Home » Как да » Захранване на големи разстояния – част III

Захранване на големи разстояния – част III

Моят любим метод за доставка на захранките на големи дистанции, без съмнение е пръта за ракети (спод). През изминалите няколко години аз съм захранвал с ракети почти на всеки водоем, на който съм бил на риболов. Преди да се спра на техническите подробности и тактическите особености, бих искал да се спра на някои редки случаи, когато този способ за захранване няма да бъде достатъчно ефективен.

На първо място- водоеми с ниска плътност на подложена на голям „пресинг”риба, обикновено реагират лошо на сподинг; с изключение, ако водоема е голям и не се лови толкова често, рибата няма да се бои толкова от шляпащите по повърхността ракети. Единствения начин да се установи това за конкретния водоем е да се пробва „на място”.
Друга ситуация, при която сподинга работи лошо възниква, ако във водоема има големи количества плевена риба- големи платики, каракуди и бабушки. Тези риби бързо се привличат от малките частици храна и даже 20-милиметровите протеинови топче не са достатъчно големи за да ги отблъснат . Аз съм бил принуждаван в Белгия и Холандия да захранвам изключително внимателно и да не хвърлям пелети и коноп с ракетата заради огромното количество бабушки. Опитах един път и тогава сигнализаторите не спряха цяла нощ- разбира се не от шарани.. В крайна сметка : минах на 24 милиметрови топчета, твърди като камък и успях да хвана шаран, но моят партньор не успя да хване, независимо, че захранваше само с протеинови топчета.
Всъщност, навсякъде където съм опитвал да захранвам с ракета, способа винаги е бил с положителни резултати, даже на най-малките водоеми и в тихи заливчета и ръкавчета, където звукът от падащата на повърхността ракета се разпространява навсякъде. Способа работи много добре на големи и открити водоеми, където рибата може да дойде на захранения участък от няколко направления- тогава в действителност идва и големият успех. Както писах, аз захранвам с ракета почти всеки път, когато съм бил на риболов през последните години, почти всеки път на разстояния 70-75м и в тази връзка съм направил всичко възможно, за да улесня и облекча тази работа.
Най-важната част от окомплектацията- това е съчетанието между пръта и макарата. Аз всъщност ползвам много необичаен прът. Всеки който го пробва, разбира как аз мога да захранвам с лекота на такива разстояния. Това е Diawa Infinity X 13 фута с тестова крива 3 фунта, която Diawa преправи по моя поръчка на 12 фута. Намалените от върха и долната част на пръта сантиметри, правят пръта по- бавен но с много бързо възстановяване след изпълняването на хвърлянето. Както и всички Infinity, пръта има много бръз връх, за своята тестова крива, което позволява много лесно изпълнение на добри замятания.. Други добри пръти за спод се произвеждат от Free Spirit и Century. Ако нямате достатъчно опит, не купувайте свръх мощни модели- ще ви бъде трудно да ги натоварите оптимално. Някои от фабрично произведените пръти за замятане на ракети, не са с достатъчно голямо разстояние между ръкохватките, а много отдавна един британски спортист-кастингист ми е обяснил, че по-дългата ръкохватка на пръта значително облекчава замятанията на големи разстояния Също така на мен не ми се нравят и много тънките, най-долни части на ръкохватките – считам че са по-трудни и по-ненадежни за удържане при замятанията.. Всички мои пръти имат изцяло дуплонови ръкохватки, които са ми изключително удобни за работа и изглеждат добре. Ръкохватките на всички мои пръти имат дължина 27 дюйма (67.5см)- от гъбката на най-долната ръкохватка, до средата на предната част на макарадържача. По-дългата ръкохватка в началото предизвиква малко странно усещане, но трябва да се по тренира упорито и винаги да се удържа пръта за самия най-долен край. В следващата статия аз ще разгледам, лесни като изпълнения методи за замятане на тежести или ракети на големи дистанции.
Още един важен момент относно моите пръти- те имат 40мм. вътрешен диаметър на най-големия водач, а всички водачи на горната секция са с едно краче, което прави пръта по-лек. Разбира се, те не са толкова здрави, като триопорните, но по мое мнение допълнителното тегло на пръта прави работата по тежка. И накрая: най-долния водач почти винаги го поставят прекалено близко до макарата; на моите пръти той е установен колкото е възможно по-близо до снадката на колената. Аз считам, че това намалява риска от оплитане на влакното в долния водач в началото на замятането. Съберете всички тези минимални изменения заедно и ще получите прът, който рязко се отличава от серийния и за който си струва да похарчите няколко допълнителни фунта.
По отношение на макарите, аз ползвам основно макари на Diawa. Голяма част от риболовците допускат грешка, като си купуват и ползват за сподинга по-малки и по евтини макари на тази фирма, което значително усложнява работата.. Напротив- аз използвам за сподинга най-добрата от макарите които имам, изхождайки от това, че не мога да заметна ракетата толкова далеко, колкото монтажа. Поради тази причина моят комплект за захранване с ракети трябва да е окомплектован с най-добрите средства, които са ми на разположение. Аз използвах много добрата макара Diawa Tournament 5000T, която също така ползвах и за риболовните пръти.
След това изпробвах Shimano Technium 10000, която към настоящия момент е една от скъпите макари на пазара. Тя несъмнено постига по-големи дистанции от 5000T. Единствения и недостатък, от моя гледна точка е, че за големия диаметър на шпулата , има ниска скорост на обратното намотаване на линията; но все пак това е един Ролс Ройс между макарите.
Сега аз ползвам Diawa Emblem Z със шпула с обратен конус. Тя има мек и плавен ход, висока скорост на обратно прибиране на линията и перфектно влакно нареждане Длъжен съм да кажа, че за мен това е най-добрата макара която някога съм ползвал. За сподинга аз винаги ползвам плетено влакно Berkley Whiplash за 20 lb. То е много меко и има диаметъра на монофил за 4 lb, поради което лети много добре. В качеството на лидер ползвам Whiplash на 50 lb или нашето плетено влакно Arma Kord, също за 50 lb. За сподинга влакното Whiplash има неголямо преимущество, до колкото е плуващо. Това облекчава изплуването и помага на опашната част на ракетата веднага да се вдигне над повърхността на водата при обратното намотаване, включително и при разстояния над 90м. Използвайки плетени влакна, винаги преди замятане намокряйте шпулата с влакното – в противен случай се получават ужасни бради, поради това че навивките на сухото плетено влакно прекалено бързо се изнизват от шпулата. Това е лесно поправимо – шпулата се намокря преди началото на захранването и после намокрянето се повтаря през всеки десет замятания.

Дани Феърбрас                                                                                                     превел: Бачо Илия

Check Also

Как да балансираме монтаж ”Снежен човек”

За тези които не са запознати с гореспоменатия монтаж поясняваме, че това е монтаж когато …

Как да балансираме стръвта

Балансираната стръв е най-универсалната стръв, която можем да ползваме. Дали ще балансираме единичен тигров фъстък …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *