ribolowen magazin

Как да захранваме с кобра

Double_Handed_Grip_resize(1)

Защо?
Кобрите предлагат на рибаря възможност да изстрелва топчета на максимално далечно разстояние, много по-далече, отколкото прашката може. Това са такъми, които притежава огромното предимство, че няма краткотрайна еластичност, която неизбежно ще я разруши след здрава употреба, или чашка, която има навика да удря ръцете ви след изстрелването на храната.

Как?

Техниката при хвърлянето с кобра е подобна на тази при хвърлянето с въдица. Единични топчета се поставят в тръбата и с кобрата се замахва с плавно движение, така че да изтласка топчето напред. Неминуемо, това изисква малко практика, за да се усъвършенства. Първоначално ще завършвате с топчета, приземяващи се в краката ви или летящи във въздуха нагоре, но когато свикнете с правилното движение и време, ще бъдете удивени от дистанцията и точността, която постигате. Не отнема толкова дълго време, докато свикнете.Кобра за замятане на протеинови топчета

Коя точно?

Има доста налични кобри, изработени от разнообразни материали – включително пластмаса, алуминий, карбон и фибростъкло – в размери да съвпадат с различните диаметри топчета, които рибари използват като цяло. Алуминият е оригиналният материал, който се е използвал за направата на кобри, когато за първи път са били изобретени преди около 15 години, но те са били винаги тежки и неудобни за използване. Въпреки, че алуминиевите кобри могат все още да създадат достатъчно сила и дистанция, те изискват много повече усилие при използване и ръката ви ще започне да боли много бързо! Фибростъклото заобиколи проблема с тежестта, но е много по-трудно да се извие в най-подходящите ъгли, което означава, че производството е ограничено. Все още има няколко кобри от фибростъкло, които се предлагат днес, но също имат проблем с това, че са много крехки и през последните години са заместени от по-качествени материали. Карбонът е добър и предлага ценна лекота на работа, но основният недостатък е цената; карбонът също е труден за изработката на форма с извивка, и въпреки, че може да се направи, цената драстично скача… и освен това карбонът също е крехък и повече податлив на чупене.

Отговорът:

Това е въпросът, който озадачаваше всички, докато Gardner не излезе с невероятно решение – висококачествено PVC… идеалният баланс между сила, тегло и здравина, и в същото време лесно за обработка в перфектната форма. С отличаващите се Skorpion Stiks на Gardner, дизайнът на кобрите се разви дотолкова, че да позволи на рибаря абсолютно най-добрата работа, възможна от гледна точка на точност, дистанция и сила.

Някои факти за дистанцията на кобри за протеинови топчета Skorpion

– С тренировки и здраво, плътно топче, то спокойно може да бъде хвърлено на над 125м.

– Направена е от най-финия клас „качествено” PVC за изключително ниско тегло, все още проявяваща удивителна сила и издръжливост.

– Устойчива на топлина – Skorpion няма да се изкриви, стопи или счупи при високи или ниски температури.

– Всички Skorpion кобри се характеризират със „Стебло като лебедова шия”, проектирано да ускорява топчето до по-голяма скорост, отколкото стандартното право стебло на кобрите (чрез ритане на топчето назад в началото на замаха, това увеличава центробежната сила, която се създава, и дава на топчето по-голяма скорост накрая на замаха).

– Модифициран изходен канал дава максимална стабилност и точност на топчето.

– Нехлъзгаща се, мека, двуръчна дръжка, създадена да пасне на всякакви ръце, или за техника на захранване с две ръце, в която се влага допълнителна сила за екстремно големи дистанции и обилно захранване.

Aim_At_The_Target_resize

Инструкции за използване:

Важно! Правилната техника е по-важна от силата…

1. Застанете на нормална позиция за хвърляне и винаги гледайте в точката, където искате да хвърлите.

2. Започнете от позиция на 10 часà… завършете в позиция на 2 часà. Ако топчетата падат в краката ви, може би замахът ви продължава прекалено много.

3. Чупка в китката обикновено е достатъчна за изстрелване на няколко топчета наведнъж.

4. Skorpion кобрите са проектирани за използване с една или две ръце – експериментирайте, за да откриете техниката, която ви пасва. Не ви е нужен голям замах, за да постигнете добра дистанция, но използването на две ръце може да ви даде повече контрол и точност. Не замахвайте през тялото си или топчетата ще завиват по време на полета.

5. Силата и дистанцията ще дойдат скоро след тренировките. Преди да се опитвате да хвърляте прекалено далече, трябва да овладеете добра техника на хвърляне.

 Най-добри съвети – Дистанция и точност

За максимална дистанция се пригответе да изстреляте топчето от ъгъл приблизително 45º. Това е оптималният ъгъл за изстрелване на предмет, както е демонстрирано от векове балистични изследвания.

Когато използвате екстремни дистанции, ще откриете, че топчетата могат да бъдат хвърлени агресивно от малко по-малък ъгъл, тъй като високоскоростното въртене ще доведе до издигания по време на първата половина от полета.

В зависимост от размера на кобрата, която използвате, тези дистанции са лесно достижими с малко тренировка и правилното топче:
18mm – 90m+
22mm – 100m+
25mm – 110m+
30mm – 125m+

Ограничаващият фактор за това, колко далеч може да бъде изстреляно топчето, е тежестта му. Колкото по-тежко е то, толкова по-далеч може да бъде хвърлено. За рибари, които искат да прецизират техните екстремни дистанции, е възможно да се включат малки количества от абсолютно плътни съставки – като варовик – за да увеличите плътността на стръвта и да постигнете абсолютно максималната дистанция.

Също е възможно да хвърляте по няколко топчета наведнъж, но препоръчваме да не се заемате да го правите, докато не се почувствате достатъчно добри да изстрелвате единични топчета достатъчно точно. Можете да изстрелвате до 5 топчета наведнъж, но тежестта на няколкото топчета прави голяма разлика в усещането на кобрата и маниерът, с който ги хвърляте. Може би е по-полезно за разпръснато захранване, отколкото за точно такова.

Прости подобрения в точността могат да се направят, като се уверите, че държите кобрата така, че изходният канал да е насочен право към захранваното място и също, че замахът е колкото се може по прав, докато хвърляте. Ако кобрата или замахът не са прави, топчетата ще завиват по време на полета и това няма да спомогне нито за точността, нито за дистанцията при захранване.

Най-добри съвети – подготовка на стръвта

Loading_the_boilie_resize

Проблем, пред който се изправят рибарите отвреме навреме е разпадането на меката стръв при излизане от кобрата, което се случва в следствие на големите сили, на които се подлага топчето, когато се ускорява и после изстрелва, въртящо се с голяма скорост от края на кобрата. За да се справите с това, трябва или да правите много твърди топчета, като нагласяте съставките на базовия микс, така че да съдържат желиращи и заздравяващи елементи като протеини, или да изсушавате топчетата си на въздуха с цел повишаване тяхната издръжливост.

Това може да се направи, като се оставят топчетата в изсушаващи торбички или табличка на сухо и проветриво място. Ако се изсушават прекалено бързо, има възможност да се начупят и това само ще влоши проблема.

Друга добра алтернатива за изсушаване на топчетата е да ги оставите с малки пелети за няколко дни. Това бавно ще премахне излишната влага и ще изсуши топчетата ви – и също така ще остави атрактивна миризма по тях (чудесно, ако рибата във водоема е хранена с много пелети). Консервирането им в захар или сол е също ефективно за дехидратация на топчета за период от седмица или две.

Друго решение на разпръскването е да намокрите вътрешността на тръбата като потопите кобрата в езерото/реката и после да изтръскате от водата. Тази лубрикация означава, че топчетата ще се въртят много по-малко, също така може леко да намали скоростта им, което ще се отрази на максимална достижима дистанция.

Кобрите са многостранен начин за захранване с топчета и ако си вземе добра такава, можете бързо да постигнете страхотни резултати.

След известно време ще се чудите как изобщо сте се справяли без кобрата!

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *