ribolowen magazin

Захранване на големи разстояния – част II

Втория метод за захранване на големи дистанции за първи път го видях на финал на шампионата на Великобритания по риболов на шаран, в който аз лично не участвах! Моя търговски директор Крис Роуз с нетърпение дочака момента, за да ми покаже на какво е способно това „приспособление”. Аз се смаях от изумление, когато топка тежка захранка отлетя на не по малко от 110 метра; във всички случаи, на три пъти по-голямо разстояние от колкото ако беше изстреляна с прашка. Средството за захранване беше много просто- кошничка от голяма прашка за захранване с тежки топки захранка, прикрепено към основното влакно на прът за захранване с ракети (спод), с вирбел и две къси парчета дебело и здраво монофилно влакно. Топката тежка захранка се притиска от двата края на кошничката и не може да падне. При замятането, аналогично на това на замятането на ракета, кошничката лети приблизително на десетина метра, а топката захранка лети приблизително още на стотина метра! Аз смятам, че за този метод на захранване много подходящи са кошничките от прашки на фирмата Drennan. Тази кошничка има твърда вставка, която удържа топката по-стабилно. Меките кошнички не са подходящи- топките падат от тях много лесно и много бързо. Ние искахме да започнем производство на тези приспособления ,но преценихме, че който поиска да ползва такова, би си го направил за по-малко от два фунта и производството му ще ни бъде нерентабилно. При започване на серийно производство на този продукт и разходите свързани с това, цената му не би моогла да бъде толкова ниска. За да направите това приспособление ще са необходими две 30- см парчета от здрав монофил или плетено влакно и вирбел. Двата края се привързват към ушите на кошничката, другите два към вирбела , а той съответно- към основната линия. Преди хвърляне, не забравяйте да проверявате дали бигела на макарата е отворен- забравянето може да доведе до чупене на бигела или късане на линията!

Учудващо е, но колкото са по големи топките захранка(в разумни предели), толкова по-далече летят! И също както при нормалното замятане, след като заметнете на необходимото място, след това с лекота се постига топките да падат винаги на едно и също място, при всяко хвърляне. Този способ за захранване, не е толкова точен както с ракетите, но осигурява голяма скорост на захранване, тъй като обратното обиране на линията се извършва много бързо. Способа е подходящ за създаването на големи захранени участъци.
Може да се използват различни смеси: от пелети заляти с вряла вода, до най-сложните захранки и смеси, които се ползват при риболова на шарани- стига получената захранка да е с много добри слепващи свойства. Мои любими компоненти са размекнати пъстървови пелети и виталин. И двете се слепват добре; и двете добре привличат шараните. Аз почти винаги добавям към сместа за захранка коноп, различни видове пелети като Hinders High Betain и Dynamite Swim Stims. Добре натрошените протеинови топчета довършват окончателния състав на сместа за захранка..Ви може да добавите по преценка и всякакви течни ароматизатори. Аз обикновено добавям много привлекателния за шараните Mainline Baits Maple 8. Количеството на захранката, която ще се хвърли, винаги трябва да е в зависимост от очакванията за количеството риба, която ще привлече, а така същото и в зависимост от годишните сезони и времето. Например: ако съм на риболов в средата на лятото, при добро ниско атмосферно налягане и добър югозападен вятър, аз бих хвърли на един път 30 топки преди нощен риболов.. На същия този водоем, ноември и при студен северен вятър, бих започнал с 6 топки. Обаче ако ще хвърляте много топки, винаги ги подготвяйте предварително- за да влезете в ритъм и за да се повиши значително точността.
В процеса на хвърляне на тежките захранки, винаги ползвайте кожен предпазител за показалеца!
Риболова с хранилка „метод” е очевиден способ за подновяване топката захранка на дъното, но вече с кука и стръв в нея. При нашите хранилки „ метод” , единия от стабилизаторите е направен частично от олово и затова хранилката пада и остава на дъното винаги в едно и също положение. Ако вие разположите куката със стръвта от обратната на оловото страна, тя винаги ще се окаже отгоре на хранилката в топката захранка. Оловния стабилизатор не влияе на полета на хранилката. Големия специалист на риболова с хранилки „метод”- Тим Ходжес, може да я замята от място на дистанция повече от 120 метра! Тънкостта се състои в това, да не се претоварва хранилката. Първия слой захранка трябва да бъде набит много плътно в центъра на хранилката- добра идея е да се ползват не големи количества от пасти за изготвяне на протеинови топчета (Mainlinе имат такива за изготвянето на плаващи топчета с корково манисто в тях) за набиване на централната част на хранилката. Тази част от захранката винаги си остава върху хранилката, даже и ако останалата част от захранката бъде изядена от дребни риби, хранилката все пак ще излъчва аромати и ще привлича и едрата риба. Външните слоеве трябва да бъдат набити достатъчно плътно и да достигат само до външните граници на хранилката.. Това осигурява голямата дистанция и стабилността при полета на тези хранилки. Също така, винаги е необходимо да се прави по-тежка в предната част. Хранилките на Korda имат специални улей и вдлъбнатини за да се набива и задържа захранката и за да не се разлита по време на полета; а и за да остава по-дълго върху хранилката.. Предлагат се с тегло 1.5, 2 и 3 унции(42, 56 и 84гр.). По-големите са по-подходящи за големи дистанции и страничен вятър. По отношение на поведението на дъното, Дейв Лeйн ми обърна внимание на това, че при силен страничен вятър и дистанции 100 и повече метра, хранилката с тегло 2 унции не може да се задържа неподвижно на дъното, докато тази от 3 унции седи по-стабилно. Разбираемо е, че за замятането на голяма дистанция на хранилка, която запълнена тежи около 5 унции ще е необходим мощен прът. В заключение трябва да се каже, че винаги повода с куката и стръвта трябва да се поставя в захранката за да се предотвратят всякакви оплитания и за да се увеличи дистанцията на замятане!
Вие не трябва да ловите без захранка! Аз винаги опитвам да ловя, разполагайки и някакво количество захранка непосредствено до куката със стръвта. За тази цел използвам малки ПВА-торбички, направени от мрежа Boilie Funnel. Ако те имат дължина около 3см.-летят много на далече! Не мога да не кажа и това, че риболова с една пръчка и само с кука и стръв, също е много добър и хваща риба без никакви съмнения, с легнала или повдигната над самото дъно стръв, в средата на захранения участък. Вие може да заметнете в захранения участък 3 въдици, ползвайки се от три различни способа и монтажа за презентиране на стръвта, за да се определи кой от тях се явява най-добрия за дадения водоем и за конкретния излет.

Дани Феърбрас                                                                                    превел: Бачо Илия

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *