ribolowen magazin

Corbu lake (язовир Корбу)

Към средата на месец октомври ми се освободиха няколко свободни дни. Естествено най-добрият начин за мен да си прекарам почивката е на брега на някой язовир в търсене на шарани. До тук добре, но въпросът е кой да е този язовир. В главата ми се въртеше мисъл за големи води, язовир където да мога да се отдам на няколко дневен риболов като да бъда притесняван само и единствено от рънове на шарани.Не след дълго мислене се сетих за Корбу. Язовир намиращ ми се на 180км от родния ми град, разположен в югоизточна Румъния, с необятни води, които се разпростират на 450 хектара.

Речено – сторено. Сряда по обяд вече бях на язовира и бях започнал оправянето на бивака. Оправяне е малко силна дума, защото всичко, което ми бе необходимо бе на язовира и носенето и разгъването на палатки, легла и столове отпадна, което допълнително ме улесни.

Единственото лошо за този язовир е че не е разрешена употребата на лодки. Започнах да си разглеждам релефа с маркера и останах много изненадан. На дистанция до 120-130метра няма ни един праг, ръб, склон или каквото и да е било. Просто тава, еднотипен релеф, без грам закачка, трева или някакво препятствие. Дълбочината варира плавно от 3 до 5 метра като преобладава основно 3-3.5м.

Поставих си маркера някъде в нищото и започнах да си приготвям монтажите. Тук еуфорията бе доста голяма, защото моят приятел и колега Тони ми бе дал да тествам продуктите на фирмата Carp’R’us.

01

Куки, поводи, сейфти клипсове и какво ли още не. На пръв поглед останах доста очарован от остротата на куките и нещо ми подсказваше , че тези куки не би трябвало да ме предадът, както и се оказа в течение на риболова. Сейфти клипсът направо ме срази.

Бях сигурен, че ще го строша още при първото замятане, но си останах само със сигурноста де.

09А тези чудесийки как ми улесниха работата, не е истина. Просто употребата на ТСШ отпадна напълно. Няма газови котлони, няма гореща вода. Всичко се случва за секунди.

А за ножиците им просто думи нямам. Това нещо не можах да му открия повод, които да ми беше в кутията и тази ножица да не го отреже от първият път.

17

Приготвих си монтажите и системите и дойде време на храната. Бях заложил на IB Carptrack Explosiv StickMix, IB Carptrack Elite Strawberry и IB Carptrack Worm Up, като милиметрите бяха 16 и 20 с които храних, а лових само на 20мм защото исках да избегна дребни риби. Също към храната добавих IB Carptrack Amino Pellets 4mm и 15mm всичко това бе объркано с IB Carptrack Powder IB Carptrack inL и много малко количество IB Carptrack Intensive Fish Oil. Избегнах употребата на каквито и да е семена, за да нямам неприятности с дребните риби, за които знаех, че са в повече.

 

Начинът на хранене бе следният. Първоначално хвърлих на всяка пръчка по 2 ракети от спод миксът и регулярно храних с кобрата на един час с по една шепа топчета, като със спода дохранвах само след риба с по една ракета.03

Резултатите не закъсняха. След около 2 часа след като вече всички въдици бяха във водата и аз се бях отдал на дрямка дойде и първата риба.

Двете ми от четирите дружки

06

До вечерта вече бях набрал енерция от 10 риби в порядака на 7-9 кг, но нищо по – сериозно, когато дойде и първата по голяма риба малко над 10.000кг. Тя бе предпочела IB Carptrack Elite Strawberry в същият дип. Интересното бе в случея, че всички риби до момента ми бяха на Worm Up и Explosiv StickMix, а тази избра Elite Strawberry.

До другият ден нямах нищо по-сериозно. Вечерта бе спокойна и имах време да си подремна от време на време. Като и храненето с кобрата го направих и през интервал за вечерта от 3 часа, защото липсваха удари. На другият ден работата ми продължи по старо му. Активността на рибите бе пак на лице. И излизаха доволно хубави риби. Монтажите на които работих не ме предадоха в тези два дни, а куките не бяха мръднали, все едно току що вадя куката от пакета и я поставям. А с тези куки бях извадил вече близо 30 риби.

Но предпочетох да не си правя експерименти и ги смених. Все пак това са си доста риби и на мен куката може да ми се струва остра все още, но да ме подведе.

На третата вечер успях да извадя и най-голямата риба за този риболов 13.480кг отново на IB Carptrack Elite Strawberry отново в същият дип.

За жалост обаче по-голяма от тази риба не успях да извадя. Всички други риби до края на моят излет бяха в диапазона 7-9кг.

Равносметката от този риболов бе: за малко над 100 часа риболов имах 68 риби, нямах големи риби, но се получи много динамичен риболов. Рибите всимаха основно на Explosiv StickMix и на Worm up с изключитение на двете най – големи риби и още 4 риби около девете килограма. Рибите вземаха изцяло на легнала стръв, без поп ъп топчета, като комбинации от две двайски не ги притесняваха и си лапаха доволно.В лицето на Carp’R’us открих нови ендтакъл аксесоари, който ми направиха страшно добри впечатления като изработка,качество и сигурност. След вече петата ми визита на румънски язовири ми стана ясно, че няма как да ги стигнем скоро тези момци. Колкото и да не ми се вярва са светлинни години пред нас в шаранджийството.

Хюсмен Мутлу
Team Imperial Fishing Bulgaria

riboloven magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *