Home » Как да » Как да използваме PVA пакети за далечно замятане
Готовия пакет е много плътно опакован и има почти аеродинамична форма, подходяща за далечно замятане

Как да използваме PVA пакети за далечно замятане

Увод:
ПВА (P.V.A. Polyvinyl Alcohol) пакетите са фантастичен способ за подаването на вашата примамка, заедно с известно количество захранка и обикновено се ползват за близки и средни дистанции, но при правилна подготовка и ползване, няма никакви причини да се отказваме от ПВА и на дистанции плътно до 100-те метра.

Необходими инструменти:
За достигането на дистанции около 100-те метра ви е необходим здрав прът и обязателно шок-лидер.

Аз изплзвам прът с тест 2.75 фунта(либри), инлайн-тежест с тегло 50-60 грама и шок-лидер с тест 45 lb. Причината за това е, че пълния ПВА-пакет може да достигне до 60гр.+ 60гр. Тежест, като се получават около 120гр за замятане. Както е известно, шок лидера се избира по формулата: теглото на тежеста в унции Х 10 т.с в нашия случай 4Х10=40 либри.

Не забравяйте се също така, от качеството на ПВА-пакета, зависи и да не се скъса по време на полета, така че избирайте само качествени пакети..

Подготовка на пакета:
Аз обичам да използвам плаващи протеинови топчета, съвместно с ПВА пакети, запълнени с пъстървови пелети, но вие можете да пълните пакетите, с каквито предпочитания имате; главното услови е „напълнителя” да бъде сух!

Повода го правя от плетено влакно, а монтажа така, че в последствие моето протеиново топче да се окаже върхът на купчинката пелети- като черешка върху торта.

Дължината на повода ми варира между 20 и 25см.

1. Хванете монтажа и пакета ПВА, В случая, аз ползвам дипнато поп-ъп топче.
2. Поставете примамката в единия ъгъл на пакета ПВА.
3. Запълнете пакета до половината. В дадения случай аз използвам смес от пелети с различни размери.
4. Поставете тежестта в пакета така, че да лежи върху напълнителя и повода ви да не е оплетен.
5. Досипете с пелети до 2/3-ти от обема и завържете пакета с ПВА-лента.
6. Усучете ъглите на пакета, навлажнете ги леко и ги прилепете от страни на пакета. Навлажнете и усучете и частта от пакета, оставаше над лентата ПВА на гърловината.
7. Продупчете двадесетина пъти пакета с игла за топчета, за да се улесни разпадането му на дъното и да се предотврати всякаква възможност да изплува.
8. Готовия пакет е много плътно опакован и има почти аеродинамична форма, подходяща за далечно замятане..
9. След пропадането, пакета бързо се разпада , образувайки купчинка захранка, над центъра на която се издига вашето протеиново топче.

Извод:
Когато аз за първи път се опитах да заметна ПВА пакет на 100 метра, бях много учуден, че пакета не са спука във въздуха. Както вече писах, аз ползвам пръти с тест 2.75lb, които замятат с лекота такива пакети на тази дистанция.. От друга страна, ако искате да постигнете по-големи дистанции, бих ви посъветвал да ползвате пръти с по-голям тест, съответно и по-здрав шок лидер, макар че това аз никога не съм го пробвал..

Огромното преимущество на ПВА-пакетите пред хранилките е възможността акуратно да се достави до дъното едновременно и на едно място, както захранката, така и стръвта- без оплитания и разсипване на захранка при удара в повърхността или по пътя към дъното..

Аз много често използвам ПВА в шаранджийския риболов и възможността за дистанции до 100м. Е допълнително преимущество; в края на краищата, защо да опитваме да ловим на 50 метра, когато рибата седи на 90 метра?!?

Автор: Харт Бернард                                          Превел: Бачо Илия

Check Also

Как да балансираме монтаж ”Снежен човек”

За тези които не са запознати с гореспоменатия монтаж поясняваме, че това е монтаж когато …

Как да балансираме стръвта

Балансираната стръв е най-универсалната стръв, която можем да ползваме. Дали ще балансираме единичен тигров фъстък …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *