоръчване и при употребата на по-твърда стръв, която трудно бихме поставили на куката по стандартния начин – чрез нанизване.

     Монофилно влакно, плетено и конец, или новите комбинирани линии за поводи от конец със силиконово покритие, всички те са добри материали за направата на монтажа. Не използувайте малки диаметри, тъй като те правят възли. Възползвайте се от здравината и от износоустойчивостта на по-дебелите линии.

     Комбинацията от монтаж “на косъм” и полуфиксирана тежест е най-доброто. Но още по-добре е, когато на косъма има поставен и поплавък. Тази част от системата зависи от конкретните условия. Ако ловите шаран там, където подводните препятствия са малко, оставете куката съвсем леко да докосва дъното, а не да се развява над него на няколко сантиметра. Това е доста подозрително, не мислите ли?! Ако по дъното има препятствия, вдигнете стръвта на няколко сантиметра.

Монтажът на косъм е лесен за направа. Всичко, от което имате нужда, е добра кука, качествено влакно или конец за повод, силиконова тръбичка (не е задължителна) и малко търпение. Идеята на монтажа е да разделя стръвта от куката. Така всяка риба ще поеме доверчиво стръвта, защото тя се държи естествено във водата.

     Най-лесният и най-ефективен метод за връзването на косъма е употребата на възел, наричан безвъзлов (knotless knot). Този възел е много елементарен и лесен за връзване. Просто се използва самият материал за повод и се поставя на желаната дистанция от извивката на куката. Не ви препоръчвам да правите косъма отделно от повода!

Връзване

1. Направете малък клуп в единия край на повода. Този клуп ще се използва за поставяне на стопер, за да не изпада стръвта.

2. Използвайте игла за стръвта, за да я нанижете върху повода или върху тази част, която в последствие ще стане косъма.

3. След като стръвта е нанизана и застопорена със стопер, вдявате другия край на повода в малко парче шлаух и след това го нанизвате и на куката, и го изтегляте до началото на извивката. След което прекарвате повода през ухото на куката и изтегляте така, че топчето (стръвта) да е на максимум 1 см от куката.

4. След като сте нагласили и дължината на косъма, можете да започнете да намотавате повода около стеблото на куката. Започвайте намотките не от страната, където ухото се затваря, а от другата. Направете около 7-10 намотки по посока стръвта и след това се придвижете обратно или направо вкарайте края през ухото, или направете няколко намотки в обратна посока (посока към ухото) и тогава го мушнете през ухото на куката.

5.     Изпънете здраво повода и капнете малко каноконлит върху намотките.

6.     След това можете да нанижете и шлаух върху възела, но това не е задължително. Вържете вирбел в другия край на повода и сте готови!

    Веднъж вързан косъма, на него може да се монтира както протеиново топче, така и царевични зърна или каквато и да била друга стръв, стига да е съобразена с дължината на косъма. Дължината може да се коригира. Придвижвайки парчето шлаух към ухото на куката косъмът ни става малко по-дълъг, но моя съвет е да не го правите. Когато косъмът започва толкова високо от стеблото, шанса рибата да изплюе стръвта и да не се закачи е по-голям.

    Базирайки се на моя опит, както и на дискусиите с други шаранджии, съм стигнал до извода, че най-добрата дължина на косъма, мерена от извивката на куката, е между 2 и 10 милиметра.

    По метода на опита и грешката, сами можете да настроите дължината на косъма спрямо големината на куката и на стръвта. Ако имате доста изпуснати риби, като в началото ги усещате на линията си, след което те успяват да се откачат/изплюят стръвта с куката, значи едно намаляване на дължината на косъма може да ви реши проблемите.

Използувайки монтажа “на косъм”, вашият улов несъмнено ще се увеличи!

Мартин Дойчинов

Може да пробвате готовите монтажи и аксесоари за риболов на косъм от онлайн риболовен магазин Ribata.EU:

riboloven magazin

5 comments

 1. „Съвременният монтаж на косъм е измислен от Кевин Мадокс и Лен Mидълтън в края на 70-те.“

  Хората от кога са го измислили, а ни 40 години по-късно започваме да го използваме

 2. Монтаж на косъм аз лично ползвам повече от 15 години.

 3. Стоян Иванчев

  ние в нашата група използваме монтаж на косъм от 2008-ма година. Тогава на яз. Жребчево амурите взимаха само на косъм, а директно на куката нямаше удари.
  Него лято наловихме бая бели амури с този монтаж!

  • За този монтаж на косъм чух някъде след средата на 90-те години. Тогава шаранджиите от Искъра го ползваха, но го наричаха „ла пеш“. Точно по това време по кабелните телевизии вървеше френския риболовен и ловен канал „Шаш и пеш“ 🙂
   Може би от там идваше и името му.
   Някога от тогава са и първите ми опити с него.

 4. Dobre mom4eta a kude se slaga ulovoto?Iskam da hvurlqm na golqma distaniciq i tozi vuzel i kosum go nau4ih kak da go pravq ot saita,no neznam kude i kak se slaga olovoto.Moje li da mi pratite snimki ili da gi ka4ite na saita za da vidq i ako e zuzmojno i za nego da e pokazano kak se vurzva,4e neznam kak,a iskam i imam golqm merak da se nau4a.Sujelqvam za latinicata prosto ne6to se precaka.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *