Home » Как да » Захранване на големи разстояния – част IV

Захранване на големи разстояния – част IV

Да преминем към ракетите. Както вече писах , аз съм захранвал с ракети буквално хиляди пъти, което и в голяма степен облекчи разработката на изделия с много добри показатели. Отначало аз използвах ракети Free Spirit. Те летят много точно, но нямат добра плаваемост – при ползването на тежки смеси, ракетата може да не изплува доста дълго време. Намерих способ да поправя това с поставянето на коркова шайба в предната част на ракетата; това доста помогна, но след време тя също поемаше вода. Също така теглото на ракетите Free Spirits ги прави доста точни, но от друга страна превръща работата с тях при многократни замятания, в доста тежка. Така аз пристъпих към проектирането на ракети, в които максимално да бъдат елиминирани негативните , а от друга страна и да имат някои допълнителни качества .

Най-важните изисквания на които трябва да отговаря една ракета се заключават в следното: тя трябва да бъде лека, трябва да има добра плаваемост, трябва да се вижда добре на големи разстояния, при всякаква осветеност на водната повърхност и   трябва да се прибира лесно при обратното намотаване- всичко това не е никак просто, уверявам ви! Отначало беше направен носовият конус- от пластмаса с висока плаваемост с мехурчета въздух в нея. Подмяната на дървения носов конус на ракетата Free Spirit с нов, по-лек, веднага ми позволи да увелича далекобойността с няколко метра. Носовите конуси започнаха да се правят в три цвята: флуоресцентно оранжев за добра видимост в условията на добро осветяване; флуоресцентно жълт добре видим при слабо осветяване ( аз го ползвам непосредствено преди залез) и накрая, черен носов конус, който е с много добра видимост при много ярко осветена повърхност и особено при наличие на вълнички на повърхността Сега вие можете да се снабдите и с поплавъци(маркери), горната част на които е оцветена в същите флуоресцентни цветове, като ракетите. Аз свързвам и маркерите и ракетите с помощта на E Clip, така че и ракетите и маркерите могат да се заменят без да е необходимо да се реже влакното и да се привързва отново. Клипсовете   E Clip влизат в стандартната търговска окомплектация на нашите ракети.
Корпуса на нашите ракети е изработен от много тънка, износоустойчива пластмаса. Уникалната конфигурация на отверстията позволява ракетата много леко да се намотава обратно. Тя не среща почти никакво съпротивление от повърхността на водата (както повечето други ракети), а просто с лекота  се плъзга обратно по права линия. Отверстията изглеждат големи, но те не позволяват да се разсипва голямо количество коноп и захранки поради това, че още при пълненето се „самоблокират”. Аз никога не ползвам само конопени зърна поради това, че не обичам когато при полета се изсипва една част от тях. Предпочитам да работя със смеси в състава на които влиза и конопа. Друг компонент от моята захранка са ситно натрошените протеинови топчета – когато са натрошени те се изсипват по-лесно и ракетата събира по-голямо количество, когато сместа е с неправилни форми. Аз гледам да не използвам кръгли примамки, особено на трудни за риболов водоеми Използвам и смеси от пелети, като Dynamite Swim Stims и Low Oil Carp Pellets- зимата   и пелети с високо съдържание на мазнини- Halibut , лятото . Сместа завършва с известни количества дънна захранка Dynamite baits Amino Black- тя бързо прави цялата смес лепкава, а също така прави добър облак, който подтиква рибата да се храни охотно.
Аз винаги варя конопа в подсолена вода, а сега вече и добавям сух пипер „чили”, който и придава слаб лютив вкус. Използвам по една пълна шепа сол и една с чили , на 10 литрова кофа с коноп. Винаги подсолявайте зърната, солта подобрява вкуса на храната !!
Добавяйте дънната захранка към сместа в не големи количества – ако добавите прекалено много, сместа ще стане твърда, плътна, глетава и няма да се изсипва лесно от ракетата, след замятането в зоната на захранване Добавяйте дънната захранка до тогава, до като сместа спре сама да се изсипва от ракетата при напълването .
На някои водоеми е забранено използването на зърна, от което не следва, че трябва да се отказвате от захранването с ракета – фактически дори получавате преимущество, тъй като всички други захранват само с протеинови топчета. Моята „ не зърнена „ смес е следната: на първо място 2мм пелети за шаран British Groundbaits. По размери те приличат на конопа и много бързо предават необходимата консистенция на сместа, предотвратявайки изпадането и от ракетата по време на полета. Към тях прибавям още два типа пелети, като 3 и 6мм Dynamite Baits Swim Stim, а също така Mainlines Response, със същия аромат като използваните топчета; в случая- Maple 8 – превъзходна лятна и зимна примамка за всеки един водоем. Добавям в сместа и малки количества миниатюрни протеинови топчета, които впоследствие ще останат върху повърхността на захраненото петно. Секрета в тази ситуация се състои в това, че захранката ще съдържа максимален брой частици по размери и по съдържание, без използване на зърна!
За подобряване привликателността на сместа, в нея можете да добавите известно количество течен ароматизатор за сухи смеси. Всеки течен ароматизатор за сухи смеси Mainline ще работи добре и в смесите за ракети.
Консистенцията на сместа трябва да бъде такава, че пелетите и протеиновите топчета да не падат по време на полета. Просто добавяйте вода до тогава, до като сместа стане достатъчно лепкава. Малките 2мм пелети правят сместа лепкава, при много малки количества вода.. Плътно трамбовайте сместа във вътрешността на ракетата и от нея няма да изпадне почти нищо по време на полета. Важно е неколкократно по време на излета да се премесва и разбърква неизползваната смес, за да не се натрупва вода в долната част на съда и да не се получи слепена маса. Ако това се случи, тогава следва сместа да се разрохка добре с ръце преди да се пълни в ракетата, като ако е необходимо, могат да се добавят определени количества сухи пелети. Ако сместа е по-суха от необходимото, просто добавете малко вода и я разбъркайте добре.
Аз пълня ракетата до самия ръб само тогава, когато захранвам на много близки дистанции. Претоварването на ракетата води до това, че ще е нестабилна в полет и от там ще се снижи дистанцията и точността на замятането; на късите дистанции това може да се компенсира, като се заметне малко по-силно от необходимото и после, като се приводнява меко ракетата, преди влакното да се е ударило в клипса.. Напълно натоварената ракета позволява бързо да се изхвърли голямо количество захранка. Празните ракети на Korda тежат около 40 грама (1 1/3 унции), а напълно натоварени с тежка смес- около 165гр( 5 унции) Поради тази причина, за да се заметне напълно натоварена ракета е необходим мощен прът за сподинг. За постигането на големи дистанции аз препоръчвам ракетата да се товари не повече от 2/3-ти от обема – при този случай ще тежи не повече от 4 унции, ще бъде съвършено стабилна по време на полета, което ще доведе и до по-големите дистанции и точност. Ако вие постоянно не достигате маркера при замятанията с ракетата, намалете количеството на сместа в нея и ракетата ще увеличи дистанцията на полета. Винаги плътно натъпквайте с палеца в ракетата- това ще подобри стабилността при полета, ще предотврати разсипването на захранка и ще спомогне да постигнете добър ритъм. Аз не ползвам и двете ръце за пълнене на ракетата – това извежда от ритъм и довежда до неточни хвърляния.
Повечето риболовци замятат при прекалено малко провисване на ракетата под върха на пръта, в следствие на което работата става прекалено тежка, понеже не се ползват пълните възможности на пръта . Спортиста-кастингист на международно ниво, Дани Мишопс (Danny Mischops) ме е учил, че провисването на влакното при замятане, трябва да бъде на нивото на снадката (при двуколенните пръти). Изработете си навика да захранвате с ракети при такова провисване на влакното, без да напрягате ръцете: веднага ще започнете да захранвате с помощта на ракета на значително по-големи разстояния.
Аз винаги захранвам с помощта на ракети, като ползвам клипса на шпулата. В началото винаги замятам ракетата до маркерния поплавък. Пълня в ракетата известно количество захранка, замятам я малко зад маркера, бързо намотавам ракетата до линията (дистанцията ) на маркера, след това закачам влакното за клипса на шпулата и прибирам ракетата.. Силно трамбованата захранка ми дава време да намотая ракетата до нужното място, още преди да се е изсипала захранката. При следващото замятане, аз хвърлям малко по-силно от колкото трябва за достигане на необходимата дистанция; по този начин ракетата ще се спре от клипса и при всяко замятане винаги ще пада на едно и също разстояние. Когато ракетата приближи точката на падане, аз държа пръта с високо вдигнат връх , за да може при удара на влакното в клипса, да подам пръта напред за да се погаси остатъчната сила от замятането и да се предотврати обратния откат на ракетата от силен удар на влакното в клипса. Това предотвратява и риска от срязване на влакното при удара в клипса. За да се намали този риск , винаги слагам в клипса парченце плетено влакно(около 1см) преди да закача основното влакно .
При процеса на всякакъв вид захранване е много важно да се влезе в ритъм ; сподинга не се явява изключение от това правило. Аз държа кофата със захранката непосредствено до краката си , така че е необходимо само да се наведа за да напълня ракетата и както писах по горе: това се прави само с едната ръка. При намотаването на ракетата аз оставям дълго провисване на влакното, така че ракетата ми идва право в ръката. Никога не разполагайте захранката извън зоната на пресягане с ръка или пък зад вас.
Обръщам внимание на това, как трябва да седи ракетата след като вече е заметната. Аз мисля, че голяма част от риболовците избързват и не оставят ракетата достатъчно дълго в захранвания участък, за да се освободи напълно от захранката в нея. При използването на тежки смеси, винаги броя до 10 преди да започна да намотавам ракетата обратно, защото съм експериментирал до брега и знам, че за разтоварването на цялостно напълнена ракета е необходимо толкова време. При наличието на вълнички на повърхността, ракетата се разтоварва по бързо – вълничките разклащат корпуса и това спомага за по-бързото изсипване на захранката. При отсъствие на вълнички, много внимателно можем да ги имитираме, разклащайки с върха на пръта ракетата и то така, че да не си промени положението спрямо захранваното петно.
Когато практикувате достатъчно дълго сподинга, както аз го практикувам, то тогава ще можете да преценявате колко захранка е останала в ракетата, по това колко бързо изплува и как се натоварва линията, при започване на обратното намотаване. Винаги вдигам влакното колкото е възможно по-високо над повърхността и ако при започване на обратното намотаване, ракетата не излезе веднага на повърхността, то в нея е останало някакво количество захранка.. Другия момент който може да ви заблуди е тогава, когато мислите че са останали само малко едри частици, които са запушили отверстията, а всъщност количеството не изсипана захранка е доста по-голямо. Дръжте ракетата по-дълго над захранвания участък, или правете сместа малко по-влажна; по влажната смес се изсипва по-лесно и без остатъци.
Нека накрая да поговорим, колко ракети захранка е нужно да се замята? Тук, както и преди съм писал, това зависи основно от предполагаемата плътността на рибата във водоема в участъка който ще захранвате и от метеорологичните и сезонни условия. Лятото аз започвам с 15-20 ракети, за нощен риболов, а зимата използвам не повече от 10 ракети в началото на риболова. На много от водоемите нощното дохранване с ракета дава добри резултати. Ако влакното е фиксирано на клипса, всичко което трябва да направите е, да хвърляте ракетата в посока на монтажите. При всеки удар на влакното в клипса, вие изпращате захранката в една и съща зона- зоната на вашето хранително петно, създавайки си по този начин сериозно преимущество. Аз считам, че 2-3 ракети след всяка хваната риба е идеалната тактика по този въпрос.
Има отделни водоеми, на които дохранването с помощта на ракети не дава добри резултати. На такива водоеми захранвам с 20-30 ракети, лятото и с 6-8 ракети, преди нощен риболов – дава добри резултати.
Автор:                                                                                                    Превел:
Дани Фейрбрас                                                                                  Бачо Илия

Check Also

Как да балансираме монтаж ”Снежен човек”

За тези които не са запознати с гореспоменатия монтаж поясняваме, че това е монтаж когато …

Как да балансираме стръвта

Балансираната стръв е най-универсалната стръв, която можем да ползваме. Дали ще балансираме единичен тигров фъстък …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *