Home » Истории » Януарски шарани

Януарски шарани

През зимните месеци, посипани със сняг, кой шаранджия не желае да хване някои трофей? За разлика от предните години тази година езерата не са покрити от лед, температурите са меки за нас, но температурата на вода е 5˚ C. Месеците януари и февруари са едни от най-трудните за улов на трофеен екземпляр. След като бях си набелязал нови води за риболов през тази година, реших и самото начало на риболовната година за мен да е на ново място. Точно през втората седмица на януари аз трябваше да отида и да видя какво се случва едно избрано от мен езеро.

Съставки за протеинови топчета

За моята първа сесия реших да си завъртя едни топчета, които имат в състава си Elite Mix, аромат на Nut и NHDC. С тази комбинация имах успехи през ранните и студени месеци през изминалите години, така че защо не и тук.

За малки риби заложих на 10мм V-pops в бял цвят. А готовите топчета за захранка и стръв полях с амино дип и амино гел Елит.

Тъй като езерото е  40 хектара, си има определени правила. Никакви лодки не са разрешени, така че аз не можех да използвам сонар. Избрах си една падина която равномерно пада до 6 метра. През втория уикенд на януари аз реших да заложа на острите куки и малко по-фини монтажи за мен от нормалното.

Единият монтаж бе с моите Елит топчета и един бял 10мм поп ъп, а другият само с едно 10мм поп ъп топче, но реших да използвам розовият цвят и  потопен в амино дип Елите.

Всяка въдица захраних с около 60 топчета разположени в близост до монтажа. Когато монтажите бяха на мястото си във водата, аз си разположих удобно и комфортно моята палатка и се настаних в нея.

През зимата трябва да си направим колкото се може по-комфортен лагер, по-топъл и по-компактен. Едно важно приспособление за мен през зимата е газов нагревател (печка). Бих ви препоръчал HeatBox 2000 от Gazcamp. Хубавото при нея е че може да бъде много фино настроена. Газова печка за палатка

Тъй като аз обикновено пътувам сам, моят телевизор е винаги с мен.

Първата нощ премина много спокойно. Също и през деня рибите нямаха желание да опитат от моята стръв. Промених леко стръвта на двете въдици. Първата с белият поп ъп този път я накиснах три пъти обилно в амино Гел. А розовият поп ъп го фиксирах да е с неутрална плаваемост и да поляга на дъното. В три часа имах рън, който се оказа красив шаран. Не лошо начало за ново езеро и то през януари.

Първият, люспест шаран, за сезона

Доволен и щастлив от улова, аз заспах доста добре, направо като бебе.

Сутринта красивият звук на Делким отново ме откъсна от съня. Този път на полегналия розов поп ъп. Този красавец го глобих като го положих на моят дюшек.

Шаран през януари

С усмивка на лицето си направих извода, че всичко е направено правилно. Две риби през януари – аз бях повече от доволен!
Две седмици по-късно исках отново да разбера как е положението на това езеро. На същото място, стръвта си беше същата. Защо да променям това, което съм открил, че работи добре?

Първата нощ, сънят ми беше прекъснат от бесен рън на една от моите въдици. Бях много развълнуван от новите сопи  max Nollert Temptation MK3. Те се справиха отлично с рибата, а и повече от отлично със замятането.

След 20 мин рибата полегна на моят дюшек. Каква битка само и то през януари. Не знам тези риби какво ще правят през пролетта.

Поредният зимен шаран

И този уикенд се разписах с риба. Отлично! Февруари е зад ъгъла. Да видим да ли това което се случва сега ще продължи. Ще се чуе!

Werner MORS
Team Imperial Fishing 

Check Also

За едри риби във Франция

След дълго обмисляне аз и моят приятел взехме решение да отидем до Франция, за да …

Лятна ваканция в южна Франция

През зимата, аз и моят приятел Joseph, запланувахме едно пътуване до Франция в началото на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *