ribolowen magazin

Как да си направим сами протеинови топчета

Направи си сам протеинови топчета: Основно положения.
Making-your-own-boilies-1
Да направиш килограм протеинови топчета не е трудно, то е като доста други неща в шаранджийския риболов, необходима е практика и опит. Ето така права яз моята стръв, надявам се да ви помогне да направите своя.

Подготовка 
Преди да започнете е необходимо да организирате пространството си за работа. Почистете масата на която ще работите с чист парцал. Опитайте се да не използвате почистващи препарати, понеже не бихте искатли те да попаднат във вашата стръв. Пригответе всичко което ще използвате – купи за бъркане, вилици и лъжици, везни, базов микс, аромати и други. След като сте приготвили всичко – сте готови да започнете подготовката за направата на стръв за риболов на шарани.

Making-your-own-boilies-2Разбъркване 
Претеглете килограм базов микс в голяма купа. Ако ще използвате сухи добавки, сега е момента да ги добавите и да ги разбъркате добре с основния микс. Счупете 6 яйца в друга купа и започнете да добавяте аромати, мазнини и други, според препоръчаната им дозировка. Разбийте ги добре с вилица. Добавяйте базовия микс бавно в разбитите яйца, докато гъстотата стане такава, че да може да се меси с ръце. Продължавайте да добавяте микс, докато стане готов за направата на топчета – нито твърде влажен, нито твърде сух. Ако е твърде влажен, ще залепва по ръцете ви и по шприц пистолета или по дъската за топчета, ако е твърде сух, няма да можете да го изстискате от шприц пистолета или ще се троши на дъската за топчета. След като направите няколко килограма, ще добиете опит и ще ви бъде по–лесно да прецените микса. След като сте доволни от резултата – пъхнете сместа в найлонова торбичка – това ще я предпази от изсъхване, докато се подготвите за следващия етап.

Търкяляне Making-your-own-boilies-3
Сега направете топката тесто на голям салам, който да влезе в шприца. Ако имате остатъци ги сложете обратно в найлоновата торбичка, за да останат пластични. След като изберете подходящ размер приставка на пистолета, пристъпете към направата на салам, който да сложите на дъската за топчета. Ползвам стандартни дъски за топчета и слагам по 2 салама наведнъж на дъската. След като изтъркаляте топчетата ги сложете на хавлия, като внимавате да не залепват едно за друго. Можете да сложите малко количество олио за смазка на дъската за топчета, за да ви е по лесно да натъркаляте топчетата. След като използвате всичкото тесто е време да сварите своята стръв.

Making-your-own-boilies-4Варене

Вземете голям съд и го напълнете с вода и я кипнете. След това сложете 30-40 топчета в метално решето. Ако сложите твърде много топчета, водата ще спре да ври. Много е удобно да имате таймер под ръка. Отбележете времето в което сте сложили топчетата и леко ги разбърквайте, за да се сварят равномерно. Повечето от миксовете се варят между 1 и 3 минути в зависимост колко твърда искате да е стръвта ви, по продължителното им излагане на топлина разрушава някои от съставките им. Повечето от базовите миксове имат упътване на опаковките си. Най-често варя стръвта си 1 минута и 30 секунди. Като варя килограм микс, някои от топчетата оставям за 1 минута, други за 1 минута и 15 секунди, за да имам топчета с различно време на разпадане във водата. След като се сварят ги поставям върху хавлия, като внимавам да не се допират, до охлаждането им. След това ги суша между 12 и 24 часа и ги поставям в пакети за риболов или във фризера.

Making-your-own-boilies-5След като направите няколко килограма топчета и добиете опит и увереност, правенето им ще стане много по–лесно и ще ви се открят много нови възможности да направите свой микс от различни базови миксове, различни съставки, атрактори, аромати, цветове, форми и размери, които могат да ви донесат огромно предимство. CCMOORE могат да ви осигурят абсолютно всичко което е необходимо за да си направите топчета по ваш избор, включително оборудването необходимо за направата им. Ако се нуждаете от съвет колко аромати или какви съставки да използвате, винаги можете да се обадите в нашата работилница и там ще получите помощ. Успех и се насладете на правенето на топчета, надявам се че сме ви помогнали с направата на ваши собствени топчета.

Гари Муур

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *